«Ως εδώ!» διεμήνυσε η Δικαιοσύνη

«Ως εδώ!» διεμήνυσε η Δικαιοσύνη

Η τακτική της κυβέρνησης και των δικαστικών που τη στηρίζουν εξόργισε ακόμη και συντηρητικούς του σώματος

Ηχηρό χαστούκι στις απροκάλυπτες και ιδιοτελείς πραξικοπηματικές κινήσεις της «γαλάζιας» συνιστώσας στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΝΔΕ) αλλά και σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι θα βρει απέναντί της τον δικαστικό κόσμο στα νομοθετήματα που ανοίγουν διάπλατα τις πύλες της αδιαφάνειας και των παρεμβάσεων στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης αποτελεί ο θρίαμβος του Χριστόφορου Σεβαστίδη και της ομάδας του στις τελευταίες αρχαιρεσίες που διενεργήθηκαν στη μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας.

Εισαγγελείς και δικαστές με την ψήφο τους έδωσαν την απόλυτη στήριξή τους στην ομάδα του προέδρου Χριστ. Σεβαστίδη, επανεκλέγοντάς τους στις πρώτες θέσεις του νέου διοικητικού συμβούλιου της ΕΝΔΕ, αποστρεφόμενοι έτσι έμπρακτα από τη μια τις μεθοδεύσεις της πλευράς των αποκαλούμενων μέσα στην ένωση «κυβερνητικών» Παναγιώτη Λυμπερόπουλου και Νίκου Σαλάτα, και από την άλλη μια σειρά ακραίων έως και αντισυνταγματικών νομοθετημάτων, όπως η αμνήστευση των τραπεζιτών αλλά και περιβόητες φωτογραφικές τροπολογίες σαν αυτή για την αύξηση των θέσεων των προέδρων εφετών κατά 86.

Τροπολογία που ευνόησε «γαλάζια παιδιά» όπως ο Ν. Σαλάτας και προκάλεσε εκρηκτικό κλίμα στους κόλπους των δικαστικών λειτουργών, καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνονταν παράλληλα οι οργανικές θέσεις εφετών με σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης.

Η σαφής τοποθέτηση της πλευράς Σεβαστίδη απέναντι και σε αυτή την τροπολογία εκτιμήθηκε από τους δικαστικούς, με χαρακτηριστική απόδειξη το γεγονός ότι πλέον από τα εννέα πρώτα μέλη του νέου προεδρείου της ΕΝΔΕ τα οκτώ αποτελούν μέλη αυτής της πλευράς, με τα δύο αδέρφια, Χριστόφορο και Χαράλαμπο, να εκλέγονται στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα. Μάλιστα, το μήνυμα αποδοκιμασίας ήταν τόσο ξεκάθαρο ώστε ο Π. Λυμπερόπουλος εκλέχτηκε στην 11η θέση, ενώ ο Ν. Σαλάτας δεν εκλέχτηκε καν (κατέλαβε την 23η θέση – όγδοη κατά σειρά στα αναπληρωματικά μέλη).

Το μήνυμα αποδοκιμασίας για τις κινήσεις της «γαλάζιας» συνιστώσας ήταν τόσο ξεκάθαρο που ο Π. Λυμπερόπουλος εκλέχτηκε μόλις στην 11η θέση, ενώ ο Ν. Σαλάτας δεν εκλέχτηκε καν

Αντίσταση επί ΣΥΡΙΖΑ, βραχίονες επί ΝΔ

Τα δύο αυτά μέχρι πρότινος ισχυρά μέλη της ΕΝΔΕ είχαν φτάσει στο σημείο να προκαλούν από θυμηδία έως και οργή στους συναδέλφους τους με τη στάση τους μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2019. Κι αυτό καθώς ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν λάβροι κατά της πολιτικής του στον χώρο της Δικαιοσύνης πρωτοστατώντας στην έκδοση ανακοινώσεων ακόμη και για ελάσσονα ζητήματα, μετά την επικράτηση της ΝΔ έδιναν αγώνα για να τηρείται από πλευράς ΕΝΔΕ σιγήν ιχθύος για τα έργα και τις ημέρες της νέας κυβέρνησης, ακόμη κι αν αυτά έβαλλαν ευθέως κατά της ορθής λειτουργίας αλλά και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε ανακοίνωση διαμαρτυρίας της ΕΝΔΕ εξέφραζαν αντιρρήσεις αλλά και διαφοροποιήσεις, ενώ κατέληξαν ακόμη και στη βίαιη διάλυση του προεδρείου της ένωσης μέσω παραιτήσεων και στη διαμόρφωση μιας ευκαιριακής πλειοψηφίας που θέλησε να αναβάλει επ’ αόριστον τις εκλογές, καταφεύγοντας στο πρωτοδικείο για διορισμό προσωρινής διοίκησης. Φαίνεται όμως ότι η τακτική της κυβέρνησης και των δικαστικών λειτουργών που τη στηρίζουν σχεδόν φανατικά κατάφερε να εξοργίσει ακόμη και συντηρητικούς δικαστές και εισαγγελείς που δεν θέλουν παρεμβάσεις στο έργο τους.

Η ξεκάθαρη στάση Σεβαστίδη και το ενωτικό μήνυμα

Αντίθετα, ο Χριστ. Σεβαστίδης από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι δεν σκοπεύει να καλύψει τις απρόκλητες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και την προκλητική εύνοια σε όσους τους στήριξαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το άρθρο του Σεβαστίδη με τον σκωπτικό τίτλο «Το επαναστατικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη Δικαιοσύνη» έδειχνε ξεκάθαρα τη στάση του απέναντι στις κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως επίσης την αντίθεσή του στα καταιγιστικά νομοσχέδια και στις μεταρρυθμίσεις άλωσης της Δικαιοσύνης διά του απόλυτου ελέγχου.

Ο Χριστ. Σεβαστίδης ωστόσο φάνηκε μετά το αποτέλεσμα ενωτικός και δεν θέλησε να σηκώσει περισσότερο τους τόνους, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει όσο το δυνατόν το κύρος της Δικαιοσύνης. Επισήμανε στη δηκτική αλλά χαμηλών τόνων πρώτη του, κοινή με τα υπόλοιπα εκλεγμένα μέλη της ομάδας του δήλωση: «Το θριαμβευτικό αποτέλεσμα των εκλογών της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κλείνει οριστικά μια παρατεταμένη περίοδο αμφισβητήσεων και δημοκρατικών εκτροχιασμών, που έπληξαν το κύρος της Ενωσης και απογοήτευσαν σημαντική μερίδα συναδέλφων. Δικαστές και εισαγγελείς αξιοποίησαν την εμπειρία τους και με αίσθημα ευθύνης έδωσαν στην ομάδα μας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του ΔΣ. Στο βαρύ αυτό τιμητικό καθήκον, που επωμιζόμαστε, θα ανταποκριθούμε με όλες μας τις δυνάμεις χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού απέναντι σε όσους μας πολέμησαν το προηγούμενο διάστημα. Οι σαρωτικοί σχεδιασμοί που προαναγγέλλονται για τη Δικαιοσύνη δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και διαιρέσεων…».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter