Βρετανία: Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος

Βρετανία: Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος

Η κούρσα για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος είναι ήδη εν εξελίξει, μετά την αποδοχή του να παραιτηθεί το πρωί της Πέμπτης, μετά από ένα ντόμινο περισσότερων από 50 παραιτήσεων στην κυβέρνησή του. Ο Τζόνσον επιθυμεί να παραμείνει ως ενδιάμεσος πρωθυπουργός ως το φθινόπωρο και το συνέδριο των Συντηρητικών, στο οποίο αναμένεται να αναδειχθεί επίσημα ο αντικαταστάτης του στο κόμμα, όμως το ενδεχόμενο αυτό βρίσκει ολοένα και αυξανόμενη αντίσταση από το ίδιο το κόμμα του.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η διακυβέρνηση του Τζόνσον χαρακτηρίζεται από πληθώρα παρατυπιών, κακοδιαχείρισης και σκανδάλων. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο διορισμός του βουλευτή Κρις Πίντσερ σε κρίσιμη κυβερνητική θέση, αυτή του αναπληρωτή κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου, παρά το γεγονός ότι ήταν υπόλογος για δύο υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και ενώ αποδείχθηκε τελικά ότι ο Τζόνσον γνώριζε και έκανε τα στραβά μάτια.

Το πουλόβερ της κυβέρνησης ξεκίνησε να ξηλώνει ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ, γράφοντας στην επιστολή παραίτησής του ότι «Φτάνει πια». Ακολούθησε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και μια πληθώρα γραμματέων και βοηθών, που επικαλέστηκαν τις ηθικές αρχές τους για την παραίτησή τους.

Ακολουθεί μια λίστα με τους επικρατέστερους για τη διαδοχή του Τζόνσον στην θέση του επικεφαλής του κόμματος και, πιθανότατα, στην πρωθυπουργία.

Ρίσι Σουνάκ

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, όταν και έγιναν γνωστά τα περισσότερα σκάνδαλα της θητείας του Τζόνσον, το όνομα του Ρίσι Σουνάκ συζητείται έντονα από τον βρετανικό Τύπο ως ένα από τα επικρατέστερα για να αντικαταστήσουν τον Τζόνσον. Μάλιστα, είναι μέσα στα πέντε «φαβορί» στις στοιχηματικές εταιρείες της Βρετανίας για να πάρει τελικά τα ηνία του κόμματος. Παλιότερα, ο 42χρονος πολιτικός ήταν στην πρώτη θέση κυρίως εξαιτίας των πακέτων οικονομικής στήριξης που έδωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ακρίβεια στα καύσιμα και την ενέργεια και η αργή αντίδρασή του στην ανακούφιση των νοικοκυριών του κόστισαν την πρώτη θέση… Πολλοί λένε ότι πήρε πόντους με την παραίτησή του, που συνέβαλε στην πτώση του Τζόνσον, ενώ εκτιμούν ότι η απόφαση να μην κάνει δημόσια ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων ήταν μια κίνηση-ματ που κολάκευσε αρκετούς από τους βουλευτές που δεν κατέχουν κυβερνητικό αξίωμα (back-benchers).

Τζέρεμι Χαντ

Ο Τζέρεμι Χαντ, ο πρώην υπουργός Υγείας, είναι άλλος ένας υποψήφιος που είναι πιθανό να ανταγωνιστεί για το στέμμα των Τόρηδων. Ο Χαντ, ο οποίος έχει υπηρετήσει και ως υπουργός Εξωτερικών, εμφανίστηκε πολύ στα μέσα ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό, δίνοντας συνεντεύξεις σε διάφορα Μέσα, μιλώντας για το νέο του βιβλίο και το μέλλον του Συντηρητικού κόμματος. Πρόσφατα προειδοποίησε τους συναδέλφους του ότι οι Τόρηδες έχουν ένα «μεγάλο βουνό να σκαρφαλώσουν» εάν θέλουν να κερδίσουν τις επόμενες γενικές εκλογές μετά το σκάνδαλο Partygate.

Λιζ Τρας

Η Λιζ Τρας, που από καιρό διαφημιζόταν ως μελλοντικός ηγέτης, είναι ένας άλλη μια υποψήφια. Η υπουργός Εξωτερικών είδε τη «μετοχή» της να ανεβαίνει αφού έχτισε τη φήμη της εξασφαλίζοντας μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της θητείας της ως γραμματέας διεθνούς εμπορίου.

Οι απειλές της να αντικαταστήσει μέρη του αμφιλεγόμενου πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας καθώς και η απάντησή της στις κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία πήγαν καλά με ορισμένους συντηρητικούς υποστηρικτές. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, η Ντάουνινγκ Στριτ απομακρύνθηκε από τη σκληρή ρητορική της υπουργού Εξωτερικών σχετικά με το πρωτόκολλο και έχει επικριθεί για αυτό που ορισμένοι περιέγραψαν ως ηγετική στάση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Μπεν Γουάλας

Ο Μπεν Γουάλας , ο υπουργός Άμυνας που έχει επαινεθεί ευρέως για την απόδοσή του κατά την εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, είναι σε τριπλή ισοπαλία με τον Χαντ και την Τρας, σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες.

Έχει κερδίσει θαυμαστές στο Γουέστμινστερ για την ευθεία προσέγγισή του στην πολιτική, ιδιαίτερα μεταξύ των βουλευτών των Τόρηδων που πίεσαν το Ηνωμένο Βασίλειο να αυξήσει τις αμυντικές του δαπάνες, αν και οι περικοπές στο μέγεθος του στρατού παραμένουν αιτία ανησυχίας.

Ναντίμ Ζαχάβι

Ο Ναντίμ Ζαχάβι, ο πρώην υπουργός Παιδείας, θα μπορούσε επίσης να ανέλθει στην κορυφαία θέση του Συντηρητικού κόμματος.

Ήταν αυτός που κλήθηκε να αναπληρώσει το κενό που άφησε στο υπουργείο Οικονομικών ο Ρίσι Σουνάκ. Περιέργως, όντας μόλις μια μέρα στη νέα του δουλειά, κάλεσε δημοσίως τον

Τζόνσον να παραιτηθεί λέγοντας ότι «η χώρα αξίζει μια κυβέρνηση που δεν είναι μόνο σταθερή, αλλά που ενεργεί με ακεραιότητα».

Ωστόσο, οι πιθανότητές του μπορεί να μειώνονται από το γεγονός ότι υπερασπίστηκε τον Τζόνσον στα Μέσα ενημέρωσης το πρωί της Τετάρτης, πριν κάνει στροφή αργότερα το απόγευμα.

Σατζίντ Τζαβίντ

Ο πρώην υπουργός Υγείας είναι επίσης πιθανό να κάνει εκστρατεία για να γίνει ο μελλοντικός ηγέτης των Τόρηδων.

Το πολιτικό του μέλλον ήταν αμφίβολο όταν παραιτήθηκε από υπουργός τον Φεβρουάριο του 2020, μόλις έξι μήνες μετά το διορισμό του, αφού ο πρωθυπουργός του είπε να απολύσει όλους τους συμβούλους του. Αλλά ο Τζαβίντ ανέκαμψε και από τον Ιούνιο του 2021 υπηρετούσε ως υπουργός Υγείας.

Μάικλ Γκόουβ

Ο Μάικλ Γκόουβ ήταν ένας από τους πιο έμπειρους υπουργούς στο υπουργικό συμβούλιο του Μπόρις Τζόνσον, πριν απολυθεί δραματικά την Τετάρτη για «προδοσία». Αν και είναι ένας οξυδερκής πολιτικός, είναι απίθανο να θέσει υποψηφιότητα για νέος ηγέτης των Τόρηδων.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του Μπόρις Τζόνσον σε μια πιθανή κούρσα ηγεσίας τον Ιούνιο και είπε ότι ήταν «λάθος» εκ μέρους του που το έπραξε το 2016.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter