Βρετανία: Σκάνδαλο για την κρατική προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού από εταιρείες Τόρηδων

Βρετανία: Σκάνδαλο για την κρατική προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού από εταιρείες Τόρηδων

Άλλο ένα σκάνδαλο ξέσπασε στην Βρετανία καθώς αποκαλύφθηκε ότι το μέλος της Βουλής των Λόρδων Μισέλ Μόουν ήταν κρυφά αναμεμειγμένη στην εταιρεία που πήρε συμβόλαια άνω των 200 εκατομμυρίων λιρών έπειτα από πρότασή της στην κυβέρνηση!

Η Μόουν και ο σύζυγός της, Ντάγκλας Μπάροουμαν, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην συμφωνία του κράτους με την εταιρεία Medpro για αγορά εκατομμυρίων μασκών και ιατρικών ποδιών στην αρχή της πανδημίας, δείχνουν έγγραφα που διέρρευσαν. Μάλιστα, ο Μπάροουμαν, που είναι χρηματιστής, λέγεται ότι βοήθησε αρχικά την εταιρεία και συμμετείχε ακόμα και στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας.

Το γεγονός αυτό θα φέρει πάλι στο προσκήνιο την συζήτηση για την προνομιακή διαχείριση των εταιρειών που έχουν σχέση με το Συντηρητικό κόμμα, καθώς η υπόθεση της Medpro πήρε την έγκριση για διαδικασίες fast track μετά την πρόταση από την Μόουν. Το ζεύγος έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να πάρει αποστάσεις από την υπόθεση, ενώ παραμένει μυστήριο το ποιος είναι πραγματικά πίσω από την εταιρεία. Σύμφωνα με αναφορές στον βρετανικό Τύπο, η εταιρεία που δημιουργήθηκε μόλις μερικές εβδομάδες πριν την συμφωνία για το πρώτο συμβόλαιό της τον Μάιο του 2020, επικαλείται συμφωνίες εμπιστευτικότητας για να μην αποκαλύψει τους υποστηρικτές της. Μόλις το Νοέμβριο του 2021 και έπειτα από αίτημα με βάση το Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης (FOIA) αποκαλύφθηκε η σχέση της Μόουν με την υπόθεση. Η Μόουν, πριν γίνει μέλος της Βουλής των Λόρδων από τον Κάμερον, είχε εταιρεία με γυναικεία εσώρουχα.

Η ακτινογραφία των συμφωνιών

Η εταιρεία PPE Medpro Ltd δημιουργήθηκε στις 12 Μαΐου του 2020, και είναι επί της ουσίας θυγατρική μιας άλλης εταιρείας με το ίδιο όνομα που δημιουργήθηκε μια μέρα πριν. Διευθυντής της είναι ένας υπάλληλος του Μπάροουμαν στην επιχείρησή του που παρέχει οικονομικές υπηρεσίες, τον όμιλο Knox, ο Άντονι Πέιτζ. Την ίδια εβδομάδα που δημιουργήθηκε, η Μedpro κάνει μια σημαντική συμφωνία με την εταιρεία εισαγωγών Loudwater Trade and Finance Ltd, η οποία δεσμεύεται να προμηθεύσει μάσκες και ποδιές από την Κίνα. Στην επίτευξη της συμφωνίας έπαιξε ρόλο η προσωπική εμπλοκή του Μπάροουμαν με τον διευθυντή της Loudwater, Μωρίς Στίμλερ.

Οι υποχρεώσεις του καθενός μέρους ήταν σαφείς: η Loudwater θα προμήθευε τον εξοπλισμό και η Medpro θα εξασφάλιζε το άνοιγμα προς την κυβέρνηση. Αυτό έγινε με την πρόταση της Μόουν στην κυβέρνηση περίπου την εποχή της συμφωνίας των δύο εταιρειών. Η πρότασή της είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση της Μedpro για την fast track διαδικασία παροχής εξοπλισμού, εκτός παραδοσιακών διαγωνισμών μειοδοσίας. Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από την δημιουργία της, η Μedpro εξασφάλισε κρατικό συμβόλαιο £80,85 εκατομμυρίων για την προμήθεια 210 εκατ. μασκών, ενώ τον Ιούνιο κέρδισε ένα δεύτερο συμβόλαιο αξίας £122 εκατομμυρίων για την προμήθεια 25 εκατομμυρίων ποδιών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter