Ώρα… μηδέν στο Ιράκ: Τουλάχιστον 80 νεκροί από τον «καταιγισμό» πυραύλων (Video)

Ώρα… μηδέν στο Ιράκ: Τουλάχιστον 80 νεκροί από τον «καταιγισμό» πυραύλων (Video)

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από καταιγισμό βαλλιστικών πυραύλων εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους των Φρουρών της Επανάστασης εναντίον βάσεων όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, επικαλούμενη αξιωματικούς του επίλεκτου σώματος αυτού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Έκανε λόγο για άλλους περίπου 200 τραυματίες.

Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ουδεμία πληροφορία για θύματα στα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, επισημαίνοντας ωστόσο ακόμη βρίσκονταν σε φάση αποτίμηση της κατάστασης.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μίλησε για 15 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και αεροσκάφη και ελικόπτερα «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές».

Σημείωσε ακόμη, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, πως το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.

https://www.youtube.com/watch?v=RjIjKNcr_fk

Διάγγελμα Ροχανί σήμερα 

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί πρόκειται να απευθυνθεί σήμερα στον ιρανικό λαό, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση μετά τις πολλαπλές πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί η ώρα που πρόκειται να εκφωνήσει την ομιλία του ο Ροχανί.

Ιράκ: 22 οι πύραυλοι

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι 22 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Άιν αλ Άσαντ, στην οποία σταθμεύουν μέλη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού και βρίσκεται στη δυτική επαρχία Άνμπαρ, και εναντίον μιας βάσης στην Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Δύο από τους 17 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Άιν αλ Άσαντ δεν εξερράγησαν, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο ιρακινός στρατός.

Οι πέντε πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Αρμπίλ είχαν στόχο το αρχηγείο του διεθνούς συνασπισμού, πρόσθεσε, ενώ ο ιρακινός στρατός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

«Το Ιράκ βομβαρδίστηκε το πρωί της 8ης Ιανουαρίου 2020 μεταξύ 01:45 και 2:45 από 22 πυραύλους. 17 πύραυλοι έπεσαν στην αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, περιλαμβανομένων δύο που δεν εξερράγησαν (…) και πέντε στην πόλη Αρμπίλ οι οποίοι έπληξαν το αρχηγείο του συνασπισμού. Δεν έχουν καταγραφεί θύματα μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων», αναφέρει η ανακοίνωση.

https://www.youtube.com/watch?v=j5WfRJEsIPc

Τραμπ: Όλα είναι καλά

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ αναρτώντας στο Twitter ότι “όλα είναι καλά”, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Αμερικανική πηγή είχε αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα από τα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες, ενά άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.

Από την πλευρά της η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι 80 “Αμερικανοί τρομοκράτες” σκοτώθηκαν και αμερικανικά ελικότπερα και στρατιωτικός εξοπλισμός υπέστησαν ζημιές.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1214739853025394693

Ο επικεφαλής του ιρανικού στρατού επανέλαβε το αίτημα για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή 

Ο στρατός του Ιράν επανέλαβε το αίτημά του να αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή τα αμερικανικά στρατεύματα, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση, αφού οι Φρουροί της Επανάστασης εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

“Τώρα που κατανόησαν τη δύναμή μας, έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Μέση Ανατολή”, τόνισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί σε ανακοίνωσή του.

Οι φρουροί της Επανάστασης πίσω από την επίθεση

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον βάσης την οποία χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, τονίζοντας πως επρόκειτο για αντίποινα για την δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή και διαμηνύοντας ότι θα προχωρήσουν σε νέα, «ακόμα πιο συντριπτικά» αντίποινα σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στην Τεχεράνη.

Το ιρανικό αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV ανέφερε μέσω Twitter ότι το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης «προειδοποιεί τις ΗΠΑ για ακόμα πιο συντριπτικά αντίποινα σε περίπτωση οποιασδήποτε νέας επίθεσης».

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στην επικράτεια του Ιράκ ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο [αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ] Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία δεν τον κατονόμασε.

Εξάλλου, το πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν το Ισραήλ «συνεργό» των ΗΠΑ στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, την Παρασκευή σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη.

«Στο πλαίσιο αυτού του εγκλήματος, δεν διαχωρίζουμε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ», μετέδωσε το FARS, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Νωρίτερα, το ειδικό αυτό σώμα των ένοπλων δυνάμεων απείλησε να πλήξει το Ισραήλ και «κυβερνήσεις χωρών-συμμάχων» των ΗΠΑ στην περιοχή σε περίπτωση αντεπιθέσεων από πλευράς του αμερικανικού στρατού.

Σε κάθε αμερικανική πράξη αντιποίνων θα δίνεται σκληρή απάντηση από το Ιράν, ανέφερε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις ακολουθούν την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς, σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη την Παρασκευή κατά διαταγή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Τεχεράνη ορκίστηκε «εκδίκηση» για την δολοφονία του.

Τι λέει η κυβέρνηση 

Το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο, αλλά η αντίδρασή του έναντι οποιασδήποτε επίθεσης θα είναι συντριπτική, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιί μέσω Twitter, μερικές ώρες μετά τα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε αντίποινα για τη δολοφονία του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη την Παρασκευή.

Εξέφρασε επίσης τις «ευχαριστίες» της κυβέρνησης του Ιράν στους Φρουρούς της Επανάστασης για την «επιτυχή» επιχείρηση.

Από την πλευρά του σύμβουλος του προέδρου του Ιράν προειδοποίησε ότι εάν ο αμερικανικός στρατός ανταποδώσει τα πλήγματα, βομβαρδίζοντας στόχους στην ιρανική επικράτεια, θα πυροδοτήσει την έναρξη πολέμου.

«Οποιαδήποτε (…) στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με ολοκληρωτικό πόλεμο απ’ άκρου σ’ άκρο της περιοχής», ανέφερε μέσω Twitter ο Χισαμεντίν Ασένα, σύμβουλος του Χασάν Ρουχανί, ο οποίος συμπλήρωσε πως «οι σαουδάραβες όμως μπορεί να πάρουν διαφορετικό δρόμο, να έχουν απόλυτη ειρήνη». Δεν έκανε σαφές τι εννοούσε με το σχόλιό του για το σουνιτικό βασίλειο, μεγάλο αντίπαλο της σιιτικής Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Τεχεράνη και Ριάντ εμπλέκονται σε πολέμους μέσω ενδιαμέσων στην περιοχή για δεκαετίες, από το Ιράκ και τη Συρία ως την Υεμένη. Η Τεχεράνη έχει καλέσει επανειλημμένα το Ριάντ να καταβάλλει προσπάθειες αποκλιμάκωσης ώστε να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Δεν υπάρχουν Δανοί, Νορβηγοί ή Νεοζηλανδοί ανάμεσα στα θύματα 

Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των στρατιωτών της Δανίας, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας που βρίσκονται στο Ιράκ, ανακοίνωσαν οι χώρες τους.

Κανένας Δανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε στις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της βάσης Άιν αλ Άσαντ στο Ιράκ, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας στο Twitter.

Η Δανία διαθέτει περίπου 130 στρατιώτες στη βάση αυτή οι οποίοι συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε και εκπρόσωπος του στρατού της Νορβηγίας, χώρα η οποία διαθέτει περίπου 70 στρατιώτες στην ίδια βάση.

Τέλος ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας Ουίνστον Πίτερς επεσήμανε ότι το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας στο Ιράκ είναι ασφαλές.

«Τώρα είναι ώρα για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση, και για να αναλάβει η διπλωματία (…) η κυβέρνηση ενημερώθηκε ότι το προσωπικό της Νέας Ζηλανδίας είναι όσο ασφαλές μπορεί υπό τις τρέχουσες συνθήκες», επεσήμανε ο Πίτερς.

Η Νέα Ζηλανδία διαθέτει 50 μέλη στρατιωτικού προσωπικού στο Ιράκ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter