Χαλκιδική: 15 αβγομάχοι τήρησαν το έθιμο – 40χρονος ο νικητής

Χαλκιδική: 15 αβγομάχοι τήρησαν το έθιμο – 40χρονος ο νικητής

Με τη συμμετοχή 15 αβγομάχων, αναβίωσε και φέτος, σήμερα δεύτερη ημέρα του Πάσχα, στο Λάκκωμα Νομού Χαλκιδικής το τοπικό έθιμο των αβγομαχιών, το οποίο μετέφεραν στην περιοχή οι πρόσφυγες του Πόντου και συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και την αέναη σύγκρουση του καλού με το κακό.

Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρησιμοποίηση μόνο αβγών κότας και οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν στις αβγομαχίες με 45 αβγά στο σύνολο, και νικητής αναδεικνύεται εκείνος αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά. Στους τρεις πρώτους νικητές, απονέμονται κύπελλα και στον πρώτο που θα του σπάσουν όλα τα αβγά δίνεται το “χρυσό τηγάνι” για να τα πάει για τηγάνισμα. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έλαβαν αναμνηστικά μετάλλια.

Οι διαγωνιζόμενοι αβγομάχοι, διαφόρων ηλικιών, προσήλθαν στις εγκαταστάσεις του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στην περιοχή λίγο μετά τις 11 το πρωί σήμερα, και αφού έγινε ο απαραίτητος έλεγχος των αβγών και με κλήρωση καθορίστηκαν οι θέσεις τους…οι αβγομαχίες ξεκίνησαν.

Η διαδικασία διήρκησε έως τις 2.30 το μεσημέρι και το πρώτο κύπελλο κέρδισε ο 40χρονος Σωτήρης Ράλης με 20 άσπαστα αβγά, ενώ το χρυσό τηγάνι, απονεμήθηκε μέσα σε κλίμα γέλιου και πειραγμάτων, στον 29χρονο Κυριάκο Σιδηρόπουλο, ο οποίος συμμετείχε φέτος για δέκατη χρονιά.

Στο μεταξύ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας εκ των διοργανωτών, Θωμάς Ευθυμιάδης, οι συμμετέχοντες στις αβγομαχίες έχουν ειδικές κότες, τις οποίες και φροντίζουν και κάνουν συγκεκριμένη διατροφή, προκειμένου να …παράξουν γερά αβγά. Τόνισε δε ότι στη διαδικασία αναβίωσης του εθίμου, δίνει το «παρών» και ο διεθνής ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Στέφανος Αθανασιάδης, που κατάγεται από το Λάκκωμα Χαλκιδικής, αλλά ωστόσο δήμερα απουσίασε λόγω πένθους.

Πηγή: ΑΜΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter