Ξανά σε δίκη για διαφθορά η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κίρσνερ

Ξανά σε δίκη για διαφθορά η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κίρσνερ

Κατηγορούμενη για αδικήματα που έχουν σχέση με διαφθορά, παραπέμπεται σε δίκη, η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, πρόεδρος της Αργεντινής από το 2007 μέχρι το 2015.

Δικαστής του Μπουένος Άιρες απήγγειλε σήμερα κατηγορίες σε βάρος της κεντροαριστερής τέως προέδρου της χώρας, που φέρεται να ευνόησε έναν επιχειρηματία, ο οποίος συνδεόταν με τον εκλιπόντα σύζυγό της και την ίδια και να φρόντισε να του ανατεθούν δημόσιες συμβάσεις.

Ο δικαστής Χουλιάν Ερκολίνι άσκησε δίωξη σε βάρος της πρώην προέδρου για «σύσταση και συμμορία» και «παράβαση καθήκοντος» και «έδωσε εντολή να δεσμευθούν τα περιουσιακά της στοιχεία, μέχρι του ύψους των 10 δισεκατομμυρίων πέσος (σ.σ. 600 εκατομμυρίων δολαρίων)», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Κίρσνερ, η οποία αντιμετωπίζει ήδη δίωξη για μια υπόθεση κερδοσκοπίας που αφορά τα επιτόκια, κατήγγειλε «έναν δόλιο ελιγμό» και έναν «πολιτικό διωγμό» σε βάρος της κατά την έξοδό της από το δικαστήριο. Τη βαρύνουν υποψίες ότι επιφύλαξε ευνοϊκή μεταχείριση στον επιχειρηματία Λάσαρο Μπάες, στην ανάθεση συμβάσεων δημοσίων έργων στην επαρχία Σάντα Κρους, πολιτικό της προπύργιο στην Παταγονία, στη νότια Αργεντινή.

Πέραν της πρώην προέδρου, κατηγορίες απαγγέλθηκαν και εναντίον του τότε υπουργού Σχεδιασμού της κυβέρνησής της, του Χούλιο δε Βίδο. Ο Λάσαρο Μπάες, επικεφαλής μιας εταιρείας κατασκευών και δημοσίων έργων, φυλακίστηκε τον Απρίλιο. Θεωρείται πως συνδεόταν στενά με τον Νέστορ Κίρσνερ (πρόεδρο της Αργεντινής από το 2003 ως το 2007) και την Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ και πλούτισε κατά τη διάρκεια των τριών θητειών του ζεύγους στην εξουσία.

Η τέως πρόεδρος της Αργεντινής αρνείται όλες τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από τη δίωξή της. «Δεν είμαι φίλη, ούτε έχω κάποια σχέση με τον Μπάες», τόνισε η 63χρονη Κίρσνερ απευθυνόμενη στον δικαστή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter