«West Side Story» με την υπογραφή Στίβεν Σπίλμπεργκ

«West Side Story» με την υπογραφή Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ένας μετρ του θεάματος αναμετριέται με ένα μυθικό μιούζικαλ. Το αλά Σπίλμπεργκ «West Side Story» είναι ένα χορταστικό και μοντέρνο μιούζικαλ αλλά θα έχει γερό ανταγωνισμό στις αίθουσες καθώς η ευφυής πολιτική σάτιρα «Μην κοιτάς πάνω» έχει στην φαρέτρα της σούπερ καστ – Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζένιφερ Λόρενς, Μέριλ Στριπ, Κέιτ Μπλάνσετ, Τιμοτέ Σαλαμέ – για πολλά όσκαρ.

West Side Story (***)

Μιούζικαλ αμερικανικής παραγωγής 2021 (145)

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ

Πρωταγωνιστούν: Ανσελ Ελγκορτ, Ρέιτσελ Ζέγκλερ, Κόρι Στολ, Μπράιαν ντ’Αρσι Τζέιμς, Ρίτα Μορένο
Στο West Side της Νέας Υόρκης των 50ς η πορτορικανή Μαρία και ο ιταλοαμερικανός Τόνι ερωτεύονται παράφορα αλλά το αίσθημα τους φέρνει στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου τις δύο αντίπαλες συμμορίες των Jets και Sharks. Το πρώτο και βραβευμένο με 10 όσκαρ «West side story» από το μακρινό 1961 σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουάιζ και Τζερόμ Ρόμπινς αποτελούσε διασκευή της ομώνυμης θεατρικής παράστασης του δεύτερου που προερχόταν από το έργο του Άρθουρ Λόρεντς σε λιμπρέτο του 25χρονου Στίβεν Σοντχάιμ και μουσικοσυνθέσεις του Λέοναρντ Μπερνστάιν. Ο Σπίλμπεργκ σέβεται ευλαβικά το αρχικό φιλμ και αποτίει φόρο τιμής στην μοντέρνα για την εποχή της σκηνοθεσία του Γουάιζ, ακολουθώντας πιστά τα βήματα του σε μια υπέροχη εναρκτήρια σεκάνς: θεαματικές λήψεις από ψηλά μιας Νέας Υόρκης που βρίσκεται σε οικοδομικό οργασμό, κανένας διάλογος ανάμεσα στους νεαρούς πρωταγωνιστές που συνεννοούνται με ένα σφύριγμα ή ένα νεύμα και το πρώτο χορευτικό κομμάτι (η νευρώδης πρώτη μάχη μεταξύ Jets- Sharks) να ξεχύνεται στους δρόμους έχοντας ως σύνθημα εκκίνησης ένα απλό «κροτάλισμα» δαχτύλων. Στη συνέχεια ο Σπίλμπεργκ με τη βοήθεια του βραβευμένου με Tony και Pulitzer θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου Τόνι Κούσνερ ενισχύει υποδειγματικά την πολιτική πλευρά στην σαιξπηρική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, φωτίζοντας σύγχρονα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, τη μισαλλοδοξία και το κίνημα Metto. To άγνωστο καστ (εξαίρεση ο πρωταγωνιστής Ανσελ Ελγκορτ του «Baby driver») ενισχύει την αυθεντική καταγωγή των λατινοαμερικανών χαρακτήρων της πρωτότυπης ιστορίας –σε αντίθεση ε την ταινία του Γουάιζ- ενώ ειδική μνεία αξίζει η παρουσία της 90χρονης Ρίτα Μορένο που είχε εμφανιστεί στο πρώτο φιλμ υποδυόμενη την Ανίτα και είχε κερδίσει μάλιστα το Β γυναικείο όσκαρ όπως και ο Τζορτζ Τσακίρης. Τέλος να σημειώσουμε ότι στο αρχικό έργο του Λόρεντς η Μαρία είναι αμερικανοεβραία επιζήσαζα του Ολοκαυτώματος και προσωρινός τίτλος του έργου ήταν «East Side Story», επειδή εκτυλισσόταν στη γειτονιά East Side του Μανχάταν.

 

Μην κοιτάτε πάνω (Don’t Look Up) (***1/2)

Κωμωδία αμερικανικής παραγωγής 2021 (145)

Σκηνοθεσία: Ανταμ ΜακΚέι Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζένιφερ Λόρενς, Ρομπ Μόργκαν, Τζόνα Χιλ, Μέριλ Στριπ, Κέιτ Μπλάνσετ, Τιμοτέ Σαλαμέ
Δύο επιστήμονες ανακαλύπτουν πως ένας τεράστιος κομήτης κατευθύνεται στη Γη αλλά η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την ανησυχία τους για επικείμενη καταστροφή του πλανήτη σε έξι μήνες.

Αστεία και ευφυής η ταινία του ΜακΚέι (βραβείο όσκαρ για το σενάριο στο φιλμ «Το μεγάλο σορτάρισμα» το 2015) ο οποίος πετυχαίνει να δέσει υποδειγματικά την βιτριολική πολιτική σάτιρα με την ξέφρενη κωμική φάρσα που δεν γνωρίζει όρια. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος ενισχύει τη φόρμα του φιλμ είτε με απρόσμενες βινιέτες πολιτικοκοινωνικής σάτιρας είτε με μελαγχολικές ενσταντανέ από το τέλος του κόσμου, χωρίς να χάνει ούτε για μια στιγμή τον σταθερό έλεγχο μιας απέραντα διασκεδαστικής αλλά και σκεπτόμενης δημιουργίας που τα χώνει κανονικά στην αμερικανική πολιτικο-οικονομική ελίτ που έχει μάθει να χειραγωγεί την κοινή γνώμη με ανατριχιαστική ευκολία. Η σκηνή που η αμερικανίδα πρόεδρος της Μέριλ Στριπ και οι σύμβουλοι της πείθουν μέσω των φιλικών ΜΜΕ τους απλούς πολίτες ότι «ο κομήτης είναι καλός» είναι όλα τα λεφτά!

Η ζωή συνεχίζεται (C’mon C’mon) (***)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2020 (93)

Σκηνοθεσία: Μάικ Μιλς Πρωταγωνιστούν: Χοακίν Φίνιξ, Γκάμπι Χόφμαν, Γούντι Νόρμαν

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός Τζόνι υποχρεώνεται από την αδελφή του να αναλάβει για μερικές βδομάδες την επιμέλεια του μικρού της γιου Τζέσι.

Ο Μάικ Μιλς δημιουργεί ένα τρυφερό δράμα που θυμίζει με την λιτή αφήγηση του το κορυφαίο έργο της φιλμογραφίας του («Οι Πρωτάρηδες»), ενώ δεν απουσιάζει μια έμμεση χροιά που έρχεται απευθείας από το χώρο των road movies καθώς οι πιο παρατηρητικοί σινεφίλ θα βρουν ομοιότητες με το αριστούργημα του Βιμ Βέντερς «Η Αλίκη στις πόλεις».

 

Daniel ’16 (***)

Δραματική ελληνικής παραγωγής 2020 (96)

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος Πρωταγωνιστούν: Νικόλας Κίσκερ, Αλέξανδρος Λιακόπουλος Μπούχχολτς, Φιλοπατίρ Αντέλ Μογράς, Βασίλης Κουκαλάνι, Μαρλένε Καμίνσκι, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κωστής Σειραδάκης

Ο 16χρονος Ντάνιελ φτάνει από το Αμβούργο στον Έβρο για να εκτίσει την ποινή του σε μια γερμανόφωνη κοινότητα αγωγής ανηλίκων.

Από ένα αυθεντικό περιστατικό – η εισαγωγή του φιλμ μας ενημερώνει πως από τη δεκαετία του 1980 γερμανικά ιδρύματα λειτουργούσαν στη χώρα μας με σκοπό την ομαλή ένταξη ανήλικων παραβατών στην κοινωνία- αντλεί έμπνευση ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος για την δεύτερη ταινία μυθοπλασίας του. ‘Εντιμο σινεμά, μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης κι ένα διεξοδικό σχόλιο για το μεταναστευτικό που ενισχύεται από τις δυνατές ερμηνείες των τριών παιδιών. Βραβείο κοινού στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

 

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter