Χαμός στη Βουλή μεταξύ Δαβάκη και Γκιουλέκα για τη fast track διαδικασία των Rafale – Διεκόπη η συνεδρίαση

Χαμός στη Βουλή μεταξύ Δαβάκη και Γκιουλέκα για τη fast track διαδικασία των Rafale – Διεκόπη η συνεδρίαση

Εκτός ορίων οδηγήθηκε η σύγκρουση των «γαλάζιων» βουλευτών Αθανάσιου Δαβάκη και Κωνσταντίνου Γκιουλέκα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με φόντο την κατεπείγουσα διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση για τις συμβάσεις προμήθειας των Rafale.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, Αθ. Δαβάκης, ενημερώθηκε για την πρόθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας να μην προκύψει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων σε σχέση με την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών. Αποτέλεσμα αυτού, ο Αθ. Δαβάκης παρενέβη στην κουβέντα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και πρωτοφανή την διαδικασία. Επισήμανε δε ότι τα τεχνικά ζητήματα των σχετικών συμβάσεων δεν έχουν καλυφθεί, εκθέτοντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας που ισχυρίστηκε το αντίθετο.

Αντιδρώντας έντονα στα λεγόμενα του κ. Δαβάκη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Κ. Γκιουλέκας, μετά από μία έντονη λεκτική αντιπαράθεση, έκλεισε το μικρόφωνο του Αθ. Δαβάκη και διέκοψε την διαδικασία. Μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, αποφασίστηκε να διεξαχθεί αύριο, Τετάρτη, η συνεδρίαση της Επιτροπής. Μάλιστα, αυτή δεν λάβει χώρα στη Βουλή αλλά στην αίθουσα Καποδίστριας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε όσα ειπώθηκαν κατά την σφοδρή σύγκρουση Δαβάκη – Γκιουλέκα:

Δαβάκης: Συζητείται ένα κρίσιμο οπλικό σύστημα, το οποίο ως πρόεδρος της Επιτροπής λέω ότι δεν αναλύθηκε όπως έπρεπε στην Επιτροπή. Και ερχόμαστε σήμερα στην άλλη Επιτροπή να το φέρουμε με τη διαδικασία του απορρήτου. Πρέπει να συγκληθεί αύριο η Επιτροπή Εξοπλιστικών, να συζητηθούν τα απόρρητα και να προχωρήσουμε. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η διαδικασία να μπαίνει η μια επιτροπή στα χωράφια της άλλης. Δεν καλύφθηκαν τα τεχνικά ζητήματα του όπλου και πρέπει να συζητηθούν. Δεν είναι δυνατόν να ρωτάει ο κάθε συνάδελφος. Τι είναι αυτά τα πράγματα;

Γκιουλέκας: Αυτή τη διαδικασία εισηγήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Δαβάκης: Δηλαδή, η Επιτροπή Εξοπλιστικών και Άμυνας θα ενημερωθεί μερικώς και εμμέσως και αν ενημερωθεί… Εγώ, θα έρθω αύριο μέσα για να ενημερωθώ.

Γκιουλέκας: Τους περιορισμούς της πανδημίας τους ορίζουν οι γιατροί. Τι να κάνουμε τώρα;

Δαβάκης: Μα μου είπατε ότι τους όρισε ο υπουργός. Να συγκληθεί ενδιαμέσως η Επιτροπή για να ειπωθούν τα απόρρητα. Είναι κοινοβουλευτικά ανάρμοστο αυτό και δεν έχει ξανασυμβεί.

Γκιουλέκας: Σας παρακαλώ πολύ σας εξήγησα. Τοποθετήθηκε ο υπουργός και οι εισηγητές και έχουμε προχωρήσει. Ξέρω ότι είναι άσχημο να γίνεται

Δαβάκης: Αντιλαμβάνεστε τι μου λέτε; Από πότε…

Γκιουλέκας εκτός εαυτού: Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ πολύ. Τι θα πει αν αντιλαμβάνομαι τι λέω; Η Κ.Ο. όρισε συναδέλφους. Αν θέλετε διαμαρτυρηθείτε στην Κ.Ο., όχι στην Επιτροπή. Δεν επέλεξα εγώ. Δεν είναι δυνατόν αυτό. Θα διακόψουμε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter