Βρετανία: Ο Σούνακ αποφασίζει για τη μοίρα του Ράαμπ

Βρετανία: Ο Σούνακ αποφασίζει για τη μοίρα του Ράαμπ

Μετά από έρευνα πέντε μηνών, παραδόθηκε την Πέμπτη στην Downing Street η έκθεση σχετικά με τις κατηγορίες εκφοβισμού κατά του υπουργού Δικαιοσύνης και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ. Ο Ρίσι Σούνακ εξετάζει τώρα τα ευρήματα προτού αποφασίσει εάν ο Ράαμπ παραβίασε τους υπουργικούς κανόνες.

Να σημειωθεί ότι ο Ράαμπ έλαβε οκτώ επίσημες καταγγελίες σχετικά με τη συμπεριφορά του ως υπουργός σε πολλά κυβερνητικά τμήματα. Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που πήρε από δεκάδες αξιωματούχους που εμπλέκονται σε αυτά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης συνεχίζει να αρνείται ότι έχει εκφοβίσει το προσωπικό, επιμένοντας ότι πάντα «συμπεριφερόταν επαγγελματικά».

Σύμμαχος του Σούνακ

Μια δύσκολη απόφαση περιμένει τώρα τον Σούνακ. Ο Ράαμπ είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του πρωθυπουργού, κάποιος που τον στήριξε ανοιχτά και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις για την ηγεσία του κόμματος πέρυσι. Η Λιζ Τρας τον έστειλε στην πολιτική Σιβηρία για αυτό, πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Ο Σούνακ τον ανακάλεσε από εκεί τον Οκτώβριο, αποκαθιστώντας τον ως υπουργό και αναπληρωτή του. Αυτό συνέβη παρά τις δημόσιες κατηγορίες εναντίον του Ράαμπ κατά τη στιγμή του επαναδιορισμού του. Ο Σούνακ μπορεί να μην μπορεί να μη χάσει έναν έμπιστο σύμμαχό του αυτή τη φορά.

Άλλες αποχωρήσεις

Δύο υπουργοί έχουν μέχρι στιγμής αναγκαστεί να αποχωρήσουν από την κυβέρνησή του: ο Γκάβιν Γουίλιαμσον και ο Ναντίμ Ζαχάβι. Ο Γουίλιαμσον ήταν σύμμαχος του Σούνακ ενώ ο Ζαχάβι προτίμησε να υποστηρίξει την Τρας και μετά τον Μπόρις Τζόνσον στις περσινές διαδικασίες για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος. Με τον Ζαχάβι, έρευνα διαπίστωσε ότι υπήρχε σαφής παραβίαση του υπουργικού κώδικα. Εάν η αναφορά για τον Ράαμπ είναι εξίσου καταδικαστική, τότε οι περισσότεροι Τόρις αναμένουν παρόμοια μοίρα για τον Ράαμπ. Αν ο Σούνακ δεν τον απομακρύνει, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να εκτεθεί σε κατηγορίες περί ευνοιοκρατίας και δύο μέτρων και σταθμών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter