«Χαλκομανία» και ο Άρειος Πάγος από την κυβέρνηση των αρίστων

«Χαλκομανία» και ο Άρειος Πάγος από την κυβέρνηση των αρίστων

Τραβώντας σαν λάστιχο τη διάκριση των εξουσιών και παρεμβαίνοντας με πρωτοφανή τρόπο στη λειτουργία του Αρειου Πάγου, η κυβέρνηση κατέθεσε νέα τροπολογία την Παρασκευή για να βάλει φρένο στην εκλογική κάθοδο του μορφώματος Κασιδιάρη, γεγονός που αποτελεί ομολογία αποτυχίας της προηγούμενης ρύθμισης που πέρασε στις αρχές Φεβρουαρίου με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Η πρόσθετη παρέμβαση αφορά την αλλαγή της σύνθεσης του Α1 Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου που θα αποφανθεί για το επιτρεπτό ή ανεπίτρεπτο της συμμετοχής των πολιτικών συνδυασμών στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου. Ειδικότερα, η τροπολογία ορίζει ότι δεν θα αποφανθεί το πενταμελές Α1 Τμήμα του Αρειου Πάγου, αλλά «όλα τα μέλη» του συγκεκριμένου τμήματος. Ητοι εννιά αρεοπαγίτες συν τον πρόεδρο του τμήματος και αντιπρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου Χρήστο Τζανερίκο.

Σύμφωνα με γνωρίζοντες που κατοικοεδρεύουν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας πρόκειται για πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης από καταβολής του Αρειου Πάγου, αφού «σε λίγο με αυτό το νομοθετικό προηγούμενο θα μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση να κάνει νομοθετική παρέμβαση, ορίζοντας τη σύνθεση κάθε τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου».

Το πρόσχημα και η απάντηση

Στο εύλογο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση επιλέγει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να καταθέσει τέτοια ρύθμιση, κυβερνητικές πηγές απάντησαν ότι η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να θωρακίσει την απόφαση του Α1 Τμήματος με μεγαλύτερο κύρος προκειμένου να μην προκύψει καμιά αμφισβήτηση μετά και την υποψηφιότητα του «αποκηρυγμένου» επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρειου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Την ίδια επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε και ο Μάκης Βορίδης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου το οποίο θα ρίξει τη νομοθετική αυλαία για την παρούσα Βουλή. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση. Να τη θωρακίσουμε, να την κάνουμε πιο ισχυρή και να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως» ήταν τα λόγια του υπουργού, ο οποίος απόφυγε εντέχνως να εξηγήσει τους πραγματικούς λόγους που κρύβονται πίσω από την κατάθεση της εν λόγω διάταξης.

Οι ίδιες πηγές από το Θέμιδος Μέλαθρον αντιτείνουν στην κυβερνητική πρόφαση ότι η διάταξη έχει σκοπό να αφαιρέσει από τον πρόεδρο του τμήματος τη δυνατότητα να ορίσει τη σύνθεση. «Αυτό δεν είναι απονομή δικαιοσύνης, αλλά κατάντια» σχολίασαν χαρακτηριστικά, ενώ σε σχέση με την αφωνία της κατά τ’ άλλα λαλίστατης Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζουν: «Το μόνο που της έμεινε είναι να γίνει και επίσημα παράρτημα της ΔΑΚΕ». Για τον Ισίδωρο Ντογιάκο δε, ούτε λόγος…

Μάλιστα προσθέτουν δηκτικά πως αν η κυβέρνηση επιθυμεί να θωρακίσει την απόφαση για το εκλογικό μπλόκο στον Κασιδιάρη, τότε θα πρέπει να πράξει ανάλογα για όλες τις αποφάσεις των τμημάτων του Αρειου Πάγου και όχι να προβαίνει σε προσχηματικές διαβαθμίσεις περί της σημαντικότητας αυτών.

Με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να παράσχει καμία απολύτως στήριξη στις νέες αντιθεσμικές παρεμβάσεις της πλειοψηφίας. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθύμισε τις συνταγματικές ακροβασίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα, καυτηριάζοντας την ευθεία κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία του Αρειου Πάγου. «Ο κ. Μητσοτάκης τελικά όχι μόνο ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και τη Δημοκρατία, αλλά με τους ερασιτεχνισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς. Σε αυτήν την παρωδία θα αναλάβει μόνος του την ευθύνη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα Γιάννης Μαντζουράνης μιλώντας στο documentonews.gr υπογράμμισε: «Το καθεστώς Μητσοτάκη στην αγωνία του να εξασφαλίσει τις ακροδεξιές ψήφους του Κασιδιάρη παρεμβαίνει στη λειτουργία του Αρείου Πάγου και αλλάζει τον τρόπο συγκρότησης του δικαστικού σχηματισμού που θα κρίνει το επιτρεπτό ή ανεπίτρεπτο της καθόδου των ακροδεξιών ναζιστών στις εκλογές».

Και εξήγησε: «Γιατί, προφανώς, δεν είναι όλοι οι δικαστές κομματικοί εγκάθετοι της ΝΔ και δεν εμπιστεύεται την αμερόληπτη και αντικειμενική κρίση όλων των αρεοπαγιτών. Και κυρίως του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του Α1 Τμήματος, που είναι αρμόδιο να κρίνει για τη συμμετοχή ή μη όλων των κομμάτων στην εκλογική διαδικασία. Ενώ μέχρι τώρα η σύνθεση του Α1 Τμήματος ήταν πενταμελής, με τη νέα “ντροπολογία” Βορίδη μεταβάλλεται σε εννεαμελή έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι μανούβρες και το μανιπουλάρισμα της δικαστικής κρίσης από τα σκοτεινά επιτελεία του Μοσχάτου και του Μαξίμου. Ετσι, αποδεικνύεται ότι το καθεστώς Μητσοτάκη δεν εμπιστεύεται τους ανεξάρτητους και τους έντιμους δικαστές, όπως ο κ. Τζανερίκος, και προσβάλλει το σύνολο των γενναίων και έντιμων δικαστών».

Στηρίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Παραχωρώντας δηλώσεις από το περιστύλιο της Βουλής ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ανέφερε ότι «υποστηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μια εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές», εγκαλώντας ταυτόχρονα τη συμπολίτευση για «προχειρότητα και ανευθυνότητα» διότι «χρειάστηκε μέχρι τώρα να φέρει τρεις ρυθμίσεις, πράγμα που δεν θα συνέβαινε αν άκουγε εξαρχής και πριν από τρία χρόνια τις υπεύθυνες προτάσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ».

Να σημειωθεί ότι μεταγενέστερες διαρροές από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσπάθησαν να αντιστρέψουν την εντύπωση της στήριξης της Χαριλάου Τρικούπη στην τροπολογία της κυβέρνησης.

Τσάμπα διαφήμιση

Κοινός τόπος στα πηγαδάκια που στήθηκαν στους διαδρόμους της Βουλής την Παρασκευή ήταν ότι ο μόνος ωφελημένος από τις συνταγματικές ακροβασίες και παλινωδίες της κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο Κασιδιάρης, καθώς η πλειοψηφία με το αντιθεσμικό «ράβε ξήλωνε» καταφέρνει να διαφημίζει το φασιστικό του μόρφωμα, διατηρώντας το στην επικαιρότητα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter