Βρετανία: Πρώην υπουργός προειδοποιεί για τη «φονική μανία» του Ισραήλ στη Γάζα

Βρετανία: Πρώην υπουργός προειδοποιεί για τη «φονική μανία» του Ισραήλ στη Γάζα

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, προειδοποιεί ότι η μέθοδος του Ισραήλ στην απάντησή του στην επίθεση της Χαμάς, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων χιλιάδων αμάχων υπονομεύει την ηθική και νομική υπόσταση του πολέμου που κάνει το Τελ Αβίβ στη Λωρίδα και ότι οι πρακτικές αυτές τροφοδοτούν τις συγκρούσεις του μέλλοντος.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλείται να ψηφίσει για εκεχειρία

«Μάχες για 50 χρόνια»

Σε άρθρο για την Daily Telegraph, ο Γουάλας έγραψε: «Το να κυνηγάς τη Χαμάς είναι νόμιμο, το να καταστρέφεις μεγάλες εκτάσεις της Γάζας δεν είναι». Συμπλήρωσε ότι «η χρήση ανάλογης δύναμης είναι νόμιμη, ενώ η συλλογική τιμωρία και ο δια της βίας εκτοπισμός αμάχων δεν είναι». 

Παράλληλα, ο Γουάλας εκτιμά ότι ο τρόπος που το Ισραήλ συμπεριφέρεται θα δώσει πυρομαχικά για τις μάχες των επόμενων 50 ετών: «Αν πιστεύει (σ.σ. το Ισραήλ) ότι η φονική μανία θα διορθώσει τα πράγματα, τότε κάνει πολύ λάθος. Οι μέθοδοι του δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι η τακτική του θα τροφοδοτήσει τη σύγκρουση για άλλα 50 χρόνια. Οι ενέργειές του ριζοσπαστικοποιούν τη μουσουλμανική νεολαία σε όλο τον κόσμο».

Παράλληλα, ο Γουάλας επέκρινε τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για την ορθότητα των επιλογών του: «Είμαι βέβαιος ότι η ντροπή που νιώθει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου που δεν προέβλεψε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου είναι βαθιά, ειδικά για κάποιον που παρουσιάστηκε ως γεράκι ασφαλείας και σκληρός τύπος. Αλλά ίσως αυτή η ντροπή τον οδηγεί να χάσει τα μάτια του μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε σχετικά: Διεθνής Τύπος: «Φονική μανία από το Ισραήλ – Προειδοποιήσεις από ΔΝΤ για την Ουκρανία»

Αύξηση της πίεσης στο Ισραήλ

Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ έχει αυξηθεί λόγω της κλίμακας των απωλειών αμάχων στη Γάζα. Περίπου 19.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους στην επικράτεια της Λωρίδας, από τις 7 Οκτωβρίου.

Το σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, συνέγραψε με τη γερμανίδα ομόλογό του, Ανναλένα Μπέρμποκ, ένα άρθρο το οποίο καλούσε σε «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στην επικράτεια, προσθέτοντας ότι «πάρα πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί».

Ο Γκραντ Σαπς, ο σημερινός υπουργός Άμυνας, είπε ότι η προσέγγιση θα σημαίνει ότι «οι όμηροι θα απελευθερωθούν, οι πύραυλοι σταματούν να εκτοξεύονται και υπάρχει στην πραγματικότητα μια πολιτική διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι θα φτάσουμε στην επόμενη μέρα». Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, πρόκειται να συναντήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν λεπτομερώς πότε και πώς οι ισραηλινές δυνάμεις μπορούν να πραγματοποιήσουν τη νέα φάση μάχης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter