Βρετανία: Στο «κόκκινο» 1,2 εκατ. στεγαστικά δάνεια

Βρετανία: Στο «κόκκινο» 1,2 εκατ. στεγαστικά δάνεια

Κορυφώνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση της Βρετανίας προς την κατεύθυνση να αναλάβει αποφασιστικότερη δράση για να στηρίξει τα αδύναμα νοικοκυριά με τον ΥΠΟΙΚ της χώρας να προειδοποιεί για μια «καταστροφή των στεγαστικών δανείων», καθώς εκατομμύρια βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέβασε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 5%, μεγαλύτερη αύξηση απ΄ ό,τι αναμενόταν, στη 13η διαδοχική αύξηση και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Σύμφωνα με ορισμένους που γνωρίζουν την πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απόφαση της BoE για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. (και όχι για 25 μ.β.), «μεταφράζεται» ως κήρυξη πολέμου προς την βρετανική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ από την κεντρική τράπεζα της χώρας,καθώς η εκλογική βάση του κόμματος των Τόρις εκτιμάται πως θα πληγεί σημαντικά από τη μετακύλιση των αυξήσεων στους τόκους των στεγαστικών δανείων.

Η αιφνιδιαστική κίνηση αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών, καθώς τα επιτόκια πολλών στεγαστικών δανείων στη Βρετανία ενώ και οι ενοικιαστές, επίσης, είναι πιθανό να δουν τις πληρωμές τους να μεγαλώνουν.

Έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR), κορυφαίο think tank, έδειξε ότι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας θα οδηγήσει 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία (4% των νοικοκυριών σε εθνικό επίπεδο) να στερέψουν από αποταμιεύσεις μέχρι το τέλος του έτους λόγω των υψηλότερων αποπληρωμών στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με το CNBC, αυτό θα οδηγήσει το ποσοστό των αφερέγγυων νοικοκυριών σε σχεδόν 30% (περίπου 7,8 εκατομμύρια), δήλωσε η NIESR την περασμένη εβδομάδα, με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να γίνεται αισθητός στην Ουαλία και τη βορειοανατολική Αγγλία.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Χωρίς είδη πρώτης ανάγκης τα περισσότερα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter