Βρετανία: Πρώτο ντιμπέιτ Σούνακ – Τρας χωρίς νικητή – Κόντρα για την οικονομία

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν το βράδυ της Δευτέρας οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας στη Βρετανία, Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας, στο πρώτο τους τηλεοπτικό debate.

Η πρώτη αναμέτρηση φαίνεται πως δεν έδειξε κάποιον νικητή αφού σε άμεση δημοσκόπηση σε δείγμα πάνω από 1.000 ψηφοφόρων έδειξε πως το 39% θεώρησαν νικητή της τηλεμαχίας τον τέως υπουργό Οικονομικών και το 38% τη νυν υπουργό Εξωτερικών.

Οι δύο επίδοξοι διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον είχαν έντονη αντιπαράθεση για ακόμα μία φορά στο θέμα της φορολογικής πολιτικής που θα ακολουθήσουν ως ηγέτες της χώρας. Η Τρας επέμεινε ότι θα προβεί σε άμεση περικοπή φόρων, με πρώτη την ανάκληση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που έχει αποφασίσει ως Υπουργός ο Σούνακ για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του συστήματος υγείας και για να καλυφθεί το κενό στα δημόσια οικονομικά από τις δαπάνες για την πανδημία. Προανήγγειλε επίσης την κατάργηση της αύξησης του εταιρικού φόρου και του πράσινου τέλους στους λογαριασμούς ενέργειας.

Η ίδια κατηγόρησε τον Σούνακ πως με τις αυξήσεις φόρων και εισφορών έχει αποτρέψει επενδύσεις και έχει συμπιέσει την ανάπτυξη, οδηγώντας την οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης κι ότι αθέτησε προεκλογικές δεσμεύσεις του Συντηρητικού Κόμματος για τους φόρους.

Από την πλευρά του ο Σούνακ επανέλαβε πως οι περικοπές φόρων που υπόσχεται η Τρας αφήνουν ένα χρηματοδοτικό κενό άνω των 40 δισεκατομμυρίων λιρών που δεν μπορεί να καλυφθεί παρά με πρόσθετο κρατικό δανεισμό. Προειδοποίησε ότι η μείωση φόρων πριν ελεγχθεί ο καλπάζων πληθωρισμός θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα εκτινάξει το επιτόκιο δανεισμού στο 7% (από 1,25% σήμερα).

Παράλληλα, οι δύο υποψήφιοι ήρθαν σε αντιπαράθεση για θέματα όπως η αναβάθμιση των φτωχότερων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, η ακεραιότητα στην πολιτική, η στάση τους στο Brexit, το πόσο αυστηροί έχουν υπάρξει έναντι της Κίνας και η άποψή τους για τον Μπόρις Τζονσον, με την κυρία Τρας, μετά από αρχικές υπεκφυγές, να συμφωνεί με τον Ρίσι Σούνακ ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός δε θα έχει θέση στην επόμενη κυβέρνηση.