Χαμός στο τζούντο με τον «Τούρκο» Μουστόπουλο

Χαμός στο τζούντο με τον «Τούρκο» Μουστόπουλο

Ο τζουντόκα Ρομάν Μουστόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αλλά πλέον αγωνίζεται με τα χρώματα της Τουρκίας, είναι το κεντρικό πρόσωπο στον «ακήρυχτο πόλεμο» που μαίνεται εδώ και μήνες στην Ομοσπονδία τζούντο.

Το έγγραφο με το οποίο απελευθερώνεται ο Μουστόπουλος για να μετοικήσει αγωνιστικά στην Τουρκία, με υπογραφή 22 Δεκεμβρίου 2016, φέρει την υπογραφή του τότε προέδρου της ελληνικής Ομοσπονδίας, Γιάννη Καφενταράκη. Ωστόσο, η Ομοσπονδία πέρασε λίγες εβδομάδες αργότερα με απόφαση Πρωτοδικείου στα χέρια προσωρινής διοίκησης, υπό τον πρώην πρόεδρό της Ευάγγελο Σουφλέρη, ο οποίος προσέβαλε τη γενική συνέλευση που εξέλεξε τον Καφενταράκη τον Νοέμβριο του 2016.

Ο τελευταίος δικαιώθηκε εκ νέου στις 16 Ιανουαρίου 2018 και επέστρεψε στον προεδρικό θώκο. Μάλιστα, τα μέλη της απελθούσας προσωρινής διοίκησης έχουν κληθεί από ανακρίτρια για υπεξαίρεση δημοσίου εγγράφου, η οποία αφορά τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης.

Η διοίκηση Καφενταράκη δεν αρνείται την απώλεια του Μουστόπουλου επί των ημερών της, ωστόσο υπογραμμίζει ότι το τελευταίο έτος παρατηρήθηκαν φαινόμενα συστηματικού ρεβανσισμού της πλευράς Σουφλέρη προς τους «αντιφρονούντες» αθλητές (και προπονητές, όπως ο Νίκος Ηλιάδης και ο Ολυμπιονίκης γιος του, Ηλίας), τονίζει ότι τα χρήματα των επιχορηγήσεων δόθηκαν σε δικηγόρους ώστε να ματαιωθεί η επαναφορά της νόμιμης διοίκησης και επισυνάπτει επιστολές διαμαρτυρίας άλλων αθλητών (Ζωίδη, Ντανατσίδη).

Όσο για τον Μουστόπουλο, ο οποίος διακρίθηκε σε αγώνες στην Τυνησία με το τουρκικό ονοματεπώνυμο Βεντάτ Αλμπαϊράκ, η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρει τα εξής: «Οποιαδήποτε σκέψη προκειμένου να … σκίσει το αίτημα του για μεταγραφή σε άλλη εθνική ομάδα (όπως επιθυμούσε να κάνει εφόσον υπήρχε πρόσφορο έδαφος στην ομοσπονδία), διαλύθηκε με τη στάση της προσωρινής διοίκησης. Μέχρι και πριν από λίγους μήνες, η επικοινωνία μας με τον Ρομάν Μουστόπουλο ήταν σχεδόν εβδομαδιαία, όμως καταλαβαίνουμε ότι η υπομονή έχει και τα όριά της. Ειδικά από τη στιγμή που αντιμετώπιζε οικογενειακά θέματα».

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε άγνοια για το θέμα και ζήτησε εγγράφως εξηγήσεις από την Ομοσπονδία, της οποίας η διοίκηση είναι φίλα προσκείμενη προς την παράταξη Καπράλου. Η προσπάθεια του Ευ. Σουφλέρη (που κατηγορήθηκε παλαιότερα για κυκεώνα ατασθαλιών) να αποκτήσει δικαίωμα ψήφου στις αμφίρροπες αρχαιρεσίες του 2017, ώστε να στηρίξει με την ψήφο του τον Ισίδωρο Κούβελο, έπεσε στο κενό, για νομικούς λόγους. Ο Μουστόπουλος είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «υιοθετήστε έναν αθλητή» και μέσω αυτού απολάμβανε των προνομίων της ΕΟΕ.

Τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, μάλιστα, ο Μουστόπουλος (9ος τότε στην προολυμπιακή κατάταξη στα -81 κιλά) είχε δηλώσει ότι αρνήθηκε πρόταση της Τουρκίας. «Σε καμία περίπτωση δεν θα έφευγα από την Ελλάδα για οποιαδήποτε χώρα. Είμαι εδώ και παλεύω εδώ». Στο Ρίο, ηττήθηκε στη φάση των 32 και δεν διακρίθηκε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter