Βρυξέλλες: Η φον ντερ Λάιεν έχει μόλις 17 μέρες για να απαντήσει στους δασμούς του Τραμπ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας Μάρος Σέφκοβιτς, δεξιά, συνομιλεί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του Κολλεγίου των Επιτρόπων στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, 9 Απριλίου 2025. (AP Photo/Omar Havana, Αρχείο)

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει τώρα 17 ημέρες για να εμποδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 30% στους Ευρωπαίους εξαγωγείς, αφού ανέβασε τον πήχη το Σαββατοκύριακο, αναφέρει σε άρθρο της η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euraktiv.

Μην κάνετε λάθος: Η αποτυχία εξασφάλισης καλύτερων όρων έως την 1η Αυγούστου θα ήταν καταστροφική για την οικονομία της ΕΕ. Το γεγονός ότι η κλιμάκωση του Τραμπ προκάλεσε λίγο περισσότερο από ένα κλαψούρισμα στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο κατέδειξε τον βαθμό στον οποίο η στρατηγική της φον ντερ Λάιεν «μην πειράζετε την αρκούδα» έχει αποτύχει.

Η ίδια δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι ο ευρωπαϊκός συνασπισμός θα παρατείνει την αναστολή των αντίμετρων μέχρι τις αρχές Αυγούστου για να δώσει προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις.

Αντί να συνεργαστεί απευθείας με τον Τραμπ, η φον ντερ Λάιεν βασίστηκε στον κουμπάρο της – τον Μάρος Σέφτσοβιτς, πρώην κομμουνιστή γεννημένος στη Σλοβακία, ο οποίος έχει κάνει καριέρα στις Βρυξέλλες ως ο αιώνιος επίτροπος της χώρας του, σήμερα Επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας.

Ο Σέφτσοβιτς είναι καλό παιδί από κάθε άποψη, αλλά κατέρρευσε και κάηκε. Εκτός από μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής από την Ουάσινγκτον, η οποία φαίνεται απίθανη, η απόφαση της φον ντερ Λάιεν να παραδώσει πλήρη διαπραγματευτική εξουσία στον Σέφτσοβιτς φαίνεται να ήταν ένα τεράστιο φιάσκο.

Αυτό εγείρει το ερώτημα: Πού ήταν η Ούρσουλα; Η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να πάει στην Ουάσινγκτον μόνο όταν θα ήταν έτοιμη μια «συγκεκριμένη» συμφωνία. Τώρα είναι έτοιμη.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί εμπορίου πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες σήμερα, μετά από μια συνάντηση πρεσβευτών την Κυριακή, οι οποίοι υποστήριξαν σθεναρά την απόφαση της φον ντερ Λάιεν να κρατήσει ένα πακέτο αντιποίνων 21 δισεκατομμυρίων ευρώ στην κατάψυξη μέχρι την 1η Αυγούστου. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης στους υπουργούς μια ξεχωριστή λίστα αντιμέτρων που στοχεύουν σε αμερικανικές εξαγωγές αξίας περίπου 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.

«Και τα δύο πακέτα θα είναι κλειδωμένα και φορτωμένα και έτοιμα για χρήση στις αρχές Αυγούστου, εάν οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε αποδεκτό αποτέλεσμα», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Αλλά αν η ΕΕ δεν είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει το μικρότερο πακέτο αντιποίνων τώρα, πόσο αξιόπιστη είναι η μεγαλύτερη απειλή; Θυμηθείτε, αυτό το πακέτο – που σχεδιάστηκε ως απάντηση στους δασμούς 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο – δεν άλλαξε αφότου ο Τραμπ αύξησε αυτούς τους δασμούς στο 50%, στα μέσα των διαπραγματεύσεων.

Ο Τραμπ, όπως πάντα, φαίνεται να έχει την κυριαρχία της κλιμάκωσης.

Η ατμόσφαιρα πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ το Σάββατο σηματοδότησε ότι μια προκαταρκτική συμφωνία ήταν κοντά. Ο Τραμπ χαρακτήρισε την ΕΕ «πολύ καλή» και οι Βρυξέλλες ετοιμάζονταν να αποδεχτούν τους δασμούς 10% που ήδη ίσχυαν. Κάποιοι αμφέβαλλαν για το αν θα υλοποιείτο μια τρομακτική επιστολή του Τραμπ.

Τώρα τα πράγματα κινούνται γρήγορα προς τη λάθος κατεύθυνση, αλλά αυτό φαίνεται να έχει προκαλέσει μικρή ενδοσκόπηση στο Berlaymont, τα γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ εξακολουθεί να επιμένει στη διπλωματική γιόγκα, την κολακεία και τις στρεβλώσεις χωρίς κανένα σημάδι ότι θα λειτουργήσουν, γράφει η δημοσιογράφος Alexandra Brzozowski της Euractiv.

Τα αντικρουόμενα μηνύματα από το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Ρώμη δεν έχουν βοηθήσει τα πράγματα. Η Γαλλία θέλει μια πιο δυναμική προσέγγιση ενώ έχει τονίσει την ανάγκη να αντιδράσει με δασμούς. Η Γερμανία ήθελε μια γρήγορη και βρώμικη συμφωνία για να σώσει τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τελικά, τίποτα από τα δύο δεν συνέβη και η ΕΕ εξακολουθεί να κινείται σε αβεβαιότητα.

Οι εκκλήσεις προς την ΕΕ να αναλάβει δράση και να αντιδράσει αυξάνονται – ο Αμερικανός οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν, σφοδρός επικριτής του Τραμπ, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αντεπιτεθεί, όπως και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Bernd Lange. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Marie-Pierre Vedrenne ζήτησε να τεθεί στο τραπέζι των υπουργών Εμπορίου σήμερα το μέσο κατά του καταναγκασμού της ΕΕ (δεν θα γίνει). Πρόκειται για εργαλεία άμυνας που περιλαμβάνουν μποϊκοτάζ και εμπορικούς περιορισμούς. Ο Ενρίκο Λέττα είναι επίσης έξαλλος. Ωστόσο, η Ιταλία πραγματικά  δεν θέλει να κλιμακωθεί, όπως ξεκαθάρισε η Τζόρτζια Μελόνι χθες το βράδυ.

Η Επιτροπή προσπαθεί να δείξει ότι έχει άλλες επιλογές. Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε μια εμπορική συμφωνία (ή μάλλον, μια συμφωνία για τη σύναψη μιας) με την Ινδονησία το Σαββατοκύριακο. Το εμπόριο ΕΕ-Ινδονησίας αντιστοιχεί περίπου με το 2% της αξίας του εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ.

Τα καλά νέα είναι ότι η ΕΕ βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι όταν ο Τραμπ απειλούσε με δασμούς 50%. Τα κακά νέα είναι ότι ξαφνικά το Brexit φαίνεται πιο έξυπνο: το Ηνωμένο Βασίλειο γλίτωσε με δασμούς μόνο 10%. Το εμπόριο είναι ένας τομέας στον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να ενεργεί εκ μέρους των χωρών της ΕΕ. Είναι το μόνο πράγμα στο οποίο υποτίθεται ότι είναι καλή.

Γι’ αυτό οι πρωτεύουσες σε όλη την Ευρώπη έχουν ένα πολύ τραμπικό ερώτημα σήμερα το πρωί: «Τι στο καλό συνέβη, Ούρσουλα;»

Ο Ρούτε θα συναντήσει τον Τραμπ

Ωστόσο, κάποιοι έχουν πολλές επαφές με τον Τραμπ. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, θα τον συναντήσει σήμερα στην Ουάσινγκτον, στην πρώτη τους συνάντηση από τη σύνοδο κορυφής της Χάγης, όπου οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Ο Τραμπ προανήγγειλε σήμερα μια μυστηριώδη μεγάλη ανακοίνωση για τη Ρωσία.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θέλει οι χώρες του ΝΑΤΟ να αγοράσουν αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία. Στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος άμυνας της ΕΕ, Άντριους Κουμπίλιους, ενθαρρύνει τις χώρες να χρησιμοποιήσουν τα δάνεια του προγράμματος SAFE για να αγοράσουν όπλα για την Ουκρανία.

Ακούστε τι είπε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ την Κυριακή: «Μείνετε συντονισμένοι για τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία… μείνετε συντονισμένοι για ένα σχέδιο για να κυνηγήσουμε τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία πιο επιθετικά, μείνετε συντονισμένοι για ένα σχέδιο όπου η Αμερική θα αρχίσει να πουλάει στους Ευρωπαίους συμμάχους μας τεράστια ποσότητα όπλων που θα ωφελήσουν την Ουκρανία».

Θα πει ο πρώην Ολλανδός πρωθυπουργός μια καλή κουβέντα για την ΕΕ για το εμπόριο όσο βρίσκεται εκεί;

Πηγή: Euraktiv

Διαβάστε επίσης:

Ιταλός ΥΠΕΞ: «Η ΕΕ έτοιμη για δασμούς 21 δισ. ευρώ σε προϊόντα των ΗΠΑ»