Βρετανία: Οι Εργατικοί θυμήθηκαν τον Μπλερ

Βρετανία: Οι Εργατικοί θυμήθηκαν τον Μπλερ

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας φαίνεται να επιλέγει στρατηγικά τη στροφή προς το κέντρο με σκοπό την προσέγγιση πιο μετριοπαθών ψηφοφόρων, τη στιγμή που τα προβλήματα της χώρας αυξάνονται.

Η ηγεσία του κόμματος επιδιώκει να επιστρέψει σε παλαιότερες λογικές, συνοδευόμενες από νότες πράσινης μετάβασης και φροντίδας για την ψυχική υγεία, θέματα που ακούγονται ευχάριστα στους νεότερους ψηφοφόρους, φέρνοντας στο προσκήνιο τρανταχτά ονόματα των Νέων Εργατικών του Τόνι Μπλερ.

Ο αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ στην προσπάθειά του να απομακρυνθεί από την πολιτική του Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο διαδέχτηκε στην ηγεσία του κόμματος και θεωρεί υπεύθυνο για την ήττα στις εκλογές του 2019, κάλεσε στις αρχές του έτους τον Πίτερ Μάντελσον να βοηθήσει στη διεύρυνση του κόμματος.

Ο Μάντελσον, επονομαζόμενος και «πρίγκιπας του σκότους», ήταν ο επικεφαλής στρατηγικός νους των Νέων Εργατικών του Τόνι Μπλερ. Σε άρθρο του στον «Guardian» λίγες μέρες πριν από το συνέδριο των Εργατικών την προηγούμενη εβδομάδα ο Μάντελσον κάλεσε τον Στάρμερ να μην επιτρέψει στις αριστερές φράξιες να γαντζώνονται στο κόμμα για να πραγματώσουν δικές τους ατζέντες, συμβουλή που ο Στάρμερ εφάρμοσε στο συνέδριο.

Σοβαρά προβλήματα για τους Τόρις

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βρετανία είναι πολλές και σοβαρές. Στο γενικό φόντο της πανδημίας, η κρίση που έχει επιφέρει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο το Brexit οδήγησε σε τρομερή έλλειψη εργατικών χεριών, που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη καυσίμων και τα άδεια ράφια στα σουπερμάρκετ.

Η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της κατηγορεί πάντα κάποιον άλλο. Σε αυτή την περίπτωση τις εταιρείες, που δεν προνόησαν να έχουν εφεδρείες εργαζομένων για τις «βροχερές ημέρες» μετά το Brexit, ενώ απείλησε με απόλυση τους επικεφαλής του NHS (εθνικό σύστημα υγείας) που δεν εξαφανίζουν τις ουρές αναμονής των ασθενών, οι οποίες γιγαντώθηκαν επί κορονοϊού! Η απάντηση των Εργατικών δεν φαίνεται να πείθει.

Η εμμονή του Στάρμερ για την ισχυροποίησή του στο κόμμα και την πάταξη της Αριστεράς φαίνεται να γίνεται αντιληπτή από τους πολίτες σαν ομφαλοσκόπηση, ενώ η εμπλοκή μεγαλοστελεχών των Νέων Εργατικών στη χάραξη πολιτικής δεν φαίνεται να επιβραβεύεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Στις δημοσκοπήσεις η ψαλίδα ανάμεσα στο Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα έχει ανοίξει φέτος, από τις δύο μονάδες διαφορά τον Ιανουάριο στις έξι την 1η Οκτωβρίου.

Επίσης, σύμφωνα με το YouGov, το 59% των ερωτηθέντων είπε τον Αύγουστο ότι ο Στάρμερ δεν κάνει καλή δουλειά ως ηγέτης του κόμματος, ενώ το 39% είχε δώσει την ίδια απάντηση τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, χαρακτηριστικές ήταν οι έκτακτες εκλογές της 6ης Μαΐου για τη βουλευτική έδρα στο Χάρτλπουλ, το οποίο θεωρείται ένα από τα προπύργια του Εργατικού Κόμματος, όπου ο υποψήφιος των Εργατικών ηττήθηκε συντριπτικά από τους Συντηρητικούς. Και τα ποσοστά αυτά σίγουρα δεν αναμένεται να βελτιωθούν τώρα που με την αποκάλυψη των Pandora Papers φανερώθηκε η φοροδιαφυγή του Τόνι Μπλερ.

«Χωρίς ιδεολογικό στίγμα»

Σύμφωνα με τον Πολ Μέισον, δημοσιογράφο και συγγραφέα με ισχυρούς δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα, ο επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ φαίνεται να δυσκολεύεται να συμβιβάσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις του κόμματος, να μην έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα και να λαμβάνει μέτρα περιορισμού του «κορμπινισμού».

Στο συνέδριο της προηγούμενης εβδομάδας ο Στάρμερ ήταν ξεκάθαρα αντίθετος στην αριστερή προσέγγιση του Κόρμπιν, η οποία όπως είπε οδήγησε σε «αφανισμό» στις κάλπες, ενώ σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους επικαλέστηκε το όνομα του Τόνι Μπλερ.

Ο Μέισον εκτιμά ότι η επίκληση του ονόματος του Μπλερ έγινε για επικοινωνιακούς σκοπούς, αν και η επικοινωνιακή αυτή προσπάθεια δεν έχει σαφή στρατηγική. Τέλος, εκτιμά ότι η ηγεσία του Στάρμερ εξαρτάται από την επιτυχία που θα έχει στο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αν συνεχίσει να περνά κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της εσωκομματικής Δεξιάς, πολύ σύντομα θα τη βρει απέναντί της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter