Βρετανία: Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία

Βρετανία: Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία

Mε μεγάλη πλειοψηφία (515 ψήφοι υπέρ έναντι 29 κατά) υπερψηφίστηκε την Τετάρτη στο βρετανικό Κοινοβούλιο η συμφωνία που φαίνεται πως επιλύνει το μεγάλο «αγκάθι» της μετα το Brexit εποχής στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σημειώνεται πως μεταξύ άλλων, κατά της συμφωνίας τάχθηκαν δύο πρώην πρωθυπουργοί (ο Μπόρις Τζόνσον και η Λιζ Τρας), καθώς και μια ομάδα βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος που υποστηρίζει το σκληρό Brexit, γνωστή ως European Research Group.

Η συγκεκριμένη συμφωνία εξασφαλίζει αφενός την απρόσκοπτη ροή προϊόντων από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία -καταργώντας ουσιαστικά το άτυπο τελωνειακό σύνορο που είχε δημιουργήσει ανάμεσά τους το Πρωτόκολλο- και αφετέρου έναν νέο μηχανισμό, το λεγόμενο «φρένο του Στόρμοντ», δηλαδή του 90μελούς βορειοϊρλανδικού κοινοβουλίου.

Το «φρένο» θα μπορεί να ενεργοποιείται από τουλάχιστον 30 βουλευτές δύο κομμάτων και να μπλοκάρει την εφαρμογή νέων ευρωπαϊκών κανονισμών για την ενιαία αγορά. Αυτοί εξακολουθούν να ισχύουν για τη Βόρεια Ιρλανδία, παρά το Brexit, στο πλαίσιο ενός υβριδικού καθεστώτος που αποσκοπεί στην αποφυγή επαναφοράς «σκληρών» συνόρων (κοινώς τελωνειακών και άλλων ελέγχων) με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπως προβλέπει η ειρηνευτική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Πηγή: Bloomberg, SkyNews

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Συμφωνία Σούνακ – Φον ντερ Λάιεν για την Βόρεια Ιρλανδία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter