Ξανά στους δρόμους οι ξεναγοί κόντρα στα δήθεν «εκσυγχρονιστικά» σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ξανά στους δρόμους οι ξεναγοί κόντρα στα δήθεν «εκσυγχρονιστικά» σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ξανά στους δρόμους οι διπλωματούχοι ξεναγοί κόντρα στο νομοσχέδιο της Όλγας Κεφαλογιάννη που επιχειρεί να νομιμοποιήσει τους ξεναγούς του google search. Σε πανελλαδική απεργία από τις 6:00 μέχρι τις 20:00 θα προχωρήσει την Πέμπτη 11 Ιουλίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ). Στην Αθήνα οι ξεναγοί καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από τη Βουλή στις 10:00 το πρωί.

Μηδενικός κοινωνικός διάλογος για τον «εκσυγχρονισμό»

Ανένδοτη εμφανίστηκε η Όλγα Κεφαλογιάννη ως προς τον δήθεν εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος και του επαγγέλματος των ξεναγών. Επί της ουσίας ολοκληρώνει την δουλειά που άφησε μισή από το μακρινό 2012 ως Υπουργός Τουρισμού. Τότε μετέτρεψε την ποινική δίωξη για όσους πραγματοποιούσαν παράνομες ξεναγήσεις σε απλό διοικητικό πρόστιμο. Χωρίς καμιά αλλαγή και κοινωνικό διάλογο κατέθεσε το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή με τον κλάδο τον ξεναγών να ξεκαθαρίζουν πως δεν θα κάνουν βήμα απέναντι στην πλήρη διάλυση του επαγγέλματός τους. Αλγεινή εντύπωση στις τάξεις των ξεναγών προκαλεί η στάση της Υπουργού, η οποία μέσω τηλεφωνημάτων από τους ειδικούς συνεργάτες του Υπουργείου επικοινώνησε με τις ενώσεις των διπλωματούχων ξεναγών. Μόνο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους των ξεναγών και αγνόησε παντελώς τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που αφορούν την προβολή της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr υπάρχουν και κυβερνητικοί βουλευτές που είναι αντίθετοι με την ψήφιση του νομοσχεδίου, όμως δεν τολμούν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, παρά τις αντιδράσεις στις βουλευτικές τους περιφέρειες.

Όπως τα ίδια τα μέλη της ΠΟΞΕΝ αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας περί ξεναγών, σε μία χώρα με δεκάδες εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο, δεν μπορεί να σημαίνει υποβάθμιση του έργου τους. Δεν μπορεί στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» να υποκαθίσταται η ξενάγηση από τη «συνοδεία». Ξενάγηση, χωρίς σοβαρή εκπαίδευση, χωρίς παιδεία, χωρίς εμπειρία, χωρίς προστασία της έννοιας και του επαγγέλματος δεν νοείται. […]Έστω και την τελευταία στιγμή καλούμε το Υπουργείο, την Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν έμπρακτα τη σημασία του επαγγέλματος του Ξεναγού, ο οποίος αποτελεί τον -κυριολεκτικά- ζωντανό εκπρόσωπο της Ελλάδας στους επισκέπτες της».

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις με αυτή στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τις ενώσεις των διπλωματούχων ξεναγών στην Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Μύκονο, στην Σαντορίνη, στους Δελφούς, στην Ρόδο και στην Κέρκυρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες απεργία ενδέχεται να πραγματοποιήσουν και στη Χίο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΞΕΝ:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών προκηρύσσει απεργία την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 από τις 6:00 μέχρι τις 20:00 της ίδιας μέρας.

Το Υπουργείο Τουρισμού εισηγείται προς τη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρεί «εκσυγχρονισμό» του επαγγέλματος του ξεναγού. Ανάμεσα σε άλλα με τον προτεινόμενο ορισμό του ξεναγού περιορίζει το έργο του σε κλειστούς και περίκλειστους χώρους, παρά το γεγονός ότι η ιστορία, τα αξιοθέατα και ο πολιτισμός της Ελλάδας δεν είναι «περιχαρακωμένα». Ταυτόχρονα οι προσπάθειες και προτάσεις των ξεναγών για ενίσχυση του ελέγχου των παρανόμων ξεναγήσεων δεν εισακούονται ενώ ακόμη και το έργο της Σχολής Ξεναγών υποβαθμίζεται.

Οι ξεναγοί όλης της χώρας, από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την αντίθεση και αντίρρησή μας σε αυτό τον «εκσυγχρονισμό». Και παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις με το Υπουργείο Τουρισμού, παρά την ανάπτυξη των θέσεων μας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παρά τις όποιες απόπειρες σύγκλισης, υπάρχουν σημαντικά σημεία απόκλισης, με αποτέλεσμα, στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου, οι Ξεναγοί να βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ξενάγησης και για το μέλλον του επαγγέλματος του ξεναγού.

Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας περί ξεναγών, σε μία χώρα με δεκάδες εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο, δεν μπορεί να σημαίνει υποβάθμιση του έργου τους. Δεν μπορεί στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» να υποκαθίσταται η ξενάγηση από τη «συνοδεία». Ξενάγηση, χωρίς σοβαρή εκπαίδευση, χωρίς παιδεία, χωρίς εμπειρία, χωρίς προστασία της έννοιας και του επαγγέλματος δεν νοείται.

Συνεπώς διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση του επαγγέλματός μας και στην υποκατάστασή του από υπηρεσίες μη καταλλήλων προς τούτο προσώπων και ζητάμε:

α) την αναγνώριση του σημαντικά πολυδιάστατου και πολύπλευρου ρόλου του ξεναγού, μέσα από τα προτάσεις μας για τον ορισμό του.

β) την ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση των Ξεναγών: αναβάθμιση των Σχολών Ξεναγών, μείωση του ετήσιου μέγιστου δυνατού αριθμού διεξαγωγής των δίμηνων ταχύρρυθμων σεμιναρίων και την κατάργηση της δυνατότητας διεξαγωγής αυτών από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

γ) την πάταξη του φαινομένου των παράνομων ξεναγήσεων

Έστω και την τελευταία στιγμή καλούμε το Υπουργείο, την Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν έμπρακτα τη σημασία του επαγγέλματος του Ξεναγού, ο οποίος αποτελεί τον -κυριολεκτικά- ζωντανό εκπρόσωπο της Ελλάδας στους επισκέπτες της».

Διαβάστε επίσης:

Η συγχώνευση στην Attica και η ανάρτηση Κασσελάκη που δημιουργεί προβληματισμό

Κατσαρίδες απειλούν τη δημόσια Υγεία στις φυλακές Κορυδαλλού – Η επιστολή των εξωτερικών φρουρών (Photos)

Ζακ Κωστόπουλος: Ομόφωνα ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης

Σάλος για τα δυο κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρουλάκη που εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιαστών – Οι αποκαλύψεις του documentonews.gr

Εικόνες καταστροφής από τη φωτιά στις Αχαρνές – Καίει ακόμα σε αποθήκη με χαρτικά (Photos)

Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να καλύπτει τον Πούλη και την «παρέα» του

Καιρός: Επικίνδυνο «κοκτέιλ» με καύσωνα και ισχυρούς ανέμους – Συναγερμός για πυρκαγιές (LIVE)

Σκάνδαλο Novartis: Η ελληνική δικαιοσύνη έχει ήδη απορρίψει αντίστοιχο αίτημα Σαμαρά να αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Το μαρτύριο της σταγόνας στα νησιά του Αιγαίου – Λέρος και Σίφνος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter