Βρετανία: Τα πρόσωπα – κλειδιά του νέου υπουργικού συμβουλίου της Λιζ Τρας

Βρετανία: Τα πρόσωπα – κλειδιά του νέου υπουργικού συμβουλίου της Λιζ Τρας

Νέα πρόσωπα συνθέτουν νευραλγικά πόστα της κυβέρνησης που συγκροτεί η νέα πρωθυπουργός στη Βρετανία, Λιζ Τρας, μετά και την επίσημη ανάληψη ων καθηκόντων της τη Δευτέρα.

Το πόστο του υπουργού Εξωτερικών αναλαμβάνει ο 53χρονος υπέρμαχος του Brexit, Τζέιμς Κλέβερλι. Η μητέρα του Κλέβερλι είναι από την δυτικοαφρικανική  Σιέρα Λεόνε και αυτός ο διορισμός θεωρείται η ανταμοιβή τού για την ακλόνητη πίστη του στη Λιζ Τρας στη διάρκεια της εκστρατείας της για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Τους τελευταίους δύο μήνες διετέλεσε υπουργός Παιδείας, μετά το κύμα παραιτήσεων που ακολούθησε την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής μόλις το 2015, εκπροσωπώντας το Έσσεξ (βορειοανατολικά της πρωτεύουσας) και έγινε συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήταν τότε δήμαρχος του Λονδίνου. Το 2018 έγινε αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος και συμπρόεδρος 18 μήνες αργότερα.

Άλλος ένας πιστός «θαυμαστής» της Λιζ Τρας, ο Κουάσι Κουαρτένγκ διορίστηκε υπουργός Οικονομικών σε μία ρευστή περίοδο συσσωρευμένων προβλημάτων που γεννά η ενεργειακή κρίση αλλά και οι ανοικτοί λογαριασμοί του Brexit  μεταξύ ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Κουαρτένγκ – του οποίου οι γονείς μετανάστευσαν από την Γκάνα στη δεκαετία του 1960 – είναι ο πρώτος μαύρος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Ένα από τα «βασικά προσόντα» του Κουαρτένγκ είναι η σταθερή στήριξή του στην Λιζ Τρας και ο θαυμασμός του για την πρώην πρωθυπουργό (γνωστή σαν «Σιδηρά Κυρία») Μάργκαρερ Θάτσερ.

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Υγείας διορίστηκε η Τερέζ Κόφι, που διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Η Κόφι διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ένας από τους λίγους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον που παραμένει στην νέα κυβέρνηση της Λιζ Τρας είναι ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας.

Επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος διορίστηκε για πρώτη φορά μία γυναίκα: η 54χρονη Γουέντι Μόρτον. Υπουργός Εσωτερικών η 42χρονη Βουδίστρια, Σουέλα Μπράβερμαν. Η Μπράβερμαν διετέλεσε στο παρελθόν γενική εισαγγελέας της Αγγλίας. Οι γονείς της μετανάστευσαν από την Κένυα στην Αγγλία, τη δεκαετία του ’60, ενώ η μητέρα της ήταν επί 16 χρόνια δημοτική σύμβουλος με τους Συντηρητικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά από τα πρόσωπα-κλειδιά του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι παιδιά μεταναστών, με καταγωγή από αφρικανικές και ασιατικές χώρες.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μόλις το 25% των συντηρητικών μελών του βρετανικού κοινοβουλίου είναι γυναίκες και το 6% κατάγεται από μειονοτικά υπόβαθρα.

Πηγή: BBC, SkyNews

Αποχώρησε από την Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπόρις Τζόνσον – Προσφέρει την στήριξη του στη Λιζ Τρας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter