Χαμάς: H ισλαμική οργάνωση που κυριαρχεί στη Γάζα

Χαμάς: H ισλαμική οργάνωση που κυριαρχεί στη Γάζα

Το όνομά της είναι ένα ακρωνύμιο στα αραβικά για το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης, το οποίο συστάθηκε το 1987 μετά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα κατά της κατοχής του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Αρχικά είχε διπλό σκοπό: να διεξαγάγει ένοπλη πάλη ενάντια στο Ισραήλ – με επικεφαλής τη στρατιωτική του πτέρυγα, τις ταξιαρχίες Izzedine al-Qassam – και να παράσχει προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Από το 2005, έχει επίσης εμπλακεί στην παλαιστινιακή πολιτική διαδικασία, εξελισσόμενη στην πρώτη ισλαμική οργάνωση στον αραβικό κόσμο που κέρδισε τις εκλογές μέσω της κάλπης (προτού ενισχύσει τη δύναμή της στη Γάζα εκδιώκοντας την αντίπαλη Φατάχ).

Η Χαμάς συνολικά, ή σε ορισμένες περιπτώσεις η στρατιωτική της πτέρυγα, χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική ομάδα από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από άλλες δυνάμεις. Σύμφωνα με το καταστατικό της, η ομάδα έχει δεσμευτεί για την καταστροφή του Ισραήλ. Ωστόσο, για τους υποστηρικτές της, η Χαμάς θεωρείται ως ένα νόμιμο κίνημα αντίστασης.

Τον Μάιο του 2017, η οργάνωση δημοσίευσε ένα νέο έγγραφο πολιτικής για πρώτη φορά από την ίδρυσή της. Διακήρυξε την προθυμία να αποδεχτεί ένα προσωρινό παλαιστινιακό κράτος εντός των ορίων προ του 1967, χωρίς να αναγνωρίσει το Ισραήλ, και δεν επανέλαβε την αντι-εβραϊκή γλώσσα του καταστατικού της. Το κείμενο θεωρήθηκε προσπάθεια της Χαμάς να εξωραΐσει την εικόνα της, αν και η οργάνωση κατέστησε σαφές ότι το καταστατικό δεν σταμάτησε να ισχύει.

Το 2006, η Χαμάς κέρδισε στις εκλογές του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, αλλά οι εντάσεις με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, επικεφαλής της Φατάχ μετά τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ το 2004, αυξήθηκαν. Οι θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς ξέσπασαν στη Γάζα τον Ιούνιο του 2007. Μετά το τέλος τους και έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας, η Χαμάς δημιούργησε μια de facto κυβέρνηση στην Γάζα, αφήνοντας τη Φατάχ και την Παλαιστινιακή Αρχή να διοικούν εκείνα τα τμήματα της Δυτικής Όχθης που δεν είναι υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

Οι συνομιλίες για ειρήνευση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων παλαιστινιακών πλευρών έχουν καταρρεύσει επανειλημμένα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενιαία παλαιστινιακή αρχή. Κι οι δύο πλευρές συμφώνησαν το φθινόπωρο του 2020 για τη διενέργεια εκλογών, αλλά αναβλήθηκαν επ’ αόριστον από τον Αμπάς στα τέλη Απριλίου. Ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή επικαλέστηκε τους ισραηλινούς περιορισμούς στην ψηφοφορία των κατοίκων της Ιερουσαλήμ για την αναβολή, πολλοί υποθέτουν βάσιμα ότι ο γηραιός παλαιστίνιος ηγέτης πήρε αυτή την απόφαση καθώς τα ποσοστά του σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις απειλούνται τόσο από τη Χαμάς όσο και από δύο υπο-ομάδες μέσα στην Φατάχ.

Επιθέσεις αυτοκτονίας

Η Χαμάς έγινε γνωστή μετά την πρώτη Ιντιφάντα επειδή αντιτέθηκε στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Παρά τις πολυάριθμες ισραηλινές επιχειρήσεις εναντίον της και την καταστολή από την Παλαιστινιακή Αρχή, η Χαμάς διαπίστωσε ότι είχε μια αποτελεσματική δύναμη παρακώλυσης της διαδικασίας ξεκινώντας επιθέσεις αυτοκτονίας.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1996, πραγματοποίησε αρκετές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, σκοτώνοντας σχεδόν 60 Ισραηλινούς, ως αντίποινα για τη δολοφονία το Δεκέμβριο του 1995 του κατασκευαστή βομβών της Χαμάς, Γιάχια Αϊγιάς.

Μετά το Όσλο, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία της συνόδου κορυφής του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στο στρατόπεδο Ντέιβιντ το 2000 και τη δεύτερη Ιντιφάντα που ακολούθησε λίγο αργότερα, η Χαμάς κέρδισε σε δύναμη και επιρροή καθώς το Ισραήλ κατέβαλε την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία κατηγόρησε ότι είναι πίσω από θανατηφόρες επιθέσεις.

Η Χαμάς οργάνωσε κλινικές και σχολεία, τα οποία εξυπηρετούσαν Παλαιστίνιους που αισθάνθηκαν απογοητευμένοι από τη διεφθαρμένη και αναποτελεσματική Παλαιστινιακή Αρχή, που κυριαρχείται από τη Φατάχ. Πολλοί Παλαιστίνιοι χαιρέτησαν το κύμα των επιθέσεων αυτοκτονίας της Χαμάς κατά τα πρώτα χρόνια της δεύτερης Ιντιφάντα. Έβλεπαν τις επιχειρήσεις «μαρτυρίου» ως εκδίκηση για τις δικές τους απώλειες και του οικισμού του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, που ήθελαν οι Παλαιστίνιοι ως μέρος του δικού τους κράτους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter