WSJ: Οι ΗΠΑ στέλνουν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία

WSJ: Οι ΗΠΑ στέλνουν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία

Η Ουάσιγκτον κλίνει προς την αποστολή σημαντικού αριθμού αρμάτων μάχης Abrams M1 στην Ουκρανία με την ανακοίνωση για τις παραδόσεις να λαμβάνει χώρα ενδεχομένως εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Συνεννόηση

Η ανακοίνωση θα είναι μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία, σύμφωνα με την οποία το Βερολίνο αναμένεται να στείλει μικρότερο αριθμό δικών του τανκ Leopard 2, ενώ καλείται να εγκρίνει επίσης την παράδοση περισσότερων γερμανικών αρμάτων μάχης από την Πολωνία και άλλες χώρες. Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε μια λύση στην πίεση που ασκούν οι νατοϊκοί σύμμαχοι στο Βερολίνο, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, για την επαμφοτερίζουσα στάση που τηρεί απέναντι στη Μόσχα.

Οι προμήθειες αρμάτων, αν γίνουν, θα έρθουν σε ένα κομβικός σημείο για την εξέλιξη του πολέμου. Το Κίεβο προετοιμάζει μια αντεπίθεση για να προσπαθήσει να πάρει πίσω τα εδάφη που έχει χάσει, ενώ η Ρωσία κινητοποιεί στρατεύματα για τις δικές της επιχειρήσεις.

Αλλαγή πλεύσης

Η αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ έρχεται έπειτα από τηλεφωνική κλήση στις 17 Ιανουαρίου μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, στην οποία ο Μπάιντεν συμφώνησε να εξετάσει την παροχή των αρμάτων μάχης Abrams ενάντια στη αντίθετη γνώμη του αμερικανικού Πενταγώνου. Ανώτερος γερμανός αξιωματούχος είπε ότι το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για περισσότερο από μια εβδομάδα και φαίνεται ότι βρίσκεται στο δρόμο προς την επίλυση.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει δημόσια ότι τα άρματα μάχης Abrams απαιτούν σημαντική εκπαίδευση και υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης και επομένως δεν είναι κατάλληλα για αυτή τη στιγμή της σύγκρουσης. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά από μια σημαντική συνάντηση στη βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, στην οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απέτυχαν να πείσουν τη Γερμανία να επιτρέψει σε άλλα κράτη να στείλουν τανκ γερμανικής κατασκευής, αποκαλύπτοντας το πρώτο σοβαρό ρήγμα στη συμμαχία που υποστηρίζει το Κίεβο.

Διαφωνία από το Πεντάγωνο

Προηγουμένως, το Πεντάγωνο είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο παροχής αμερικανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι πολύ περίπλοκα για να τα συντηρήσουν και να τα λειτουργήσουν οι Ουκρανοί. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδειξαν πιο ανοιχτοί στο να παράσχουν τα Abrams για να σπάσει το διπλωματικό φράγμα που εμποδίζει τις παραδόσεις Leopard. Ορισμένοι Δημοκρατικοί βουλευτές κοντά στον Λευκό Οίκο, όπως ο γερουσιαστής Κρις Κουνς από το Ντέλαγουερ, έχουν επίσης προτρέψει να παρασχεθούν κάποια Abrams.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Οι χώρες της Βαλτικής καλούν τη Γερμανία να στείλει «τώρα» τα Leopard

Ουκρανία: Προβληματισμός στη Γερμανία για την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter