Wall Street Journal: Στρατολόγηση χάκερς από τη Ρωσία – «Συναγερμός» για κυβερνοεπιθέσεις στη Δύση

Wall Street Journal: Στρατολόγηση χάκερς από τη Ρωσία – «Συναγερμός» για κυβερνοεπιθέσεις στη Δύση

Συντονισμό φιλορώσων χάκερς και διαδικτυακών ακτιβιστών από το Κρεμλίνο βλέπει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως οι πιθανοί δεσμοί του Κρεμλίνου με αυτές τις ομάδες έχουν τεθεί στο «μικροσκόπιο» δυτικών αξιωματούχων, με βασικό στόχο να εξηγηθούν οι προθέσεις της Μόσχας, τόσο εντός όσο και εκτός Ουκρανίας.

Το δημοσίευμα παραπέμπει σε στοιχεία συνέλλεξαν ερευνητές της Google, οδηγώντας τις δυτικές κυβερνήσεις να σημάνουν «συναγερμό» για πιθανές κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμα δίκτυα.

Ειδικότερα, τους τελευταίους μήνες, η ειδική ομάδα κυβερνοασφάλειας της Google, με την επωνυμία Mandiant, έχει καταγράψει μια σύνδεση μεταξύ φιλορώσων χάκερς και κυβερνοεπιθέσεων από τη GRU, την κατασκοπευτική υπηρεσία του ρωσικού στρατού.

Σε τέσσερις περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκε κακόβουλο software «wiper» για να εξαφανίσει και να καταστρέψει στοιχεία ολόκληρα δίκτυα και υπολογιστικά συστήματα, ενώ καταγράφηκε δημοσίευση απόρρητων δεδομένων που είχαν κλαπεί από τους στόχους της επίθεσης.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τρεις ομάδες φιλορώσων χάκερς φέρεται να εμπλέκονται. Πρόκειται για τις XakNet Team, Infoccentr και CyberArmyofRussia_Reborn, ενώ η ομάδα Mandiant σε έκθεσή της έκανε λόγο για πρωτοφανή κατάσταση, επισημαίνοντας πως δεν έχει καταγράψει ποτέ ξανά τέτοιο όγκο κυβερνοεπιθέσεων, τόσους διαφορετικούς δράστες και τέτοιο συντονισμό σε μια προσπάθεια που διαρκεί πολλούς μήνες.

Σε μια πιο δυσοίωνη προοπτική αυτών των κυβερνοεπιθέσεων, ο αντιπρόεδρος ανάλυσης πληροφοριών της Mandiant, Τζον Χούλτκβιστ, τόνισε ότι η ρωσική κατασκοπεία μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοιες ομάδες για πιο σοβαρές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως μπορούν να φτάσουν στο σημείο δημιουργίας μπλακ άουτ. «Δεν πρέπει να υποτιμάμε τη GRU. Είναι ικανοί να σβήσουν τα φώτα. Δεν πρέπει να αγνοούμε τους δεσμούς της με τέτοιες ομάδες χάκερ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για να προστατευτούν από Ρώσους χάκερς, ο Χούλτκβιστ ανέφερε πως την περασμένη άνοιξη, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση, κατονομάζοντας την XakNet και την Killnet, ως πιθανές απειλές για τις αμερικανικές υποδομές.  «Είναι ανησυχητικό ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και Ευρωπαϊκές χώρες κοντά στη Ρωσία (συγκεκριμένα η Λιθουανία και η Εσθονία) βρέθηκαν στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων πρόσφατα» κατέληξε ο Χούλτκβιστ.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία – Στο έλεος των χάκερς κυβερνητικές ιστοσελίδες: «Να φοβάστε και να περιμένετε χειρότερα»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter