Χαιρετίζουν ΟΗΕ, ΗΠΑ και Τουρκία τη συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία

Χαιρετίζουν ΟΗΕ, ΗΠΑ και Τουρκία τη συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία

Ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία ανακοινώθηκε νωρίτερα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει να προσφερθεί βοήθεια στους αμάχους._x000D_

Ο κ. ντε Μιστούρα «ελπίζει ότι η εκεχειρία θα σώσει ζωές αμάχων», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών «ελπίζει» η συμφωνία να επιτρέψει να γίνουν «παραγωγικές συνομιλίες στην Αστάνα», την πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου η Ρωσία σχεδιάζει να οργανωθούν οι συνομιλίες για τη Συρία πέραν του πλαισίου του ΟΗΕ.

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν και οι ΗΠΑ τη συμφωνία που επετεύχθη, με εγγυητές την Τουρκία και τη Ρωσία κι εκφράζουν την ευχή η κατάπαυση του πυρός να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. «Κάθε προσπάθεια να σταματήσει η βία και να σωθούν ζωές, που δημιουργεί συνθήκες για ανανέωση παραγωγικών πολιτικών διαπραγματεύσεων είναι ευπρόσδεκτη», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία αποτελεί μια «ιστορική ευκαιρία» εκτίμησε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ευχαρίστησε τη Ρωσία για τις προσπάθειές της και για την διακοπή των αεροπορικών επιδρομών, που κατ’ αυτόν συμπεριλαμβάνεται στην ανακωχή.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι προσεχείς συνομιλίες για τη Συρία στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη Γενεύη, αλλά να τις συμπληρώσουν. «Αυτή η ευκαιρία πάση θυσία δεν πρέπει να χαθεί», επέμεινε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε είναι πολύ εύθραυστη, όπως όλοι καταλαβαίνουμε. Απαιτείται ειδική προσοχή και υπομονή, επαγγελματική αντιμετώπιση και συνεχή επαφή με τους συμβαλόμενους», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία, με έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η συμφωνία θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 30ής Δεκεμβρίου (απόψε).

Η συμφωνία είχε προαναγγελθεί από την Τουρκία και οι λεπτομέρειές της καθορίζονται σε τρία διαφορετικά έγγραφα.

«Το πρώτο έχει υπογραφεί από την κυβέρνηση της Συρίας και από την Αντιπολίτευση με στόχο να σταματήσουν οι εχθροπραξίες εντός της Συρίας. Το δεύτερο περιλαμβάνει μέτρα για τον έλεγχο της εκεχειρίας. Το τρίτο είναι μια Δήλωση Πρόθεσης διευθέτησης του ζητήματος της Συρίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η εκεχειρία στηρίζεται από επτά διαφορετικές ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης που διαθέτουν πάνω από 60.000 μαχητές» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Πρόσθεσε πως από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ, η Ρωσία θα είναι σε θέση να μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία.

Οι συμφωνία έγινε πραγματικότητα μετά τις συνομιλίες Ρωσίας και Τουρκίας, που θα αποτελούν και εγγυήτριες χώρες. 

Η κατάπαυση του πυρός ανακοινώθηκε και από τη Συρία

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι η συνολική κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ απόψε τα μεσάνυχτα και θα ανοίξει τον δρόμο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύρραξη.

Στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ο στρατός ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 00.00 της 30ής Δεκεμβρίου.

Από τη συμφωνία αποκλείεται το Ισλαμικό Κράτος, το πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα και οι ένοπλες οργανώσεις που συνδέονται με αυτά.

Συρία: Στη δημοσιότητα η λίστα με τις ένοπλες οργανώσεις που συμφώνησαν να τηρήσουν την εκεχειρία

Εντωμεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης που συμφώνησαν να ενταχθούν στις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η συριακή κυβέρνηση και η ένοπλη αντιπολίτευση κατέληξαν σε συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, στον κατάλογο των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης που θα τηρήσουν την εκεχειρία είναι η Φαϊλάκ αλ Σαμ (με 19 μονάδες και 4.000 μέλη), η Άχραρ αλ Σαμ (περισσότερες από 80 μονάδες και 16.000 μέλη), η Τζάις αλ Ισλάμ (64 μονάδες και 12.000 μέλη), η Σουβάρ άγκι-Σαμ (οκτώ τάγματα και 12.000 μέλη), η Τζάις αλ Μουτζαχεντίν (13 μονάδες και συνολικά 8.000 μέλη), η Τζάις Ιντλίμπ (τρεις μονάδες και 6.000 μέλη) και η Τζαμπχάτ αλ Σαμίγια (πέντε μονάδες και 3.000 μέλη).

Τουρκία: Από τη συμφωνία εξαιρούνται οι τρομοκρατικές οργανώσεις

Στην Αγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα έχουν τον ρόλο των εγγυητών στην διαδικασίας της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, από τη συμφωνία εξαιρούνται οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ζητείται η υποστήριξη των χωρών που διαθέτουν επιρροή προς τις εμπόλεμες πλευρές.

«Με τη συμφωνία αυτή, οι πλευρές συμφώνησαν για κατάπαυση όλων των ένοπλων επιθέσεων, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, και δεσμεύθηκαν να μην επεκταθούν από τις υπό τον έλεγχό τους περιοχές σε άλλες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα των εγγυητριών δυνάμεων σύντομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

https://twitter.com/RT_com/status/814433271476011009

https://twitter.com/RT_com/status/814435186263916544

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter