Ξανά σε δίκη για κατασκοπεία ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ

Ξανά σε δίκη για κατασκοπεία ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ

Στο_x000D_
εδώλιο του κατηγορουμένου για υπόθεση κατασκοπείας και ψευδούς βεβαίωσης θα_x000D_
καθίσει εκ νέου ο πρώην πράκτορας και για μια περίοδο διευθυντής κατασκοπείας_x000D_
της ΕΥΠ Κώστας Αγγελάκης, όπως_x000D_
αποφάσισε ο Αρειος Πάγος. 

Ο Αγγελάκης, στην κατοχή του οποίου είχαν βρεθεί χιλιάδες διαβαθμισμένα, απόρρητα και άκρως απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ στην οποία υπηρετούσε από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 22 μηνών αλλά αθωώθηκε στο εφετείο, παρότι η πρόεδρος της έδρας είχε μειοψηφήσει. Κατά της απόφασης είχε κινηθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία κατέθεσε αίτηση αναίρεσης κατόπιν προσφυγής της ΕΥΠ, με τον Αρειο Πάγο να ζητά τελικά την επανάληψη της δίκης με άλλη σύνθεση.

Ο Κ. Αγγελάκης βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης καθώς σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου κατείχε παράνομα δημόσια έγγραφα που αφορούσαν την ασφάλεια του κράτους και η δημοσιοποίησή τους μπορούσε να βλάψει το δημόσιο συμφέρον, ενώ εμφανίζεται να υπεξήγαγε και απόρρητο έγγραφο το οποίο κρατούσε κλειδωμένο στο γραφείο του στην υπηρεσία. Η έρευνα σε βάρος του πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2010, έπειτα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κατείχε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα με αντικείμενο εκτός της αρμοδιότητάς του. Πράγματι, ειδικό κλιμάκιο της Κρατικής Ασφάλειας εντόπισε στους φωριαμούς του απόρρητα έγγραφα που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην κατοχή του, δεδομένου ότι δεν ήταν αρμόδιος για τον χειρισμό τους.

Αναίρεση λόγω ανεπαρκούς αιτιολόγησης

Αν και το εφετείο έκρινε τον πρώην πράκτορα αθώο, ο Αρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν αιτιολόγησε επαρκώς την απόφασή του. Το ανώτατο δικαστήριο συμπεραίνει αναλυτικότερα σε απόφασή του που εκδόθηκε πριν από περίπου έναν μήνα ότι το εφετείο δεν εξήγησε τους λόγους για τους οποίους τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν επαρκούν ώστε ο κατηγορούμενος να κριθεί ένοχος, ενώ κατακεραυνώνει τους εφέτες υπογραμμίζοντας ότι η απόφασή τους βρίθει ασαφειών, αντιφάσεων και λογικών κενών, γεγονός που οφείλεται «σε επιλεκτική χρήση των αποδεικτικών μέσων», μεταξύ των οποίων και οι καταθέσεις των μαρτύρων.

Σε μια απόφαση που εκθέτει το δικαστήριο το οποίο εξέτασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση Αγγελάκη, οι αρεοπαγίτες αναφέρουν περαιτέρω ότι το εφετείο αγνόησε καταθέσεις που αποκάλυπταν μεταξύ άλλων πως ο Κ. Αγγελάκης είχε στην κατοχή του υλικό που απεικονίζει όλη τη δομή και τη λειτουργία της ΕΥΠ και άλλο το οποίο δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στα χέρια του. Φαίνεται επιπλέον ότι το εφετείο δεν κατάφερε να δικαιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκαν στα χέρια του πρώην πράκτορα έγγραφα προγενέστερα της πρόσληψής του στην ΕΥΠ, ανάμεσα στα οποία υπήρχαν ακόμη και πρωτόκολλα καταγραφής πηγών και πληροφοριοδοτών των μυστικών υπηρεσιών.

Εμπλοκή σε σειρά ύποπτων υποθέσεων

Η περίπτωση Αγγελάκη, ο οποίος έχει απολυθεί οριστικά από την ΕΥΠ με απόφαση των πειθαρχικών οργάνων της υπηρεσίας, δεν απασχολεί τη Δικαιοσύνη πρώτη φορά. Ο πρώην πράκτορας καταδικάστηκε άλλωστε πρόσφατα, καθώς αποδείχτηκε ότι είχε στην κατοχή του ψυχομετρικά τεστ υπαλλήλων της ΕΥΠ, δηλαδή προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων της υπηρεσίας. Είχαν εντοπιστεί στο γραφείο του σε έφοδο στις αρχές του χειμώνα του 2010, ενώ πολλά από τα έγγραφα, τα οποία μάλιστα περιλάμβαναν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, είχαν δημοσιευτεί σε διαδικτυακό ιστολόγιο ακολουθούμενα από σχόλια για προβληματικούς υπαλλήλους τους οποίους δήθεν προσλαμβάνουν οι μυστικές υπηρεσίες.

Ο ίδιος, μαζί με ομάδα συνεργατών του στην υπηρεσία, διώκεται για μια ακόμη υπόθεση, καθώς εμφανίζεται πίσω από τις πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν από συγκεκριμένα μπλογκ και σε μια προσπάθεια αποδόμησης συγκεκριμένων προσώπων εμφάνιζαν συνολικά 14 δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Βαξεβάνης, ως έμμισθους της υπηρεσίας, ενώ όπως έχει αποκαλύψει στο παρελθόν το περιοδικό Hot Doc, φέρεται να εμπλέκεται και σε υπόθεση προσπάθειας ενοχοποίησης με τοποθέτηση ναρκωτικών βασικής μάρτυρα κατηγορίας σε υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς.

Ταυτόχρονα, ο Κ. Αγγελάκης ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για το σχέδιο φυσικής εξόντωσης του Κ. Βαξεβάνη αφού εμφανίζεται ως ενορχηστρωτής της εισβολής πέντε ατόμων στην οικία του το φθινόπωρο του 2012, η οποία αν και αρχικώς υποβαθμίστηκε από την αστυνομία σε απόπειρα διάρρηξης, εντέλει οδήγησε σε διώξεις. Την ενέδρα είχε αποκαλύψει μάρτυρας η οποία συμμετείχε σε ομάδα που είχε αναλάβει την ηθική και βιολογική εξόντωση του δημοσιογράφου και τη συκοφάντηση άλλων «εχθρικών» προσώπων. Επρόκειτο για τη γυναίκα που, όπως απέδειξε αργότερα επίσημη γραφολογική εξέταση στην οποία δέχθηκε να υποβληθεί, είχε πλαστογραφήσει τις αποδείξεις της ΕΥΠ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter