Βρετανία: Ο Στάρμερ απαγόρευσε στον Κόρμπιν να «κατέβει» στις επόμενες εκλογές με τους Εργατικούς

Βρετανία: Ο Στάρμερ απαγόρευσε στον Κόρμπιν να «κατέβει» στις επόμενες εκλογές με τους Εργατικούς

Σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος, το κόμμα των Εργατικών, έπειτα από πρόταση του Κιρ Στάρμερ, αποφάσισε κι επίσημα να απαγορεύσει στον πάλαι ποτέ αρχηγό του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπυν, την κάθοδο στις επόμενες εκλογές υπό τη σημαία των Εργατικών, με τους οποίους εκλέγεται από το 1983. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους του κόμματος, που προειδοποιούν ότι η επίδειξη δύναμης απέναντι σε παλαιούς αρχηγούς βάζει τον πολιτικό σχηματισμό σε επικίνδυνες ατραπούς. 

Το ‘πε και το ‘κανε

Ο Στάρμερ είχε προειδοποιήσει ότι θα κάνει το κόμμα των Εργατικών να ξεκόψει τους δεσμούς  με το παρελθόν. Έτσι, τη Δευτέρα ο επικεφαλής του κόμματος κατέθεσε πρόταση στο Εθνικό Εκτελεστικό Σώμα (ΕΕΣ) ώστε να μην επιτραπεί στον Κόρμπυν να κατέλθει στις επόμενες εκλογές με τους Εργατικούς. Σήμερα, το Σώμα έκανε δεκτή την πρόταση του Στάρμερ.

Ο Στάρμερ νιώθει ότι μπορεί να ξεμπερδεύει με την εσωτερική αντιπολίτευση και να κάνει το κόμμα ακόμα πιο εξαρτημένο από τις απόψεις και την πολιτική του σοσιαλφιλελευθερισμού που έχει ασπαστεί αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Εργατικούς πολύ μπροστά από τους Τόριδες, με τη διαφορά να είναι διψήφια σε όλες τις μετρήσεις. 

Αντιδράσεις

Η πρόταση του Στάρμερ έχει σκοπό να αποφευχθεί οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια από την υποψηφιότητά του με το κόμμα των Εργατικών και τα πολιτικά του συμφέροντα. Από την πλευρά του πάντως, η οργάνωση των Εργατικών στο Ίσλινγκτον Νορθ, την περιφέρεια που εκλέγεται ο Τζέρεμι Κόρμπυν, φέρνει το Στάρμερ ενώπιον των λεγομένων του, το Φεβρουάριο του 2020, ότι «τα μέλη των τοπικών οργανώσεων  πρέπει να επιλέγουν τον υποψήφιό τους για κάθε εκλογική αναμέτρηση». Έτσι, καταδικάζουν την «αδικαιολόγητη» παρέμβαση του ΕΕΣ, «που υπονομεύει το στόχο της νίκης απέναντι στους Συντηρητικούς και της εργασίας με τις κοινότητές μας για την κοινωνική δικαιοσύνη». 

Ο ίδιος ο Κόρμπυν εξέδωσε τη Δευτέρα ανακοίνωση που επικρίνει την έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων από πλευράς Στάρμερ απέναντι σε μια κυβέρνηση που «βυθίζει εκατομμύρια στη φτώχεια και δαιμονοποιεί τους πρόσφυγες», επιλέγοντας αντίθετα να επικεντρωθεί στην εσωτερική αντιπολίτευση, που «απαιτεί μια πιο προοδευτική και ανθρώπινη εναλλακτική». 

Εξέχοντα μέλη των Εργατικών υπογραμμίζουν την διπλοπροσωπία του Στάρμερ, ο οποίος πριν από 3 χρόνια, όταν ανέλαβε τα ηνία των Εργατικών, επαινούσε τον Κόρμπυν και τον κορμπυνισμό, που «κουβάλησαν» το κόμμα μέσα σε δύσκολες εποχές. Ένας από τους πιο γνωστούς συμπαθούντες του κόμματος, ο δημοσιογράφος Όουεν Τζόουνς, έκανε δηκτικούς χαρακτηρισμούς για το Στάρμερ, αποκαλώντας τον «διπρόσωπο» και «υποκριτή». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter