Χαμηλός μισθός και εργασιακή ανασφάλεια – Αυτά είναι τα σοβαρότερα προβλήματα των εργαζομένων (PDF)

Χαμηλός μισθός και εργασιακή ανασφάλεια – Αυτά είναι τα σοβαρότερα προβλήματα των εργαζομένων (PDF)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για την κατάσταση και τα προβλήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα παρουσιάστηκε το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής. Την έρευνα διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Στόχος της ερευνάς ήταν η συστηματική συλλογή πρωτογενών πληροφοριών σχετικά με την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στους τομείς της εργασίας και των συνθηκών διαβίωσης τόσο στον πληθυσμό των εργαζομένων όσο και των ανέργων στην Αττική.

Το μέγεθος δείγματος ανέρχεται στον αριθμό των 1.501 ατόμων 18 -65 ετών όπου εργαζόμενοι ήταν 1.001 άτομα και άνεργοι 500. Η έρευνα διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα από τις 22 Νοεμβρίου του 2017 έως τις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Ο χαμηλός μισθός το μεγαλύτερο πρόβλημα

Από την έρευνα αποδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι το ύψος του μισθού. Δεύτερο είναι το εργασιακό άγχος, τρίτο η καθυστέρηση πληρωμής και τέταρτο η απόσταση και ο χρόνος μετακίνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα στα δυο νοικοκυριά του εξεταζόμενου πληθυσμού ανέφεραν πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, τηλέφωνου, νερού, κοινοχρήστων η ενοικίου. Στην κατηγορία των ανέργων το ποσοστό των οικονομικών δυσκολιών με συνέπεια να μην μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα λογαριασμούς ανέρχεται στο 60% έναντι 44% των εργαζομένων.

Ο μέσος ορός των καθαρών μηνιαίων αποδοχών ανέρχεται στα 806 ευρώ. Τις χαμηλότερες αποδοχές έχουν οι γυναίκες και οι νέοι. Ο ένας στους πέντε εργαζόμενους πληρώνεται με μισθό κάτω των 500 ευρώ.

Στην κατηγορία των μισθωτών με μισθό κάτω των 500 ευρώ βρίσκεται το 11,2% των ανδρών και το 27,8% των γυναικών.

Οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών πληρώνονται με μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 31,5%, ενώ όσοι προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες δηλώνουν πως έχουν μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 42,1% γεγονός που καταδεικνύει την σαφή και συνεχή τάση μείωσης των αποδοχών.

Το 43% δήλωσε πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι του. Αδυναμία εξασφάλισης ικανοποιητικής θέρμανσης ανέφεραν το 60% των ανέργων και το 34% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Το 52,1% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο έξοδο της τάξης των 500 ευρώ. Την αδυναμία αντιμετώπισης εκτάκτου εξόδου αναφέρουν ότι δεν έχουν το 67% των ανέργων και το 44% των εργαζομένων.

Ο ένας στους δυο ερωτώμενους (49,5%) δήλωσαν πως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές ως οικογένεια έστω και μια εβδομάδα τον χρόνο. Η έλλειψη δυνατότητα έστω και ολιγοήμερων διακοπών αναφέρεται από το 68% των ανέργων και το 40% των εργαζομένων.

Το 57% του εξεταζομένου πληθυσμού δεν έχει την δυνατότητα να πηγαίνει σε θέατρο κινηματογράφο συναυλίες η να αγοράζει βιβλία στη συχνότητα που θα επιθυμούσε. Οι άνεργοι αναφέρουν πως δεν έχουν αύτη τη δυνατότητα σε ποσοστό 77% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους εργαζόμενους καταγράφεται στο 46%.

Ο ένας στους τρεις ερωτώμενους ανέφεραν πως δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν κάθε δεύτερη μέρα στο οικογενειακό τραπέζι κρέας, ψάρι η λαχανικά. Δυσκολίες που αφορούν την σωστή διατροφή αναφέρει το 46% των ανέργων και το 25% των εργαζόμενων.

Εργασιακή ανασφάλεια και ελαστικές μορφές εργασίας

Όπως είναι φυσικό η έρευνα καταδεικνύει αυτό που όλοι γνωρίζουμε, ότι στα χρόνια των μνημονίων η απορύθμιση της αγοράς εργασίας είναι κυρίαρχο γεγονός με αυξητική μάλιστα τάση.

Οι επτά στους δέκα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δήλωσαν πως εργάζονται με πλήρες ωράριο ενώ το 30% εργάζονται με μερική απασχόληση. Η μερική απασχόληση στις γυναίκες και στους νέους εργαζόμενους 18-34 ετών ξεπερνά το 40% (γυναίκες 41,1%, νέοι 41,5%).

Το 57% όσων προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες δήλωσαν πως εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Το 57% των προσλήψεων εντός του τελευταίου 12μηνου αφορούν σε μερική απασχόληση.

Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη δήλωσε πως έχει το 82,7% των εργαζόμενων. Το 10,3% ανέφερε πως είναι μεν ασφαλισμένος/η αλλά για λιγότερες ώρες/μισθό ενώ το 6,1% δήλωσε πως εργάζεται χωρίς ασφάλιση.

Όσο μειώνετε η ηλικιακή κατηγορία των εργαζομένων, τόσο μειώνετε και το ποσοστό της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 35 ετών (25,3%) δεν έχει πλήρη ασφάλιση.

Σημαντική παράμετρος οι συγκοινωνίες

Από τις απαντήσεις στην έρευνα διαπιστώνεται ότι η συγκοινωνία είναι δημόσιο αγαθό που υποστηρίζει μια από τις βασικότερες αστικές δραστηριότητες. Η μετακίνηση των πολιτών και πρωτίστως των εργαζομένων από και προς την εργασία αποτελεί βασική παράμετρο της καθημερινότητάς τους.

Από τα ευρήματα της ερευνάς βλέπουμε ότι: Ο μίσος εξεταζόμενος πληθυσμός δηλώνει ότι μετακινείται συνήθως χρησιμοποιώντας τα ΜΜΜ. Λεωφορεία 26%, Μετρό/ηλεκτρικό 20%, Τρόλεϊ 1,5%, Ταξί 0,5%. Οι τέσσερις στους δέκα (41,2%) μετακινούνται συνήθως με Ι.Χ αυτοκίνητο και το 7,2% με δίκυκλο. Οι άνεργοι κινούνται συνήθως με τα Μ.Μ.Μ σε ποσοστό 63% και με δικό τους Ι.Χ σε ποσοστό 33%.

Το 46% δηλώνει ικανοποιημένο από τις συγκοινωνίες που προσφέρει η περιοχή διαμονής του ενώ η χαμηλότερη ικανοποίηση καταγράφεται στην Ανατολική Αττική (17%) και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (23%).

Δείτε ολόκληρη την έρευνα στο παρακάτω αρχείο:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/02/21/5a8d81bbcd3a1839211343e4.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter