«Ξαναμένουν Εξυπηρετημένοι» οι καναλάρχες με νέο κυβερνητικό «δώρο»

Με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι καναλάρχες γίνονται αποδέκτες ενός ακόμη κυβερνητικού «δώρου», γεγονός που στηλίτευσε μέσω Twitter ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε την 1η Μαΐου, οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας θα καταβάλλουν το 50% των υπερχρεώσεων τους προς την κοινοπραξία των καναλαρχών (πλην του Open), Digea. Στην παράγραφο 2, όμως, του σχετικού άρθρου της ΠΝΠ, προβλέπεται η εξυπηρέτηση της Digea ως απόρροια της απώλειας εσόδων της κοινοπραξίας. Ειδικότερα, τα μειωμένα έσοδα του τηλεοπτικού κονσόρτσιουμ θα συμψηφιστούν με την επόμενη δόση ή τις επόμενες δόσεις του εκπλειστηριάσμος που αφορούσε την εκπομπή σήματος όλων των καναλιών, πλην της ΕΡΤ, η οποία απεγκλωβίστηκε από τη Digea επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης: «Μένουν εξυπηρετημένοι» οι καναλάρχες: Μειώνουν τα δωρεάν μηνύματα για να δικαιολογήσουν τα επιπλέον 9 εκατ.

«Στον πάροχο δικτύου με τον διακριτικό τίτλο DIGEA ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε. παρέχεται το ευεργέτημα του συμψηφισμού ποσού ίσου με το τυχόν υπόλοιπο ποσοστό 50% της τιμολογηθείσας και μη καταβληθείσας 1496 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος A’ 90/01.05.2020 μηνιαίας αμοιβής, από παρόχους περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α. για τους μήνες της παρ. 1, ανά μήνα, με επόμενη δόση ή επόμενες δόσεις του Εκπλειστηριάσματος που καταβάλλεται για το ένα (1) Δικαίωμα Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Εθνικής Κάλυψης και τα δεκατρία (13) Δικαιώματα Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Περιφερειακής Κάλυψης, δυνάμει της υπ’ αρ. 706/4/6.2.2014 απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ¨Ανακήρυξη Υπερθεματιστή της Δημοπρασίας για τη Χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής¨» σημειώνεται στην ΠΝΠ, γεγονός που σημαίνει αυτομάτως απώλεια κρατικών εσόδων με υπογραφή -και πάλι- Στέλιου Πέτσα..

Διόλου τυχαίο, σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν γνώση του αντικειμένου, ότι αναστέλλεται έως τέλη Αυγούστου το δικαίωμα της DIGEA να περιορίζει, να αναστέλλει ή να διακόπτει τις υπηρεσίες της προς τηλεοπτικούς σταθμούς λόγω οφειλών. Κατά τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η ρύθμιση αυτή έχει έντονο προεκλογικό άρωμα, καθώς η ΝΔ δεν θα ήθελε να βρεθεί μπροστά στο «μαύρο» κάποιου καναλιού τη στιγμή που θα διεκδικεί την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

«Νέα ΠΝΠ – Νέο δώρο»

Μετά τη μείωση των δωρεάν ενημερωτικών μηνυμάτων για να δικαιολογηθούν τα επιπλέον 9 εκατ. ευρώ για την καμπάνια κατά του κορονοϊού, ο Λ. Κρέτσος κάνει λόγο στο Twitter για «νέα ΠΝΠ -νέο δώρο» της κυβέρνησης προς του καναλάρχες. «Τα κανάλια-ιδιοκτήτες της DIGEA θα πληρώσουν 50% λιγότερα για την εκπομπή του σήματος τους το τελευταίο 3μηνο. Αυτό το ποσό δεν θα καταβληθεί στα δημόσια ταμεια. Η DIGEA θα διατηρήσει το εγγυημένο της κέρδος 15% και εν μέσω πανδημίας» υπογραμμίζει ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/05/02/5eada713825e63623b0021f3.pdf