Ώρα δικαίωσης για την Ντάφνι

Ώρα δικαίωσης για την Ντάφνι

Η σύλληψη γνωστού επιχειρηματία ανοίγει τον δρόμο για τη διαλεύκανση της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου

Οι συγγενείς της δεν έπαψαν ποτέ να πιστεύουν πως οι πραγματικοί δολοφόνοι –και όχι απλώς οι εκτελεστές του συμβολαίου δολοφονίας– της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια θα οδηγούνταν κάποια στιγμή στη Δικαιοσύνη. Η σύλληψη ενός εκ των πιο γνωστών επιχειρηματιών της χώρας, του Γιόργκεν Φένεκ, φαίνεται να τους οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στη διαλεύκανση του στυγνού εγκλήματος που στέρησε από τη Μάλτα –και όχι μόνο– μια από τις πιο ανεξάρτητες και δυναμικές φωνές της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Η αστυνομία συνέλαβε τον επιχειρηματία την ώρα που βρισκόταν στο γιοτ του, λίγες ώρες μετά την είδηση πως οι αρχές ήρθαν σε συμφωνία με έναν από τους υπόπτους της υπόθεσης ο οποίος δέχτηκε να προσφέρει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση της σύλληψης του ιθύνοντος νου της δολοφονίας, υπό την προϋπόθεση της χορήγησης αμνηστίας στο πρόσωπό του.

Ο Φένεκ, η 17 Black και οι πολιτικοί

H παράλληλη έρευνα κολεκτίβας δημοσιογράφων υπό τον τίτλο The Daphne Project με στόχο τη διερεύνηση της δολοφονίας της δημοσιογράφου είχε αποκαλύψει πριν από έναν χρόνο ότι ο Φένεκ ήταν ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας-βιτρίνας με τίτλο 17 Black. Πριν από τον θάνατό της η Γκαλίζια είχε δημοσιεύσει ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η 17 Black ετοιμαζόταν να μεταφέρει σημαντικά ποσά σε άλλες δύο εταιρείες-βιτρίνες, καταγεγραμμένες στον Παναμά, οι οποίες ανήκαν σε δύο μέλη της κυβέρνησης.

Άλλη έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας της Μάλτας αποκάλυψε ένα email στο οποίο αφηνόταν να εννοηθεί πως μια εταιρεία που ανήκε στον τότε υπουργό Ενέργειας Κόνραντ Μίτζι και τον Κιθ Σέμπρι, προϊστάμενο προσωπικού του πρωθυπουργού, θα λάμβανε περίπου 2 εκατ. δολάρια από τη 17 Black. Και οι δύο όταν ρωτήθηκαν σχετικά στο παρελθόν από δημοσιογράφους αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη με τη 17 Black.

«Kαμία ένδειξη για εμπλοκή πολιτικών»

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας Τζόζεφ Μουσκάτ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για εμπλοκή πολιτικών στη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια. Μάλιστα υπογράμμισε πως η σύλληψη του Φένεκ αποτελεί απόδειξη ότι οι θεσμοί του κράτους λειτουργούν.

Αυτή την άποψη σίγουρα δεν συμμερίζεται η οικογένεια της δημοσιογράφου, η οποία εδώ και δύο χρόνια περιμένει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Πριν από περίπου έναν μήνα η αδερφή της Ντάφνι Κορίνε Βέλα είχε μιλήσει αποκλειστικά στο Documento και σχολιάζοντας τους ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούσαν οι έρευνες είχε τονίσει πως «όλοι όσοι ήταν υπεύθυνοι στο σχέδιο δολοφονίας της Ντάφνι θα έρθουν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, όσο καιρό κι αν πάρει. Για εμάς πλήρης απονομή δικαιοσύνης σημαίνει δικαιοσύνη για τον φόνο της αλλά και δικαιοσύνη για τα ρεπορτάζ της».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter