Βρετανία: Πρόβλεψη – σοκ της Citi για 18% πληθωρισμό τον Ιανουάριο

Βρετανία: Πρόβλεψη – σοκ της Citi για 18% πληθωρισμό τον Ιανουάριο

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 18% το επόμενο έτος, σύμφωνα με προβλέψεις της επενδυτικής τράπεζας Citi. Ο πληθωρισμός ήταν για τελευταία φορά σε τόσο υψηλό ποσοστό το 1976 και σήμερα βρίσκεται στο 10,1%, ποσοστό πέντε φορές μεγαλύτερο από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας.

H πρόβλεψη που δημοσιεύει η Citi είναι αρκετά υψηλότερη από αυτή της ΤτΑ, αφού σύμφωνα με τις προβολές της Τράπεζας, ο πληθωρισμός στην Βρετανία θα φτάσει το 13% στο τέλος του έτους.

Εν όψει νέου πλαφόν στην ενέργεια

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται ενόψει της ανακοίνωσης από την ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem των ανώτατων τιμών ενέργειας την Παρασκευή σχετικά με το μέγιστο ποσό που μπορούν να χρεώσουν οι προμηθευτές από τον Οκτώβριο. Η εταιρεία ενεργειακών αναλύσεων Cornwall Insight ανανέωσε την πρόβλεψή της και αναφέρει ότι ένα τυπικό νοικοκυριό στην Βρετανία θα δαπανά £3.554  ετησίως από τον Οκτώβριο.

Οι προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 τρομάζουν, καθώς το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τις 4.400 λίρες το χρόνο. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Βουλή των Κοινοτήτων, το μέσο κόστος της ενέργειας την οκταετία 2013-2020 ήταν 575 λίρες τον χρόνο!

Εφιαλτικά σενάρια

Η Citi είπε ότι χωρίς καμία κυβερνητική υποστήριξη, το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να φτάσει τις £3.717 τον Οκτώβριο και τις £4.567 τον Ιανουάριο, φτάνοντας τις £5.816 τον Απρίλιο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μπέντζαμιν Ναμπάρο, έγραψε στους πελάτες ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο «εισέρχεται στη στρατόσφαιρα» και οι ανησυχίες για τις τιμές «γίνονται όλο και πιο εκκωφαντικές μέρα με τη μέρα». Υπογράμμισε στο σημείωμά του ότι: «Το ερώτημα τώρα είναι τι μπορεί να κάνει η πολιτική για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην πραγματική οικονομία».

Το ανώτατο όριο τιμής ενέργειας είναι το μέγιστο ποσό που μπορούν να χρεώσουν οι προμηθευτές στους πελάτες στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία για κάθε μονάδα ενέργειας. Ο αριθμός βασίζεται στο πόση ποσότητα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιεί ένας τυπικός πελάτης, επομένως ο λογαριασμός κάθε νοικοκυριού θα ποικίλλει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter