Wonder Woman: Αθάνατη και ανθρώπινη

Wonder Woman: Αθάνατη και ανθρώπινη
Από εκπαιδεύτρια του ισραηλινού στρατού η Γκαλ Γκαντότ στον κόσμο της DC Comics

Ογδόντα χρόνια η Wonder Woman πολεμάει το κακό και επιβεβαιώνει τη δύναμη των γυναικών.

Δημιουργήθηκε από τον κομίστα Ουίλιαμ Μούλτον Μάρστον, τη σύζυγό του Ελίζαμπεθ Μάρστον και τον Χάρι Πίτερ και εμφανίστηκε στο 8ο τεύχος του «All Star Comics» στις 21 Οκτωβρίου του 1941 σε μια μικρή δευτερεύουσα ιστορία.

Σταδιακά μετατράπηκε σε δυναμική απάντηση στους μυθικούς αρσενικούς υπερήρωες της εποχής: τον Batman, τον Captain America και φυσικά τον Superman. Εκανε το πρώτο της εξώφυλλο στο «Sensation Comics» No 1 τον Ιανουάριο του 1942.

Η πιο γρήγορη πριγκίπισσα στον κόσμο

Είναι φυσικά η διασημότερη υπερηρωίδα-προστάτιδα της ανθρωπότητας και μέλος της Justice League της DC Comics. Ο Μάρστον είδε στο πρόσωπό της όχι απλώς ένα σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης αλλά και την ιδανική ηρωίδα για να ταυτιστούν τα κορίτσια.

Το όνομά της είναι φόρος τιμής στους πρώτους γυναικείους κόμικ χαρακτήρες που αποκαλούνταν Wonder Women of History. Σε μια εποχή που βυθιζόταν όλο και περισσότερο στο σκοτάδι ελέω WWII η WW έφερνε την αγάπη και το φως ως αντίβαρο στην παγκόσμια εξαθλίωση και παρακμή. Οι κόμικ περιπέτειές της –εκτός από ένα σύντομο κενό το 1986– κυκλοφορούν αδιαλείπτως από το 1941 έως σήμερα.

Το πρώτο εξώφυλλο της ηρωίδας το 1942

Αποτέλεσε φεμινιστικό icon, αν και η εμφάνισή της με την κόκκινη, λευκή με μπλε αστραπές στολή θεωρήθηκε αρχικά πως υπογραμμίζει την ομορφιά και όχι τη δύναμή της. Τα διασημότερα όπλα της είναι το χρυσό Λάσο της Αλήθειας, ένα λάσο που αναγκάζει τους ανθρώπους να πουν την αλήθεια, τα βραχιόλια που την προστατεύουν από τις σφαίρες και η περίφημη ασπίδα της την οποία χρησιμοποιεί ποικιλοτρόπως.

Το πραγματικό της όνομα είναι πριγκίπισσα Νταϊάνα της Θεμίσκυρα. Γεννήθηκε με άμωμο σύλληψη από τη μητέρα της Ιππολύτη που της έδωσε ζωή χάρη στην εύνοια των Ελλήνων θεών, ειδικά της Αθηνάς, οι οποίοι την προίκισαν με πληθώρα αρετών (ομορφιά, σοφία, θάρρος κ.ά.) αλλά και ικανότητες υπερφυσικές, όπως η απίστευτη δύναμη και ταχύτητά της που έχουν αναγκάσει ακόμη και τον Batman να παραδεχτεί πως είναι η «καλύτερη σώμα με σώμα μαχήτρια στον κόσμο». H πριγκίπισσα Νταϊάνα μεγάλωσε χωρίς άντρες στο Paradise Island, όπου οι Αμαζόνες μαθαίνουν την τέχνη του πολέμου.

Από το χαρτί στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη

Την πρωτότυπη ιστορία της αφηγείται η ταινία του 2017: αφήνει το νησί της για να βοηθήσει τον Αμερικανό πιλότο Στιβ Τρέβορ στον «πόλεμο των ανθρώπων», όπου ως πριγκίπισσα Νταϊάνα ενεργεί ως πρέσβειρα των αξιών των Αμαζόνων. Αποστολή της είναι να φέρει την ειρήνη στους ανθρώπους, αλλά όταν χρειαστεί αναλαμβάνει πολεμική δράση κατά των Γερμανών που χρησιμοποιούν θανατηφόρα αέρια για να πλήξουν τους αντιπάλους τους.

Η ταινία έχει αρκετές διαφορές με το κόμικ το οποίο ακολουθεί πιο στερεοτυπικές αντιλήψεις ελέω εποχής. Σε επόμενο τεύχος από αυτό –στο οποίο βασίστηκε η ταινία– βλέπουμε την Νταϊάνα να παντρεύεται τον αγαπημένο της Στιβ, ενώ σε ένα άλλο παραχωρεί τις δυνάμεις και τον τίτλο της στη μητέρα της προκειμένου να παραμείνει με τον «άνθρωπο του κόσμου». Αυτό δεν σημαίνει ότι απουσιάζει ένας πιο ψαγμένος κυνισμός ειδικά στα κόμικ της νέας εποχής: ενίοτε η θρυλική Αμαζόνα, σε αντίθεση με τις μεθόδους των αντρών ομολόγων της, του Batman και του Superman, είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει θανατηφόρα δύναμη όταν το κρίνει απαραίτητο.

H Λίντα Κάρτερ στην τηλεοπτική εκδοχή της Wonder Woman

Τον Σεπτέμβριο του 2011 η DC Comics επανεκκίνησε την ιστορία της σε ένα εκδοτικό πρότζεκτ με τον τίτλο «New 52». Ο σεναριογράφος Μπράιαν Αζαρέλο παρουσιάζει την ιστορία της με αρκετές αλλαγές. Η πιο σημαντική; Αυτήν τη φορά γίνεται ο καρπός της αγάπης της Ιππολύτης και του Δία, ενώ αίσθηση προκάλεσε το ρομαντικό επεισόδιό της με τον Superman.

Το πέρασμα από το χαρτί στη μικρή οθόνη το 1974 δεν ήταν πετυχημένο. Η απόπειρα της ABC έναν χρόνο μετά με την τηλεοπτική ταινία «The new original Wonder Woman» και πρωταγωνίστρια τη Λίντα Κάρτερ (η Μις Κόσμος του 1972 δεν είχε εμπειρία υποκριτικής) γνώρισε επιτυχία που οδήγησε σε μια σειρά έντεκα εβδομαδιαίων επεισοδίων το 1976. Ομως άργησε να δοθεί το πράσινο φως στη δεύτερη σεζόν λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. Τελικά τα προβλήματα λύθηκαν και η Λίντα Κάρτερ υποδύθηκε τη Wonder Woman άλλες 49 φορές έως τον Σεπτέμβριο του 1979.

Η διάδοχος της Κάρτερ στον κινηματογράφο, η Γκαλ Γκαντότ, πέρασε από επίπονη προπόνηση σε πολεμικές τέχνες (κικ μπόξινγκ, κουνγκ φου, καποέιρα, ζίου ζίτσου) και ξιφομαχία, ενώ χρειάστηκε να αποκτήσει 17 κιλά μυϊκής μάζας για να πάρει τον ρόλο. Η πρώην Μις Ισραήλ είχε πάντως εμπειρία στις μάχες καθώς υπήρξε εκπαιδεύτρια στον ισραηλινό στρατό.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter