Ω, τι (νεοδημοκρατικό) ήθος, Κυριάκο!

Ω, τι (νεοδημοκρατικό) ήθος, Κυριάκο!

«Με όποιον δάσκαλο καθίσεις…». Η γνωστή παροιμία φαίνεται να επιβεβαιώνεται όσον αφορά το ήθος και το επίπεδο του πολιτικού λόγου στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

 Η υπόθεση του διευθυντή της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Κούλα, ο οποίος παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό της νεολαιίστικης οργάνωσης επειδή με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλεσε την πρώην αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου «τσατσά» δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Προηγήθηκε κι άλλος. Αυτήν τη φορά όχι στέλεχος της νεολαίας αλλά υψηλόβαθμο του κόμματος.

Αντίστοιχο –ίσως και κατ’ ουσία χειρότερο– σχόλιο με σαφές ρατσιστικό περιεχόμενο ανήρτησε στα social media μέλος της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θεωρείται μάλιστα από τους ανερχόμενους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τυφλό» μένος

Ο Λευτέρης Μωυσιάδης, στέλεχος της ΝΔ στον νομό Πιερίας, προαλείφεται για βασικός υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επερχόμενες εκλογές στον νομό. Ως εκ τούτου είναι και μέλος του ανώτερου πολιτικού οργάνου της Νέας Δημοκρατίας.

Το εν λόγω πολιτικό στέλεχος θέλησε στις 13 Μαρτίου να σχολιάσει με ανάρτησή του στο Facebook ομιλία του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος ως γνωστόν είναι τυφλός. Συγκεκριμένα σχολίασε μια αναφορά του υπουργού στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ποιος ήταν ο τρόπος που επέλεξε; Να γράψει το εξής σχόλιο: «Με όλο το σεβασμό, ο Κουρουμπλής πώς το είδε το καθαρό βλέμμα του Τσίπρα;». Είναι περιττό να επισημάνει κανείς τον ρατσιστικό, ανήθικο όσο και κακόβουλο χαρακτήρα της συγκεκριμένης αναφοράς. Οπως επίσης ότι καμιά σχέση δεν έχει και δεν μπορεί να έχει με οποιαδήποτε έννοια του δημόσιου λόγου, της πολιτικής αντιπαράθεσης, ούτε καν με την έννοια του χιούμορ.

Τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ανάρτησης, από ό,τι φαίνεται, κατάλαβε και ο ίδιος ο συγγραφέας της όταν διαπίστωσε τα αποτελέσματα της παρόρμησής του. Αλλωστε το επάγγελμά του είναι σύμβουλος επικοινωνίας. Ετσι φρόντισε ύστερα από λίγες ώρες να κατεβάσει την ανάρτηση. Δυστυχώς για τον ίδιο όμως, είχε προλάβει να πάρει ήδη 28 likes (προφανώς εκτιμήθηκε από τους φίλους του μέλους της ΝΔ) και να διαδόθηκε στο διαδίκτυο.

Εχει σημασία το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λ. Μωυσιάδης θεωρείται άτυπο μέλος της λεγόμενης νέας γενιάς των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που –όπως πολλάκις έχει διακηρύξει ο πρόεδρος του κόμματος– θα αποτελέσουν τον φορέα της ανανέωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μια «μη συγγνώμη»

Η υπόθεση έρχεται στο φώς της δημοσιότητας μετά το αντίστοιχο φαινόμενο του Εμμ. Κούλα και την υβριστική του ανάρτηση. Αξίζει μάλιστα να μνημονευθεί πως παρότι ζήτησε τυπικά συγγνώμη από τη Σία Αναγνωστοπούλου, αποδίδοντας την πράξη του στη νεανική ορμή, στην ουσία δεν αποδέχθηκε ότι το σχόλιό του ήταν σεξιστικό.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε απολογητική ανάρτησή του, «ζούμε σε μια κοινωνία η οποία θεωρεί αποδεκτό από μια υπουργό να αυτοσαρκάζεται με αυτόν τον τρόπο, συμπεριλαμβάνοντας εκατομμύρια άλλες γυναίκες, τις μητέρες μας, τις γιαγιάδες μας, τις θείες μας, τις αδερφές μας, τις κόρες μας, χωρίς να απολαμβάνει της ταύτισης όλων αυτών, αλλά δεν θεωρεί αποδεκτό ένα πολιτικό στέλεχος άλλης παράταξης της χώρας να κάνει ένα καυστικό σχόλιο πάνω στο σχόλιό της». Πρόσθεσε μάλιστα στη συνέχεια ότι υπήρξαν στελέχη και «θεσμικοί» της ΝΔ που έσπευσαν να του συμπαρασταθούν. Αναφέρεται συγκεκριμένα σε «τηλέφωνα και μηνύματα υποστήριξης που έλαβα από απλά στελέχη και θεσμικούς του κόμματός μας, αλλά και από φίλους και φίλες απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, χωρίς να ξέρω τους περισσότερους από αυτούς».

Ο Εμμ. Κούλας υποστήριξε ουσιαστικά ότι τα πολιτικά στελέχη είναι θεμιτό να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς, αφού το αντίθετο θα ήταν… υποκριτικό. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «η κοινωνία απαιτεί από εμένα να έχω δύο πρόσωπα, το ιδιωτικό και το δημόσιο. Λυπάμαι, αλλά εγώ έχω ένα. Δεν θα σηκώσω μια βιτρίνα προκειμένου να γίνω αρεστός, γιατί αυτό για εμένα σημαίνει υπεύθυνη και ξεκάθαρη πολιτική στάση».

Οι δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις δεν μπορούν –αντικειμενικά– να εκληφθούν ως «μεμονωμένα περιστατικά» και δεν χωράει η λογική των «συμπτώσεων». Πρόκειται για συγκεκριμένο πολιτικό φαινόμενο. Ο πολιτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας «χωράει» σεξιστικές, ρατσιστικές και απαξιωτικές για την πολιτική εκφράσεις και είναι εύλογο αποτέλεσμα της «ώσμωσης” του κόμματος με ακραία συντηρητικές ή ακροδεξιές αντιλήψεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter