Ξαναλειτουργεί η παράνομη χωματερή στο σπίτι της καρέτα στη Ζάκυνθο

Ξαναλειτουργεί η παράνομη χωματερή στο σπίτι της καρέτα στη Ζάκυνθο

Τι κι αν η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον παράνομο ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο; Τι κι αν η συγκεκριμένη χωματερή βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, και στέκεται οριακά πάνω από τη σημαντικότερη παραλία για την καρέτα στη Μεσόγειο; 

Τι κι αν περιμένουμε από μέρα σε μέρα τις πρώτες φωλιές της χελώνας στις διπλανές παραλίες; Οι ελληνικές αρχές αγνοούν όλα τα παραπάνω και επαναλειτουργούν παράνομα τον ληγμένο από το 2006 ΧΥΤΑ, μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, όπως καταγγέλλουν τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η εξέλιξη αυτή, παρά την πανθομολογούμενη ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης για τη σωστή και ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, δρομολογεί εκ νέου την παράνομη λειτουργία ενός χώρου ταφής, ο οποίος είχε υποθετικά κλείσει και ο οποίος αποτελεί σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και την υγεία των ανθρώπων. Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε εκ νέου προδικαστική διαδικασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα καταδίκη της χώρας και επιβολή προστίμου λόγω μη συμμόρφωσης με την προηγούμενη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Η ντροπιαστική για ολόκληρη τη χώρα συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους του νησιού, εδώ και περισσότερους από 6 μήνες, δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, την ομαλή καθημερινότητα των πολιτών, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την τοπική οικονομία. Με τους πρώτους τουρίστες να έχουν ήδη καταφθάσει στο νησί, ο Δήμος και οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν συμφωνήσει σε νόμιμη και ασφαλή μεταβατική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αδειοδοτημένες θέσεις. Αντίστοιχα, η οριστική λύση καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και χρόνια, παρά το γεγονός πως η θέση δημιουργίας νέου χώρου ασφαλούς διαχείρισης έχει ήδη αδειοδοτηθεί και κριθεί νόμιμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αντίθετα, με την τοποθέτηση δεματοποιητή εντός του παράνομου και κορεσμένου ΧΥΤΑ, σχεδιάζεται ουσιαστικά η εκ νέου παράνομη μεταφορά των σκουπιδιών σε ζώνη προστασίας του ΕΘΠΖ, με τις αρμόδιες αρχές να αγνοούν προκλητικά τον κίνδυνο κατάρρευσής του στις σημαντικότατες για τη θαλάσσια χελώνα παραλίες του Κόλπου Λαγανά. Υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή για έναν από τους πιο προβεβλημένους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, ο οποίος μάλιστα φιλοξενεί έναν παγκοσμίου φήμης βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta;

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς θέτουν τις αρμόδιες αρχές προ των ευθυνών τους για τη πρωτοφανή δυσφήμιση που έχει υποστεί η Ζάκυνθος και φυσικά για τον σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο που διατρέχουν οι πολίτες και οι επισκέπτες του νησιού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter