Βρετανικά στρατεύματα στο Ισραήλ για να «επιτηρήσουν την εκεχειρία στη Γάζα»
Μετά από αμερικανικό αίτημα

Μια μικρή ομάδα Βρετανών αξιωματικών έχει σταλεί στο Ισραήλ για να ενταχθεί σε μια ειδική ομάδα υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών με σκοπό την υποστήριξη των προσπαθειών σταθεροποίησης στη Γάζα, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Ειδικότερα, η Βρετανία έστειλε έναν ανώτερο διοικητή και έναν μικρό αριθμό στρατιωτών στο Ισραήλ για την παρακολούθηση της εύθραυστης εκεχειρίας στη Γάζα, μετά από αμερικανικό αίτημα.
Ο υπουργός Άμυνας, Τζον Χέιλι, αποκάλυψε την αποστολή μόλις μια εβδομάδα μετά την δήλωση της νέας υπουργού Εξωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν είχε σχέδια» να στείλει στρατιώτες.
Ο Βρετανός αξιωματικός θα εργαστεί ως αναπληρωτής ενός Αμερικανού διοικητή, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση ενός κέντρου συντονισμού μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης στρατεύματα από την Αίγυπτο, το Κατάρ, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το skynews.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που μεσολάβησε ο Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ έχει δημιουργήσει την «ευκαιρία για μια μακροπρόθεσμη ειρήνη», δήλωσε ο κ. Χέιλι.
«Μπορούμε να συνεισφέρουμε στην παρακολούθηση της εκεχειρίας»
«Διαθέτουμε εξειδικευμένη εμπειρία και δεξιότητες που προσφέρουμε να συνεισφέρουμε», δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από ομιλία του για ευρύτερα θέματα άμυνας σε επιχειρηματικούς ηγέτες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το βράδυ της Δευτέρας.
Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Μπορούμε να συνεισφέρουμε στην παρακολούθηση της εκεχειρίας. Αυτό πιθανότατα θα το αναλάβουν άλλοι.
Επίσης, σε απάντηση στο αμερικανικό αίτημα, τοποθετήσαμε έναν αξιόλογο αξιωματικό δύο αστέρων σε μια πολιτικοστρατιωτική διοίκηση, ως αναπληρωτή διοικητή.
Ο Βρετανός αξιωματικός συνοδεύεται από μια μικρή ομάδα στρατιωτικού προσωπικού του Ηνωμένου Βασιλείου, με εμπειρία στον τομέα του σχεδιασμού.
Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν έως και 200 στρατιώτες στο Ισραήλ. Δεν θα εισέλθουν στη Γάζα.
Το βρετανικό στράτευμα επίσης δεν θα επιχειρήσει εντός της Λωρίδας της Γάζας.
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε: «Ένας μικρός αριθμός αξιωματικών σχεδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ενσωματωθεί στο CMCC (Κέντρο Στρατιωτικής-Πολιτικής Συντονισμού) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός υποδιοικητή 2* για να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ενσωματωμένο στις προσπάθειες σχεδιασμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τη σταθερότητα
Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για να υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προκειμένου να διαπιστώσει πού μπορεί να συμβάλει καλύτερα στην ειρηνευτική διαδικασία».
Λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ – υπό την ηγεσία της Κεντρικής Διοίκησης – για τη διευκόλυνση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και της υλικοτεχνικής και ασφαλιστικής υποστήριξης στην περιοχή, έγιναν γνωστές μετά τη μεσολάβηση του κ. Τραμπ για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στις 10 Οκτώβρη.
Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι η νέα ομάδα θα βοηθήσει στην παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και της μετάβασης σε μια πολιτική κυβέρνηση στη Γάζα.
Είναι ξεχωριστή από μια προγραμματισμένη διεθνής δύναμη σταθεροποίησης που θα αναπτυχθεί στην περιοχή για να βοηθήσει στην εξασφάλιση της ειρήνης.
Η δύναμη αυτή αποτελεί βασικό μέρος του 20-σημείου ειρηνευτικού σχεδίου του κ. Τραμπ.
Ωστόσο, σε ένδειξη πιθανών προβλημάτων, η εφημερίδα The New York Times ανέφερε την Τρίτη ότι οι χώρες που ενδέχεται να συνεισφέρουν στρατιώτες στη διεθνή δύναμη είναι νευρικές σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων, ενώ η Χαμάς παραμένει ένοπλη ομάδα.
Η άφιξη των βρετανικών στρατευμάτων στο Ισραήλ έρχεται σε μια στιγμή που η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός βρίσκεται υπό απειλή, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να κατηγορούν αμοιβαία η μία την άλλη για παραβίαση των όρων της.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές το Σαββατοκύριακο, μετά από αναφορές ότι οι στρατιώτες του δέχθηκαν επίθεση.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, ανέφερε ότι τις τελευταίες 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 50 άτομα.




















