Wikipedia – Steven Pruitt: Εθελοντής φαινόμενο έχει βοηθήσει σε 6 εκατ. κείμενα – «Καλό να είσαι τολμηρός αλλά…»

Πηγή: Unsplash

Ο άνθρωπος ο οποίος, από το 2004, έχει αφιερώσει αμέτρητες ώρες γράφοντας 35.000 άρθρα και βοηθώντας στη σύνταξη περίπου 6 εκατομμυρίων.

Δεν είναι μηχανή. Είναι ένας απλός δημόσιος υπάλληλος από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ο οποίος περνάει τον ελεύθερο του χρόνο του μπροστά στην ιστοσελίδα της Wikipedia, προσθέτοντας νέες πληροφορίες και διορθώνοντας λάθη. 

Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως ο οποιοσδήποτε – ακόμα και εσύ – μπορεί να δημιουργήσει έναν δωρεάν λογαριασμό σε μερικά λεπτά και να κάνει επεξεργασία σε οριακά όλα τα άρθρα της Wikipedia. Αυτό που την διαχωρίζει από τις υπόλοιπες εγκυκλοπαίδειες είναι πως είναι μια συλλογική προσπάθεια εκατοντάδων χιλιάδων εθελοντών οι οποίοι σε μεγάλο ή μικρό βαθμό καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να βοηθήσουν τον κόσμο να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστες και δωρεάν πληροφορίες.

Ο Pruitt είναι ένας από αυτούς τους εθελοντές. Τον Ιούνιο του 2004 έγραψε το πρώτο του άρθρο και από τότε δεν έχει σταματήσει.  Δημοσιεύει κυρίως άρθρα τα οποία εστιάζονται σε θέματα ιστορίας, τέχνης, πολιτισμού και μουσικής, ενώ ο ίδιος έχει πτυχίο στην ιστορία της τέχνης και συμμετέχει ως τραγουδιστής σε χορωδία.

Έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια να υποστηρίξει το πρόγραμμα Women in Red, το οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει και να προωθήσει υλικό για τις γυναίκες, βιογραφίες γυναικών, γυναικείες ιστορικές φιγούρες κ.α. Ο ίδιος παρατήρησε πως οι βιογραφίες των γυναικών ήταν λιγότερες από το 15% των βιογραφιών της Wikipedia  το 2014-15, οπότε έγραψε εκατοντάδες  άρθρα που αφορούν γυναίκες για να καταπολεμήσει την ανισότητα αυτή.

Ενδιαφέρον είναι ακόμη πως τα άρθρα του αφορούν κυρίως άγνωστους και παραμελημένους από την ιστορία ανθρώπους. Ο ίδιος δηλώνει πως τον γοητεύει η ιδέα της «επανασχεδίασης του κανόνα»: της αμφισβήτησης δηλαδή του ποιος αξίζει να περιλαμβάνεται στην εγκυκλοπαίδεια και της ανάδειξης προσώπων που η παραδοσιακή ιστορία συχνά αγνοεί, όπως υποεκπροσωπούμενες ομάδες.

Όταν τον ρώτησαν γιατί το κάνει, απάντησε πως άρχισε σαν χόμπι και πως συνεχίζει λόγω «της υπέροχης αίσθησης του να έχεις φτιάξει κάτι χρήσιμο».

Για την προσφορά του, αναγνωρίστηκε από το περιοδικό Time το 2017 ως ένας από τους «25 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του Internet», ενώ θεωρείται θρύλος στην κοινότητα και φημίζεται για την αφοσίωση του και την ποιότητα της δουλειάς του.   

Ο Pruitt είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Είναι ένας ταπεινός άνθρωπος ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για το χρήμα, αλλά για την ελευθερία της γνώσης και την βελτίωση του κόσμου γενικότερα. Και δεν είναι μόνος. Αμέτρητοι «αόρατοι» εθελοντές δουλεύουν στο παρασκήνιο ώστε να έχουμε πληροφορίες ένα κλικ μακριά. Οπότε, αν έχεις ελεύθερο χρόνο στα χέρια σου, μπορείς και εσύ να συνεισφέρεις και να γράψεις το πρώτο σου άρθρο ή να κάνεις την πρώτη σου επεξεργασία. 

Αν δεν σου έρχεται κάποια ιδέα μην ανησυχείς. Σε επικοινωνία με τον ίδιο τον Steven Pruitt μέσω της σελίδας μηνυμάτων του στη Wikipedia και ερωτηθείς τι θέματα προτείνει σε κάποιον ο οποίος θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με την επεξεργασία ή δημιουργία άρθρων. Η απάντηση του είναι αυτή:

«Θα συνιστούσα σε κάθε συντάκτη που αρχίζει να επεξεργάζεται τη Wikipedia να επιμείνει σε θέματα που γνωρίζει καλά – για παράδειγμα την πόλη του ή ένα αγαπημένο θέμα από τις σπουδές του. Τίποτα έντονα αμφιλεγόμενο, και θα απέφευγα γενικά τα τρέχοντα γεγονότα ως σημείο εκκίνησης. Αλλά οτιδήποτε μπορεί να γίνει άρθρο – αθλητισμός, ένα αγαπημένο μουσικό συγκρότημα, ένας τομέας της ιστορίας που παρουσιάζει ενδιαφέρον. Το δικό μου πρώτο άρθρο αφορούσε έναν πρόγονό μου που υπηρέτησε στην Αμερικανική Επανάσταση, η οποία εξακολουθεί να είναι ένας τομέας της αμερικανικής ιστορίας που με συναρπάζει.

Δεν έχει να κάνει τόσο με το θέμα, όμως, όσο με τη συμπεριφορά. Θα συνιστούσα σε κάθε νέο συντάκτη να περιμένει λίγο πριν κάνει σημαντικές διορθώσεις. Κάντε μικρά πράγματα – διορθώστε λίγο τη στίξη, ή την ορθογραφία, ή τη γραμματική σε άρθρα που διαβάζετε. Ίσως μορφοποίηση – βλέπω πολλά άρθρα που χρειάζονται πλάγια γράμματα, για παράδειγμα. Κάνοντας μερικά από αυτά θα βοηθήσει έναν νέο συντάκτη να αρχίσει να πιάνει τον ρυθμό, που είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Το να είσαι τολμηρός είναι καλό, αλλά είναι επικίνδυνο να κάνεις πάρα πολλά πολύ γρήγορα».

*O Νικήτας Κοσμαδάκης είναι μαθητής Λυκείου.

Ετικέτες