Ώρα ευθύνης για τον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου

Ώρα ευθύνης για τον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου

Έπειτα από 25 μήνες κάθονται στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι για το θανατηφόρο λιντσάρισμα

Δύο χρόνια και έναν μήνα μετά το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου μπροστά στα μάτια δεκάδων αμέτοχων περαστικών, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου ο μεσίτης A.X., ο κοσμηματοπώλης Σ.Δ. και οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στο τραγικό τέλος του θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

«Πιστεύουμε στην απόδοση δικαιοσύνης. Πιστεύουμε ότι αυτή η δίκη θα πρέπει να οδηγήσει σε καταδικαστικό αποτέλεσμα για τους υπαίτιους του θανάτου του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ο χρόνος στον οποίο γίνεται η δίκη δεν είναι εύλογος έτσι όπως απαιτεί το δικαιικό μας σύστημα, παρ’ όλα αυτά είναι καιρός πλέον να αποδοθούν οι ευθύνες στους κατηγορούμενους και τους υπεύθυνους για τον φρικτό θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου» επισημαίνει με δήλωσή της στο Documento η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Αννυ Παπαρρούσου.

Η δολοφονία αρχικά παρουσιάστηκε από την αστυνομία ως… αναπόφευκτος θάνατος ενός ληστή στην προσπάθειά του να διαφύγει από το κοσμηματοπωλείο που επιχείρησε να κλέψει, ο οποίος κόπηκε στα γυαλιά της τζαμαρίας και πέθανε. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε το βίντεο που αποτυπώνει την ωμή αγριότητα στην οδό Γλάδστωνος. Η εμφάνιση του βίντεο είχε αποτέλεσμα την άμεση σύλληψη του κοσμηματοπώλη, που ατάραχος φαινόταν στα πλάνα από τα δελτία ειδήσεων της ίδιας μέρας να σκουπίζει τα γυαλιά έξω από το μαγαζί του λίγη ώρα αφότου ο Ζακ μετά τα αλλεπάλληλα και άγρια χτυπήματα είχε αφήσει την τελευταία του πνοή. Ο έτερος δράστης, ο μεσίτης, συνελήφθη μία μέρα μετά.

Χωρίς να κατηγορούνται για ανθρωποκτονία!

Μετά τις δύο συλλήψεις ξεκίνησε να σχηματίζεται δικογραφία χωρίς επαρκή στοιχεία και με εμφανή κωλυσιεργία από την πλευρά της ΕΛΑΣ, η οποία δεν είχε καν αποκλείσει τον χώρο του εγκλήματος από την πρώτη στιγμή, δεν συνέλεξε τα στοιχεία που όφειλε ούτε συνέλεξε το υλικό από τις γύρω κάμερες, με αποτέλεσμα να υπάρξει ασάφεια σχετικά με τον λόγο που ο Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ωστόσο από την αρχή η κατηγορία δεν αποδόθηκε όπως έπρεπε, ως καθαρή ανθρωποκτονία δηλαδή, αλλά ως θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Τρεις μέρες μετά τον τραγικό θάνατό του δημοσιοποιήθηκε το βίντεο με τους αστυνομικούς που κακοποίησαν ανελέητα τον ήδη ετοιμοθάνατο Ζακ χωρίς ίχνος ανθρωπιάς την ώρα που του περνούσαν χειροπέδες. Ο ανακριτής τούς κάλεσε και τους απέδωσε την ίδια κατηγορία, παρά το γεγονός ότι φαίνονται και η κακοποίηση που υφίσταται το θύμα αλλά και ότι οι αστυνομικοί δεν προσάρμοσαν τη συμπεριφορά τους στο γεγονός ότι φαινόταν καθαρά ότι το θύμα ήταν ημιθανές. Ο Ζακ ψυχορραγούσε και εκείνοι συνέχιζαν να τον χτυπούν.

Αξια αναφοράς είναι και η παρουσία στο σημείο ενός διασώστη του ΕΚΑΒ ο οποίος δεν τήρησε το πρωτόκολλο ως όφειλε. Ενώ ήταν υποχρεωμένος να τον προστατεύσει και να τον βοηθήσει, δεν το έκανε, αλλά αντίθετα παρέδωσε το ανήμπορο θύμα στο ασθενοφόρο δεμένο με χειροπέδες.

Η μήνυση στο αρχείο αν και έχει ελεγχθεί πειθαρχικά!

Η οικογένεια κατέθεσε μήνυση και στους υπόλοιπους πέντε αστυνομικούς που ήταν στο σημείο –εκτός των τεσσάρων που παραπέμπονται μαζί με τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη– αλλά και στον διασώστη του ΕΚΑΒ, ο οποίος έχει ελεγχθεί πειθαρχικά και του έχουν αποδοθεί ευθύνες που δείχνουν και τις ποινικές ευθύνες του, και μάλιστα της θανατηφόρου έκθεσης, πράγμα που συμπίπτει ακριβώς με την κατηγορία προς το πρόσωπό του από την πλευρά της οικογένειας. Ωστόσο αυτή η μήνυση μπήκε στο αρχείο με διάταξη του εισαγγελέα και η οικογένεια έκανε προσφυγή σε βάρος της.

Η ανακριτική διαδικασία κύλησε με αρκετές ελλείψεις και μεγάλη καθυστέρηση από την πλευρά της αστυνομίας, η οποία αρνιόταν την όποια παροχή βοήθειας καθώς και οποιαδήποτε συνεργασία με τον ανακριτή. Τα περισσότερα στοιχεία βρέθηκαν από φίλους του θύματος και ανθρώπους που ενδιαφέρθηκαν να ερευνήσουν και όχι από την αστυνομία.

Προς το τέλος μάλιστα της διαδικασίας παρενέβη το διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, που με μια αποκαλυπτική έκθεση η οποία κατέκλυσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατάφερε να ξετρυπώσει τον μάρτυρα-κλειδί, τον «άντρα με το κίτρινο μπλουζάκι» που εμφανίζεται σχεδόν παντού στο οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει. Ο ανακριτής ήδη είχε στείλει αίτημα στην ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό του και μία μόλις μέρα μετά έλαβε την απάντηση ότι ήταν… αδύνατον να τον εντοπίσει.

Η έδρα θα κρίνει για την ανθρωποκτονία

Οταν τελικά η ανάκριση έκλεισε, η δικογραφία παραπέμφθηκε για τελική κρίση επί της παραπομπής σε δίκη στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Η εισαγγελική πρόταση, αν και ο εισηγητής στην ανάλυση του αδικήματος με βάση τα πραγματικά περιστατικά οδηγούσε απευθείας στην απόδοση της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας, όσον αφορά το κομμάτι του δόλου αντί να τον αναγνωρίσει, κατέληξε πως ο θάνατος του Ζακ επήλθε από αμέλεια των κατηγορουμένων.

Η οικογένεια το πάλεψε μέχρι το τέλος και άσκησε έφεση κατά αυτού του βουλεύματος, η οποία ωστόσο απορρίφτηκε. Τώρα ήρθε η ώρα του δικαστηρίου να κρίνει και να εκδώσει ετυμηγορία για ένα έγκλημα που παραπέμπει στον Μεσαίωνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter