Washington Post: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε κρίσιμη καμπή

Washington Post: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε κρίσιμη καμπή

Αυξάνουν σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα The Washington Post οι Ηνωμένες Πολιτείες την πίεση στο Κίεβο να πετύχει σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης ενόψει ενός νέου γύρου κλιμάκωσης του πολέμου με τη Ρωσία, ενώ τα όπλα και η βοήθεια από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους τους προς τηην Ουκρανία πληθαίνουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Washington Post παρά τις υποσχέσεις να στηρίξουν την Ουκρανία «όσο χρειαστεί», οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν λένε ότι τα πρόσφατα πακέτα βοήθειας από το Κογκρέσο και τους συμμάχους της Αμερικής αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία του Κιέβου να αλλάξει αποφασιστικά την πορεία του πολέμου. Πολλοί συντηρητικοί βουλευτές στη υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ξεκαθαριστεί να αποσύρουν την υποστήριξη, ενώ η μακροπρόθεσμη διάθεση της Ευρώπης για χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας παραμένει ασαφής.

«Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τους εντυπωσιάσουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα για πάντα», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης στην εφημερίδα, αναφερόμενος στην Ουκρανία. Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητα διπλωματικά θέματα, πρόσθεσε ότι είναι «πολύ ισχυρή άποψη» της κυβέρνησης ότι θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να λαμβάνει το ίδιο επίπεδο ασφάλειας και οικονομικής βοήθειας από το Κογκρέσο.

«Όσο χρειαστεί» αφορά το μέγεθος της σύγκρουσης», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Δεν αφορά το ποσό της βοήθειας».

Επί μήνες ωστόσο αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές και σχεδιαστές έχουν υποστηρίξει ότι δεν είναι ρεαλιστικό για την Ουκρανία να υπερασπιστεί ταυτόχρονα το Μπαχμούτ και να εξαπολύσει μια εαρινή αντεπίθεση για την ανακατάληψη μιας περιοχής που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πιο κρίσιμη.

Ο Ζελένσκι, ωστόσο, αποδίδει συμβολική σημασία στο Μπαχμούτ, δήλωσαν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, και πιστεύει ότι θα ήταν πλήγμα για το ηθικό της Ουκρανίας να χάσει την πόλη. Την Παρασκευή, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα «πολεμήσουν όσο μπορούμε» για να κρατήσουν την εμπόλεμη πόλη, την οποία η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάληψης.

Παράλληλα, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σέβονται ότι ο Ζελένσκι ξέρει πώς να συσπειρώσει καλύτερα τη χώρα του, εξέφρασαν ανησυχίες ότι αν η Ουκρανία συνεχίσει να πολεμάει όπου η Ρωσία στέλνει στρατεύματα, αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος της Μόσχας. Αντ’ αυτού, έχουν παροτρύνει την Ουκρανία να δώσει προτεραιότητα στο χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση της εαρινής αντεπίθεσης, ιδίως καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς μαχητές σε ορισμένα από τα πιο πολύπλοκα όπλα που παίρνουν το δρόμο τους προς το πεδίο της μάχης.

«Γενικά, η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να πάρουν αρκετό χρόνο ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από όσα έχουμε παράσχει σε υλικό και εκπαίδευση», δήλωσε επίσης στην Washington Post ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. Εάν η Ρωσία καταλάβει το Μπαχμούτ, είπε ο αξιωματούχος, αυτό «δεν θα έχει ως αποτέλεσμα κάποια σημαντική στρατηγική αλλαγή στο πεδίο της μάχης. Οι ρώσοι θα προσπαθήσουν να το διεκδικήσουν ως τέτοιο, [αλλά] πρόκειται για μια κουκκίδα στον χάρτη για την οποία έχουν δαπανήσει εξαιρετική ποσότητα αίματος».

Πηγή: Washington Post

Διαβάστε επίσης:

Στόλτενμπεργκ: Η νέα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter