Χαμηλοί τόνοι για Τουρκία από τον Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Χαμηλοί τόνοι για Τουρκία από τον Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Δηλώσει του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Προτεραιότητα στις αποφάσεις των κρατών μελών που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις προσκλήσεις σε Μολδαβία και Ουκρανία, αλλά και στην «παγωμένη» ευρωπαϊκή διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια έδωσε και κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την τουρκική προκλητικότητα, και επιμένοντας πως «καλυπτόμαστε απόλυτα» από τα συμπεράσματα της Συνόδου, τη στιγμή που και πάλι απουσιάζουν αναφορές σε κυρώσεις κατά της γείτονος.

«Δεν έχω πολλά πράγματα να πω για τα ζητήματα της Τουρκίας. Καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα» ανέφερε κατά την εισήγησή ο έλληνας πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορές στην ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών για τις υποψηφιότητες Ουκρανίας και Μολδαβίας, καθώς και για τις ενταξιακές προοπτικές της Γεωργίας και -με αστερίσκους- της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. «Πολύ σημαντική απόφαση, μήνυμα στην Ουκρανία, εφόσον υλοποιήσει σειρά μεταρρυθμίσεων» υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός, που στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δυτικά Βαλκάνια, παίρνοντας θέση στο πλευρό της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

«Υπάρχει μία δικαιολογημένη καχυποψία για καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία προσέγγισης των δυτικών βαλκανίων με την ευρωπαϊκή οικογένεια» ανέφερε στη συνέχεια για τα δυτικά Βαλκάνια, τονίζοντας πως «τα δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης, η γεωγραφική καρδιά της Ευρώπης», και καλώντας την Ευρώπη και τις βαλκανικές χώρες να επιδείξουν «πραγματικό ενδιαφέρον προσέγγισης». Μάλιστα, κατονόμασε συγκεκριμένα τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ζητώντας «να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που έχουν προκύψει» στις σχέσεις Σκοπίων-Σόφιας και να «ξεμπλοκαριστεί η ενταξιακή πορεία» των χωρών αυτών.

Χαμηλοί τόνοι για Τουρκία

Αφού αναφέρθηκε λοιπόν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, και αφού έδωσε μία ακόμα υποστηρικτική δήλωση στη Βόρεια Μακεδονία παρότι το κόμμα του παραμένει αμετανόητο στις προ τεσσάρων ετών «μακεδονομαχίες», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία λιτή αναφορά στην Τουρκία και τις συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέτοντας και πάλι χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

«Δεν έχω να πω πολλά πράγματα για τα ζητήματα της Τουρκίας, παρά μόνο να επαναλάβω ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα όπως αυτά υιοθετήθηκαν ομόφωνα, και χωρίς, θα έλεγα, μεγάλη συζήτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα. Την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την πρόσκληση προς την Τουρκία, με σεβασμό πάντα στο διεθνές δίκαιο, να μειώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να προαχθεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» ήταν όσα δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του και πριν δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, ενώ μόνο τότε προχώρησε σε μία εξαιρετικά έμμεση αναφορά στην πιθανότητα κυρώσεων, χωρίς να απευθύνει αίτημα στους ευρωπαίους εταίρους για κάτι τέτοιο.

«Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Τα συμπεράσματα, όχι μόνο σήμερα, καθόλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, είναι σαφή» απάντησε σε ερώτηση για το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές τάξεις έναντι της Τουρκίας, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία έχει δύο επιλογές μπροστά της. «Τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, του παραγωγικού διαλόγου και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, και τον δρόμο της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από ευρωπαϊκή οικογένεια», συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο, αφήνει «πάντα ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης κάποιων πρόσθετων μέτρων».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας ως «παντελώς ανυπόστατη», καλώντας την Τουρκία σε «καλόπιστο διάλογο ως γείτονες». Σημείωσε ακόμα πως «δεν έχω να προσθέσω παραπάνω στο ζήτημα αυτό. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής ένταση, που συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Θα διαχωρίζουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής από τα θέματα εσωτερικής κατανάλωσης» ανέφερε ακόμα, ενώ σε ερώτηση για ενδεχόμενη νέα πρόκληση Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Άλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αν τεθεί ζήτημα που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, θα δοθούν απαντήσεις» απάντησε λακωνικά, ενώ υπενθυμίζεται πως διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε προ ημερών το ΑΠΕ επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το ενδεχόμενο να τεθεί το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών από τον Τούρκο πρόεδρο.

Αυταρχικός και… αρχισυντάκτης

Κατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε γενικόλογα στην οικονομία και την ανάγκη λήψης ευρωπαϊκών μέτρων, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά τα ισχνά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησή του, και πραγματοποιώντας μία εμφανή κυβίστηση για τις απαιτήσεις του έναντι ευρωπαϊκής οικογένειας.

Παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ακρίβεια και πως οι προϋπολογισμοί της κάθε χώρας στηρίζουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στην αύξηση τιμών, ενώ μέχρι πρότινος ζητούσε κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, τονίζοντας πως οι εθνικοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν να σηκώσουν τα βάρη.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ο τρόπος με τον οποίο απάντησε στην ανταποκρίτρια Μαρία Ψαρά που τον ρώτησε για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα ελληνοτουρκικά σε ένα τέτοιο σενάριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού απάντησε αρχικά πως «δεν έχω να προσθέσω τίποτα, έχω δώσει επαρκείς απαντήσεις», υποστήριξε πως κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια, πως η κυβέρνησή του έχει ακόμα «πλούσια δουλειά» να κάνει, πριν καταλήξει με ένα προσβλητικό σχόλιο έναντι της συναδέλφου.

«Θα εισέλθουμε σύντομα στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησής μας. Έχω πια αρκετή εμπειρία να γνωρίζω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορώ να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός, καθώς γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτά είναι τα δύο αγαπημένα θέματα, στα οποία διαρκώς επανέρχεστε όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε», και μάλιστα σε εξαιρετικά έντονο ύφος. Όταν δε του υποδείχθηκε πως το ερώτημα αναφερόταν και στους κινδύνους από την Τουρκία, ο ίδιος αρκέστηκε να πει «σας απάντησα», πριν δεχτεί άλλη ερώτηση.

Διαβάστε επίσης

Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία αλλά… ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter