Ξανακερδίζει προσωρινά την βουλευτική του ασυλία ο Πουτζδεμόν

Ξανακερδίζει προσωρινά την βουλευτική του ασυλία ο Πουτζδεμόν

Το γενικό δικαστήριο της ΕΕ αποκατέστησε την πολιτική ασυλία στον Καταλανό πολιτικό και άλλους δύο συναδέλφους του ως μέλη του ευρωκοινοβουλίου. 

Σε μια πρωτοφανή απόφαση, λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το δικαστήριο επιστρέφει –προσωρινά– την βουλευτική ασυλία στον Κάρλες Πουτζδεμόν, την Κλάρα Πονσατί και τον Άντονι Κομίν. Το δικαστήριο εκτιμά ότι τα επιχειρήματα των καταλανών είναι λογικά και ότι αν τα παραβλέψουν θα προκαλούσε αδιόρθωτη βλάβη. Ο Κομίν, στην κοινή τους δήλωση, είπε ότι «αυτό σημαίνει, κατ’ αρχήν, ότι υπάρχει πολιτική δίωξη και, για τώρα, το δικαστήριο δεν αποκλείει την ότι πρόκειται για  δόλια δίωξη». 

Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε άρει την ασυλία των τριών, έπειτα από αίτημα της Ισπανίας με κατηγορίες για απόσχιση, μετά την προσπάθεια της Καταλονίας να αποκτήσει ανεξαρτησία το 2017 μέσω δημοψηφίσματος, το οποίο η Μαδρίτη αποφάνθηκε ότι ήταν παράνομο. Οι Πουτζδεμόν και Κομίν κατηγορούνται επίσης για υπεξαίρεση.

Η απόφαση αυτή άνοιξε τη δυνατότητα αιτήσεων έκδοσης από το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας, αλλά οι τρεις δεσμεύθηκαν να παραπέμψουν την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λέγοντας ότι διατρέχουν τον κίνδυνο φυλάκισης που θα τους εμπόδιζε να ασκήσουν την εντολή τους ως εκλεγμένοι ευρωπαίοι βουλευτές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter