Χαμός στην βρετανική βουλή – «Σκοτώθηκαν» Μέι – Κόρμπιν

Χαμός στην βρετανική βουλή – «Σκοτώθηκαν» Μέι – Κόρμπιν

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζήτησε από την βρετανίδα πρωθυπουργό για μία ακόμη φορά να απομακρύνει το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία και να τερματίσει το αδιέξοδο του Brexit, ενόψει της ψηφοφορίας της επόμενης εβδομάδας επί του σχεδίου της συμφωνίας εξόδου, και παράλληλα να δεχθεί την παραμονή της Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Στη διάρκεια της ώρας των ερωτήσεων στην πρωθυπουργό στο κοινοβούλιο κυριάρχησε το θέμα του Brexit, το οποίο στάθηκε αφορμή για ανταλλαγή έντονων σχολίων και απαντήσεων ανάμεσα στον Τζέρεμι Κόρμπιν και την Τερέζα Μέι. Η τελευταία αρνήθηκε να αποκλείσει το σενάριο no-deal, όπως και της τελωνειακής ένωσης, που δεν θα επέτρεπε στην Βρετανία να συνάψει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες. Απάντησε, επίσης, στο σχόλιο του Τζ. Κόρμπιν για τις διακομματικές συνομιλίες ότι «(η Τ. Μέι) έχει την πόρτα ανοιχτή, αλλά το μυαλό κλειστό», κατηγορώντας τον ότι τις μποϋκοτάρει, βάζοντας προϋποθέσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι έτοιμος να «συναντήσει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τον IRA» αλλά αρνείται να συναντηθεί μαζί της για συζητήσουν το Brexit.

Ο ηγέτης των Εργατικών, που αφιέρωσε όλες του τις ερωτήσεις γύρω από το Brexit, ρώτησε την πρωθυπουργό εάν θα αποδεχτεί τις τροπολογίες που κατατέθηκαν επί του σχεδίου για το Brexit, οι οποίες εάν ψηφιστούν θα αποκλείουν την έξοδο χωρίς συμφωνία, αλλά η κ. Μέι δεν αναφέρθηκε σε αυτό, παρά μόνο σχολίασε ότι η παράταση του άρθρου 50 δεν αποκλείει το no-deal.

Μία από τις τροπολογίες που κατέθεσαν η βουλευτής των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, και των Συντηρητικών, Νικ Μπόλ, που στοχεύει στο να αναλάβει το κοινοβούλιο τον έλεγχο και να εμποδίσει το Brexit χωρίς συμφωνία, έχει ήδη σημαντική υποστήριξη από τους βουλευτές, ενώ δεν αποκλείεται να λάβει και την στήριξη του κόμματος των Εργατικών. Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Τζον Μακντόνελ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ευαίσθητο» ενόψει της ψηφοφορίας της Τρίτης και έκρινε ότι είναι πολύ πιθανό το κόμμα του να επιλέξει να το στηρίξει επειδή η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον χρόνο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, κατηγόρησε τα μέλη των Τόρις που στηρίζουν το σχέδιο ότι θέλουν να εμποδίσουν το Brexit συνολικά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter