Βρετανία: Πώς θα γίνει η διαδοχή της Τρας στο Συντηρητικό κόμμα

Βρετανία: Πώς θα γίνει η διαδοχή της Τρας στο Συντηρητικό κόμμα

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής της, η Λιζ Τρας είπε ότι η διαδοχή της στην αρχηγία του κόμματος αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της Επιτροπής του 1922, ανακοίνωσε λίγα λεπτά μετά από τις δηλώσεις της απερχόμενης πρωθυπουργού ότι το κόμμα αναμένεται να έχει έναν νέο ηγέτη μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδα, χωρίς να αναφέρει το σαφή τρόπο που θα συμβεί αυτό.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε η υπόθεση ότι οι βουλευτές μπορεί να παρακάμψουν τα μέλη των Τόρις, τα οποία προβλέπεται ότι έχουν τον τελευταίο λόγο για την επιλογή του ηγέτη του κόμματος. Αλλά όταν ο Μπρέιντι ρωτήθηκε εάν θα συμπεριληφθούν τα μέλη του κόμματος στη νέα ψηφοφορία, είπε ότι «αυτή είναι η προσδοκία». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ο Μπρέιντι δεν είπε, αλλά τρεις επιλογές φαίνονται πιθανές.

Οι βουλευτές επιλέγουν αρχηγό και δίνεται η ευκαιρία στα μέλη να τον εγκρίνουν σε μια πρόωρη ψηφοφορία

Ο Μπρέιντι άφησε να εννοηθεί κάτι τέτοιο όταν μίλησε «ζητείται διαβούλευση» από το κόμμα. Αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα, με διαδικτυακή ψηφοφορία. Ή, εναλλακτικά, οι βουλευτές μπορούν να επιλέξουν έναν νέο αρχηγό και αυτός ο νέος αρχηγός μπορεί να αρχίσει να σχηματίζει ένα υπουργικό συμβούλιο, περιμένοντας να επιβεβαιωθεί στη θέση του από τα μέλη. Μια επιβεβαιωτική ψηφοφορία αυτού του είδους μπορεί να φαίνεται άσκοπη, αλλά ο Τσαρλς Μουρ, ο πρώην συντάκτης της Telegraph και μια σημαντική προσωπικότητα στην πολιτική των Τόρις, υποστήριξε σε μια στήλη αυτή την εβδομάδα ότι θα άξιζε τον κόπο, αφού είναι ο μόνος τρόπος να έχει η νέα κυβέρνηση μια επίφαση λαϊκής νομιμοποίησης. Αυτή η περίπτωση ενέχει τον κίνδυνο να μην επιβεβαιωθεί από τα μέλη η επιλογή των βουλευτών, πράγμα που σημαίνει περισσότερο κομφούζιο.

Τα μέλη επιλέγουν γρήγορα από μια μικρή λίστα που έχει σχηματιστεί από βουλευτές

Ίσως αυτό είναι δυνατό με την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αλλά είναι ακόμα δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, και οι βουλευτές φοβούνται ότι αυτό το σύστημα θα μπορούσε να αναδείξει έναν άλλο ηγέτη που δεν έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Οι βουλευτές απλώς επιλέγουν τον αρχηγό, με τα μέλη να μην έχουν κανένα λόγο

Σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος των Τόρις, τα μέλη προορίζονται να εκλέξουν τον αρχηγό μέσα από δύο υποψηφίους. Αλλά εάν οι βουλευτές μπορέσουν να αναγκάσουν τον φιναλίστ να αποδεχτεί την ετυμηγορία των βουλευτών, και να παραιτηθεί από το δικαίωμά του να πάει την ψηφοφορία στα μέλη, τα μέλη μπορούν να μείνουν εκτός της διαδικασίας.. Αλλά ο Μπρέιντι έχει δείξει ότι το κόμμα δεν το θέλει αυτό. Κάποια στιγμή οι Τόρις ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί ένας υποψήφιος που να εκφράζει την ενότητα του κόμματος. Όμως είναι ήδη σαφές σήμερα το απόγευμα ότι αυτό δεν θα συμβεί. Παράλληλα, πληροφορίες λένε ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι έτοιμος να δηλώσει παρών σε μια ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος, προκαλώντας αντιδράσεις από βουλευτές που προειδοποιούν ότι θα φύγουν από το κόμμα αν ξανακατέβει υποψήφιος ο Τζόνσον!

Διαβάστε επίσης: 

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία – Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση Τρας – Όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Βρετανία

Μυστικά & Documento

03/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter