Βροντερό «όχι» στη μετατροπή μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

Βροντερό «όχι» στη μετατροπή μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

Σωματεία, κόμματα και εργαζόμενοι ενάντια στο νομοσχέδιο Μενδώνη και Μητσοτάκη

Με μεγάλη επιτυχία και πολυπληθή παρουσία εργαζομένων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συντονισμού σωματείων ενάντια στην αποκοπή των μεγάλων Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Στην εκδήλωση συμμετείχαν πέντε σωματεία (ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΠΑΣΥΠΑΤΕ – ΠΕΣΑ -ΠΣΕΠ -ΣΕΑ – ΣΕΚΑ), ενώ σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25) καταδίκασαν το νομοσχέδιο. Τα περισσότερα σωματεία θα συμμετάσχουν τις επόμενες μέρες και στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών που αντιδρούν στο προεδρικό διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία τους με τα απολυτήρια Λυκείου. 

«Η πολιτική ηγεσία ισχυρίζεται ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα αλλάξει τίποτα για τους εργαζόμενους στα μουσεία και για την πολιτιστική κληρονομιά. Αυτός ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση με πέντε σωματεία προκειμένου να οργανώσουμε τις επόμενες κινητοποιήσεις μας και να πορευτούμε από κοινού στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο. Ευχαριστούμε και τους εργαζόμενους του Μουσείου Ακρόπολης για την ανακοίνωση τους», είπε αρχικά η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα. 

Οι εκπρόσωποι των σωματείων αποδόμησαν όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τον δήθεν εκσυγχρονισμό των μουσείων, αναφέρθηκαν στις διορισμένες διοικήσεις με τις παχυλές αμοιβές, στην εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων στην πολιτιστική διαχείριση με απώτερο στόχο την εμπορευματοποίηση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει καταδικαστεί από φορείς και επιστήμονες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τα μουσεία υπήρξε μία από τις κεντρικές εξαγγελίες της κυβέρνησης το 2019 και δεν έρχεται από το πουθενά, αντιθέτως συνδέεται με τους χειρισμούς για τη Συλλογή Στερν και τις κρυφές διαπραγματεύσεις για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ένα πολύ σημαντικό σημείο του νομοσχεδίου το οποίο εγείρει πολλά ερωτηματικά είναι αυτό που αναφέρεται σε παραρτήματα μουσείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν αυτή η εξέλιξη θα ανοίξει τον δρόμο για εξαγωγή αρχαιοτήτων. «Θα υπάρξει μακροχρόνιος δανεισμός σε αίθουσες μουσείων του εξωτερικού που θα λειτουργούν ως «παραρτήματα»; Η Συλλογή Στερν και η συζήτηση για τα Γλυπτά οφείλει να μας βάλει σε υποψίες σε σχέση με αυτό. Ότι γίνεται σήμερα με τα μουσεία, μπορεί να γίνει αύριο με τους αρχαιολογικούς χώρους», τόνισε ο Δέδες Λιώνης που έκανε λόγο για διοικητική, οικονομική και εργασιακή «αντιμεταρρύθμιση». 

«Δεν αποτελεί εφεύρεση της σημερινής κυβέρνησης το νομοσχέδιο. Η συζήτηση για το διοικητικό πλαίσιο των μουσείων έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’90 με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και την ίδρυση του ως ΝΠΔΔ. Η Μενδώνη είναι η χειρότερη Υπουργός πολιτισμού που έχει περάσει ποτέ. Όλες οι κυβερνήσεις όμως έχουν νομοθετήσει αντιλαϊκές αποφάσεις. Το νομοσχέδιο δεν θα αυξήσει στην πραγματικότητα τις θέσεις εργασίας. Κανένα νομικό πλαίσιο δεν ορίζει υπαρκτό χρόνο για τις προσλήψεις, απλώς πετάνε ένα τυράκι στους συμβασιούχους. Θα γίνουν τα μουσεία χώροι για γκαλά και κοσμικές εκδηλώσεις, αντί για χώροι μάθησης, έρευνας και ψυχαγωγίας;», είπε από την πλευρά της η Νίκη Δημητρίου πρόεδρος του σωματείου εκτάκτου προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε για ένα νομοσχέδιο που πηγαίνει πίσω τα εργασιακά δικαιώματα. «Το άρθρο 24 του Συντάγματος χαρακτηρίζει την προστασία της πολιτιστικής σκοπιάς δημόσιο σκοπό. Με το νομοσχέδιο όμως προκύπτει ακρωτηριασμός και «σαλαμοποίηση». Επηρεάζονται όλοι οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό οι οποίοι προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά. Θα προκύψουν  πολλαπλοί διορισμοί και θα εγκατασταθούν διοικητικά συμβούλια και διευθυντές με τεράστιους μισθούς. Τα μουσεία ουσιαστικά μετατρέπονται σε δομές που θα διοικούνται από ένα κομματικό κράτος. Υπάρχει ξεκάθαρη διαδικασία υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα των μουσείων με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους». 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενάντια στο νομοσχέδιο

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25 και καταδίκασαν το σχέδιο της κυβέρνησης για τα δημόσια μουσεία και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ. 

«Αυτή η κυβέρνηση με τη μουσειακή πολιτική που προσπαθεί να επιβάλει από τις προγραμματικές δηλώσεις κιόλας επιδιώκει να χαρίσει το μεγάλο «φιλέτο» στα ιδιωτικά συμφέροντα. Επιχειρεί να αλλάξει την αντίληψη της κοινωνίας για το τι είναι ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά. Η κυβέρνηση θέλει πολιτισμό των «αρίστων» και πετάει ότι περισσεύει ως ξεροκόμματο στην κοινωνία. Με αυτό το νομοσχέδιο και τις διορισμένες διοικήσεις σπάει η λογοδοσία και η Δημοκρατία. Ακόμα και να ψηφιστεί, αυτός ο νόμος θα καταργηθεί», είπε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ Σία Αναγνωστοπούλου.

«Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό των μουσείων. Γνωρίζει τη συμβολή των εργαζομένων των μουσείων σε αυτό το έργο και στοχεύει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Μουσείο Ακρόπολης δεν είναι πετυχημένο για το διοικητικό του μοντέλο, αλλά για τις συλλογές του. Άνθρωποι άσχετοι με τη μουσειολογεία θα αποφασίζουν για την τύχη των αρχαιολογικών συλλογών. Αυτό δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη», σχολίασε ο Σπύρος Πώρος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών σας δικαιωμάτων. Χωρίς κανένα δισταγμό ενώνουμε μαζί σας τις δυνάμεις μας. Γιατί προχωράει τώρα η κυβέρνηση σε αυτό το βήμα; Για να εκσυγχρονίσει όπως λέει τα μουσεία; Όχι. Αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως εμπόρευμα. Δεν θα εκπλαγούμε αν αύριο δούμε φυλλάδια που θα διαφημίζουν τα μουσεία ως τουριστική ατραξιόν. Προβλέπουμε αύξηση των εισιτηρίων και λιγότερες δωρεάν εκδηλώσεις. Το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες και ευθύνονται οι αποφάσεις της ΕΕ και όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στο παρελθόν σε κυβερνητικά σχήματα. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», είπε από την πλευρά της η Ελένη Μηλιαρονικολάκη υπεύθυνη για το τμήμα Πολιτισμού του ΚΚΕ.

«Καταγγέλλουμε την ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την υπονόμευση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως ενιαίου συνόλου. Καταγγέλλουμε την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό. Καλή δύναμη στους αγώνες σας και θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας», σχολίασε η Εύη Γάτου από την Κεντρική Επιτροπή του ΜΕΡΑ 25.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter