Βρετανία: Εκτός κυβέρνησης Τρας ο υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ

Πολλές ήταν οι αναφορές στο βρετανικό Τύπο ότι ο υπουργός Οικονομικών θα απολυθεί από την πρωθυπουργό Λιζ Τρας, μετά από το χάος στην οικονομία που προκάλεσε ο μίνι προϋπολογισμός της κυβέρνησης και την άτακτη υποχώρηση στην οποία αναγκάστηκε να προβεί. Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι πληροφορίες, που πρώτοι δημοσίευσαν οι Times, και η Βρετανία έχει αλλάξει τρεις υπουργούς Οικονομικών μέσα σε τρεις μήνες, γεγονός που υπογραμμίζει τις πρωτοφανείς καταστάσεις στις οποίες έχει περιέλθει η Βρετανία με τους Τόριδες στο τιμόνι.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, έγινε γνωστό ότι ο Κουαρτένγκ έσπευσε να επιστρέψει από τις ΗΠΑ που γίνεται το συνέδριο του ΔΝΤ, ενώ μόλις την Πέμπτη ο Κουαρτένγκ έλεγε σε όλους τους τόνους ότι «δεν θα πάει πουθενά». Ορισμένοι από τους επικρατέστερους υποψήφιους αντικαταστάτες του, όπως ο Τζέρεμι Χαντ και ο Σατζίντ Τζαβίντ, έχουν υποστηρίξει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν μειώσεις σε φόρους, πράγμα στο οποίο θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν αν τελικά επιλεγούν για τη δουλειά.

Παράλληλα, νωρίτερα την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η Λιζ Τρας θα έκανε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει άλλη μια μεγάλη υποχώρηση σε σχέση με τον εταιρικό φόρο, τον οποίο υποσχέθηκε ότι δεν θα αυξήσει το 2023, αλλά μάλλον τελικά δε θα το αποφύγει. Η οικονομία της Βρετανίας κλονίζεται ακόμα, αν και υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης τελευταία, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου ανάπτυξης της Τρας στις 23 Σεπτεμβρίου, που προέβλεπε φορολογικές μειώσεις ύψους 43 δισ. λιρών, για τις οποίες η Τρας έδωσε λίγες λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησής τους, αφήνοντας την αγορά να εικάσει ότι αυτή θα γίνει μέσω της αύξησης του δημόσιου χρέους.

Ο δεύτερος πιο βραχύβιος υπουργός Οικονομικών

Η απομάκρυνση του Κουάρτενγκ σημαίνει ότι ο είναι ο δεύτερος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μικρότερη θητεία που έχει καταγραφεί ποτέ. Ο υπουργός Οικονομικών με τη μικρότερη θητεία, Ίεϊν Μακλέοντ, πέθανε από καρδιακή προσβολή 30 ημέρες αφότου ανέλαβε τη θέση το 1970.

Από το 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αλλάξει τέσσερις καγκελάριους, συμπεριλαμβανομένου του Ναντίμ Ζαχάβι που υπηρέτησε την τρίτη πιο σύντομη θητεία με 62 ημέρες κατά τη διάρκεια ενός βραχύβιου ανασχηματισμού μετά την παραίτηση του Ρίσι Σουνάκ που οδήγησε στην έξοδο τον Μπόρις Τζόνσον και του Σατζίντ Τζαβίντ που χρημάτισε υπουργός Οικονομικών 204 ημέρες – η τέταρτη μικρότερη θητεία στην ιστορία της Βρετανίας.

Με επιστολή που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Κουάζι Κουαρτένγκ επιβεβαίωσε την απόλυσή του.

Ετικέτες