Βρετανία: Πότε αναμένεται η έκθεση της Σου Γκρέι και γιατί καθυστερεί η ημερομηνία δημοσίευσης

Βρετανία: Πότε αναμένεται η έκθεση της Σου Γκρέι και γιατί καθυστερεί η ημερομηνία δημοσίευσης

Οι πιθανότητες να δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα η έκθεση για τις τυχόν παραβάσεις των κανόνων της καραντίνας στα πάρτι της Ντάουνιγνκ Στριτ είναι λιγοστές, καθώς η σημασία της για το πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον είναι καθοριστική.

Η ημερομηνία δημοσίευσης της έρευνας της Σου Γκρέι, της ανώτατης δημόσιας λειτουργού που έχει αναλάβει την υπόθεση, αναμένεται να καθυστερήσει έπειτα από την ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας (Met) ότι ερευνά κάποια από τα κορονοπάρτι για να δει αν παραβίασαν το νόμο. Την Τρίτη, υποστηρίχθηκε ότι η έκθεση θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί πλήρως επειδή η Met έχει δώσει το πράσινο φως.

Στην πραγματικότητα όμως, αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της αστυνομίας εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι σε συζητήσεις για το εάν η έκθεση θα επηρεάσει την αστυνομική έρευνα. Η Ντάουνινγκ Στριτ την Πέμπτη επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ανακριθεί από την αστυνομία – ακόμα. Δεν το απέκλεισε όμως στο μέλλον.

Τι είναι η έκθεση της Σου Γκρέι;

Η κορυφαία δημόσια υπάλληλος Σου Γκρέι ερευνά μια σειρά από πάρτι μεταξύ Μαΐου 2020 και Απριλίου 2021 – κυρίως στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ και τον κήπο της. Η 64χρονη πήρε την έρευνα από τα χέρια του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σάιμον Κέις αφού προέκυψε ότι είχε γίνει πάρτι στο γραφείο του.

Η έρευνα της δημιουργήθηκε για να αποκτήσει η κοινή γνώμη «μια γενική κατανόηση της φύσης των συγκεντρώσεων». Αυτό σημαίνει να βρεθεί ποιος παρευρέθηκε, το «σκηνικό και ο σκοπός» των συγκεντρώσεων και το αν τηρήθηκαν τα μέτρα της καραντίνας. Όμως, η Γκρέι δεν μπορεί να αποφανθεί εάν ο πρωθυπουργός παραβίασε τον νόμο (που είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας) ή τον Υπουργικό Κώδικα (που είναι αρμοδιότητα διαφορετικού εποπτικού οργάνου).

Επίσης, τα ονόματα των κατώτερων στελεχών είναι πιθανό να διατηρηθούν ανώνυμα, ενώ τα πειθαρχικά μέτρα θα κρατηθούν επίσης μυστικά.

Πρώτα ορίστηκε να καθυστερήσει η δημοσίευση της έκθεσης και μετά να χωριστεί στα δύο – στη συνέχεια προέκυψε ότι η κυρία Γκρέι σχεδίαζε να εκδώσει την πλήρη έκθεσή της τελικά αυτή την εβδομάδα. Αλλά στην πραγματικότητα, η δημοσίευση εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένη με τις συνομιλίες με την αστυνομία σχετικά με το τι ακριβώς μπορεί να δημοσιευτεί. Η Ντάουνινγκ Στριτ -η οποία έχει τον έλεγχο του χρόνου δημοσίευσης της έκθεσης- δεν είχε ακόμη λάβει την αναφορά το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει την έκθεση και να δώσει δήλωση στο Κοινοβούλιο, το οποίο συνεδριάζει περιορισμένες ώρες την Πέμπτη και την Παρασκευή και χρειάζεται εκ των προτέρων ειδοποίηση για οποιαδήποτε δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι αν φτάσει στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά τις 14:00 της Παρασκευής, είναι απίθανο να δημοσιευτεί πριν από τη Δευτέρα το νωρίτερο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter