Ξανά εκτός λειτουργίας το πανάκριβο σύστημα ψηφιακής επικοινωνίας «Sepura» της ΕΛ.ΑΣ.

Ξανά εκτός λειτουργίας το πανάκριβο σύστημα ψηφιακής επικοινωνίας «Sepura» της ΕΛ.ΑΣ.

Εντολή να φέρουν μαζί τους αναλογικό ασύρματο δόθηκε σήμερα σε όλες τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ διότι για ακόμη μια φορά το πανάκριβο σύστημα ψηφιακής επικοινωνίας δεν λειτουργούσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, από νωρίς το πρωί της Τρίτης όλες οι μονάδες και όχι μόνο οι αποκαλούμενες ως «μάχιμες» της ΕΛΑΣ, έφεραν μαζί τους υποχρεωτικά αναλογικό ασύρματο.

Το σύστημα τηλεπικοινωνιών «Sepura» που δήθεν θα είχε περάσει επιτυχώς την ΕΛΑΣ εδώ και μια ολόκληρη πενταετία στην ψηφιακή επικοινωνία αποδεικνύεται ξανά κατώτερο των προσδοκιών και σίγουρα των χρημάτων που ήδη έχουν δαπανηθεί.

Όπως καταγγέλλουν αστυνομικοί, δεν είναι η πρώτη φορά που το σύστημα τίθεται εκτός λειτουργίας. Το τελευταίο διάστημα αποτελεί σχεδόν έκπληξη, όπως διηγούνται στο documentonews.gr ασφαλείς πηγές της ΕΛΑΣ, όταν το σύστημα «τρέχει» χωρίς καμία απολύτως δυσλειτουργία.

Πώς άραγε θα λειτουργήσει το σύστημα σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών αν δεν λειτουργεί ούτε υπό ιδανικές συνθήκες;

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επιχειρήθηκε προς το απόγευμα της Τρίτης να «ανοίξει» το σύστημα αλλά δίχως την παραμικρή επιτυχία.

Η κατάσταση των τεχνικών προβλημάτων και τη μη εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος αργοσέρνεται εδώ και πολλά χρόνια δίχως όμως να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο και πιο ουσιαστικό. Ακόμα και τις «καλές ημέρες», όπως καταγγέλλουν αστυνομικές πηγές, το σύστημα είναι “κάτω” κάθε ώρα για αρκετά λεπτά.

Οι καταγγελίες αστυνομικών για τους «καινούργιους» ασυρμάτους της αστυνομίας είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο καθώς η έλλειψη σήματος και τα προβλήματα με την μπαταρία των συσκευών τούς αναγκάζει να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Είναι πάντως απορίας άξιο το ότι η ελληνική αστυνομία αναγκάζεται να χρησιμοποιεί απαρχαιωμένο εξοπλισμό, αυτό δηλαδή των αναλογικών ασυρμάτων, τη στιγμή που μπορούν να υποκλέψουν τις επικοινωνίες της οι πάντες, ακόμη και ιδιοκτήτες γραφείων τελετών για να μαθαίνουν από πρώτο χέρι τα θανατηφόρα τροχαία.

Σημειώνεται πως το σύστημα είχε πέσει ξανά στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του astinomiko.gr, τεχνικοί της αντιπροσωπείας του συστήματος Sepura, που ήρθε να αντικαταστήσει το TETRA των Ολυμπιακών Αγώνων, επιχειρούσαν μια ακόμη αναβάθμιση των δύο «σέρβερ» που ελέγχουν την επικοινωνία του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ με τους τερματικούς ασυρμάτους που έχουν μαζί τους οι αστυνομικοί στο δρόμο.

Το χρονικό

Το καλοκαίρι του 2014, όπως ανέφερε και παλαιότερο ρεπορτάζ του Documento, έληγε η δεκαετής συμφωνία για τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος επικοινωνιών Tetra, που χρησιμοποιούσαν όλες οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αττική, την οποία είχε συνάψει το δημόσιο με την εταιρεία SAIC, με κύριο εκτελεστή τη Siemens.

Προφανώς έπρεπε να βρεθεί λύση για την ανανέωσή της ή τη σύναψη νέας. Το Tetra ήταν πλέον παρωχημένο και το διάδοχο σύστημα ήταν το Sepura, κατασκευής της ίδιας εταιρείας. Το παρασκήνιο είναι πάρα πολύ έντονο.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2014 και ενώ στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται ο Βασίλης Κικίλιας, δημοσιεύεται το ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 3379 με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τη δωρεά του συστήματος μέσω μιας νεοϊδρυθείσας αμερικανικής εταιρείας.

Αποφασίστηκε η αποδοχή: «α) της δωρεάς ενός (1) τηλεπικοινωνιακού συστήματος “TETRA Sepura” κατασκευής της εταιρείας Sepura plc από την εταιρεία Lamas Pinto Consultants Corporation για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή της Αττικής καθώς και β) της δωρεάν παροχής από την κατασκευάστρια εταιρεία Sepura plc του Εθνικού Κώδικα (κλειδιών κρυπτογράφησης), των αδειών χρήσης για τη συντήρηση και την υποστήριξη του ανωτέρω δωρούμενου συστήματος για ένα (1) χρόνο, εκτιμώμενης αξίας 25.000.000 ευρώ και 2.200.000 ευρώ αντίστοιχα κατ’ εκτίμηση της Ελληνικής Αστυνομίας».

Εταιρεία- φάντασμα

Η αποδοχή της δωρεάς σήμαινε αυτόματα και μη διεξαγωγή διαγωνισμού. Αυτό τον στόχο είχαν, όπως ανέφεραν σε σχετικό ρεπορτάζ τους τα «Νέα», πρόσωπα της βρετανικής εταιρείας ασφαλείας, καθώς «με τη συνεργασία παραγόντων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στόχευαν να παρακάμψουν τις διαδικασίες διαγωνισμού για την προμήθεια του Tetra. Θα είχαν μεγαλύτερα οφέλη, με βάση το ετήσιο ποσοστό 10% επί του κόστους εγκατάστασης και διανομής, από την ετήσια συντήρηση –για δέκα χρόνια– του συστήματος επικοινωνιών την οποία θα έπαιρναν δικαιωματικά και επειδή θα είχαν τα “κλειδιά” του συστήματος».

Τα χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ στο ελληνικό δημόσιο. Τα ίδια πρόσωπα λίγο προτού λήξει η συμφωνία του παλιού Tetra είχαν ρωτήσει αν θα εφαρμόζονταν οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί δημόσιων συμβάσεων με επίκληση την ασφάλεια πληροφοριών. Εκεί έρχεται ως μάννα εξ ουρανού η αμερικανική εταιρεία με έδρα στη Φλόριντα των ΗΠΑ και γραφεία-φαντάσματα στη Νέα Υόρκη και πρακτικά παρακάμπτει τους κανόνες καθώς δεν διεξάχθηκε ποτέ διαγωνισμός.

Το κοινό πρόσωπο

Η υπόθεση του συστήματος ψηφιακής επικοινωνίας της ΕΛΑΣ γίνεται ακόμα πιο “ενδιαφέρουσα” καθώς, όπως είχε αποκαλύψει από τον περασμένο Φεβρουάριο η εφημερίδα Documento, φέρεται να εμπλέκεται το ίδιο πρόσωπο που εμφανιζόταν να… λύνει και να δένει στον περιβόητο διαγωνισμό για τις νέου τύπου ταυτότητες.

Υπενθυμίζεται ότι Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε αρκετές παρατάσεις στο διαγωνισμό για τις ταυτότητες “παρά τις σημαντικές αποκαλύψεις του Documento για «φωτογραφικές» διατάξεις και τις καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες. 

Τελικώς, ο διαγωνισμός ως προς το κομμάτι της υποβολής των φακέλων συμμετοχής ολοκληρώθηκε, στις 2 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που είχε δοθεί ως καταληκτική στην τελευταία παράταση που έδωσε στον διαγωνισμό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ethnos.gr, οι κοινοπραξίες που υπέβαλαν φακέλους συμμετοχής είναι οι παρακάτω: Ένωση εταιρειών «Thales Dis France-Uni Systems», ένωση εταιρειών «Veridos Ματσούκης-ΟΤΕ-BYTE-INCM», ένωση εταιρειών «Zetes Industries-Zetes-Space Hellas-Any», ένωση εταιρειών «Idemia-Neurosoft» και η ένωση εταιρειών «Austria Card Plastikkarten Und Ausweissysteme Gesellschaft M.B.H., In Continu Et Services Societe Par Actions Simplifiee (SAS) και Inform Λύκος (ΕΛΛΑΣ) Μονοπρόσωπο Α.Ε.».

Διαβάστε σχετικά:

Αποκάλυψη: Ο μεσάζων της εταιρίας και η «αμαρτωλή δωρεά» 

Σκάνδαλο με δακτυλικό αποτύπωμα Μαξίμου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter