Ωραιόκαστρο: Ακροδεξιοί αλυσοδέθηκαν για να μην μπουν στο σχολείο προσφυγόπουλα (Video & Photos)

Ωραιόκαστρο: Ακροδεξιοί αλυσοδέθηκαν για να μην μπουν στο σχολείο προσφυγόπουλα (Video & Photos)

Από μικροεπεισόδια και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από ακροδεξιούς σφραγίστηκε η πρώτη μέρα στο σχολείο για εννέα προσφυγόπουλα από τη Δομή Φιλοξενίας Δερβενίου – Αλεξίλ. Λίγο πριν φτάσουν τα παιδιά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, στη Θεσσαλονίκη, 15 άτομα επιχείρησαν να αλυσοδεθούν στην αυλόπορτα.

Στόχος τους ήταν να αποτρέψουν την είσοδο των αλλοδαπών μαθητών στο σχολείο, κάτι που ωστόσο δεν κατάφεραν, λόγω και της παρουσίας διμοιρίας των ΜΑΤ. Τα μέλη της αυτοπροσδιοριζόμενης ως «Πατριωτικής Ένωσης Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου» παρέμειναν στο σημείο και μετά την είσοδο των παιδιών, που μετά τις εκδηλώσεις υποδοχής από τους Έλληνες μαθητές, μπήκαν στις σχολικές αίθουσες για μάθημα.

Παρόντες στην έναρξη λειτουργίας της συγκεκριμένης ΔΥΕΠ (Δομή Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων) ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.

Για «μεμονωμένη αντίδραση» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας. «Δεν γνωρίζω αν αυτά τα άτομα ήταν γονείς ή κάτοικοι, αλλά πρόκειται για μεμονωμένη αντίδραση. Το πρόγραμμα προχωράει κανονικά, τα παιδιά μπήκαν στις αίθουσες, έγινε μία ωραία γιορτή, δώσανε στα παιδιά δώρα. Κάθε μέρα ανοίγει ένα ή και περισσότερα σχολεία. Μέχρι το τέλος του μήνα, το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί και όλα τα παιδιά των προσφύγων θα έχουν ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι μία νίκη της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε φασιστικές και ακραίες αντιλήψεις», δήλωσε ο κ. Παντής.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανανιάδης σημείωσε ότι κάποιοι γονείς του συγκεκριμένου σχολείου ήταν αντίθετοι και στην τελετή υποδοχής και στη λειτουργία της ΔΥΕΠ. Υπενθύμισε δε ότι και σε άλλα σχολεία είχαν υπάρξει αντίστοιχες αντιδράσεις, που αντιμετωπίστηκαν στη συνέχεια και όταν κρίθηκε αναγκαίο υπήρξε και παρέμβαση Εισαγγελέα, όπως στην περίπτωση γονέων στον Προφήτη, που δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Τα εννέα προσφυγόπουλα υποδέχτηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και αντιφασιστικές οργανώσεις, με δώρα που είχαν ετοιμάσει, με τραγούδια και με χειροκροτήματα. 

Πηγή: dailhthess.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter