«Ξαναμοιράζοντας τ’ αστέρι…»

«Ξαναμοιράζοντας τ’ αστέρι…»

«…εγώ θα συνεχίσω την περιπλάνηση, ανοίγοντας δρόμους πλατιούς ενάντια στο σκότος, απαλύνοντας της γης το χώμα, ξαναμοιράζοντας τ’ αστέρι σε όσους κοπιάσουν να ’ρθούνε». Πάμπλο Νερούδα

Οι διοργανωτές του 22ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ της Αθήνας μιλούν στο Documento για τα φετινά μηνύματα και τα περιεχόμενα των εκδηλώσεων.

«Για άλλη μια χρονιά στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας θα βρεθούμε όλες και όλοι μαζί, πρόσφυγες και αλληλέγγυοι, άνθρωποι οργανωμένοι και μη στην Αριστερά και την αντιεξουσία, μετανάστριες και ντόπιοι, η queer κοινότητα και κάθε καταπιεσμένο κοινωνικά άτομο. Το 22ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα αποτελέσει και φέτος μια μεγάλη αντιρατσιστική γιορτή όπου θα χορέψουμε και θα δοκιμάσουμε μεταναστευτικές κουζίνες αλλά συγχρόνως θα οργανώσουμε τον αγώνα μας απέναντι στον φασισμό, στην πατριαρχία και την ταξική καταπίεση.

Ο αγώνας αυτός καθώς και η διοργάνωση του φεστιβάλ είναι ακόμη πιο κρίσιμα την περίοδο που διανύουμε καθώς στις πρόσφατες ευρωεκλογές καταγράφηκε ένα συνεχώς αυξανόμενο ρεύμα ανόδου της ακροδεξιάς (Σαλβίνι, Λεπέν, Φάρατζ). Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η αδυναμία του συστήματος –και κατ’ επέκταση της ΕΕ– να επαναθεμελιώσει ένα θετικό όραμα ζωής και επιβίωσης για τους πολίτες που υφίστανται εντεινόμενη φτωχοποίηση έχουν συντελέσει στη στροφή της ρητορείας των κυβερνήσεων προς τον εθνικισμό και την επιστροφή στο αφήγημα του έθνους-κράτους. Συνεπώς, η κρατική προπαγάνδα αξιοποιεί μια πάγια τακτική πλάθοντας εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς και σε μια περίοδο έξαρσης των προσφυγικών ροών στοχοποιεί τους μετανάστες και δημιουργεί εχθροπολεμικό κλίμα με τις γείτονες χώρες. Η Ευρώπη συντηρητικοποιείται, τα σύνορα στρατιωτικοποιούνται και οι πρόσφυγες μετατρέπονται στους αόρατους, τους ασήμαντους και τους επικίνδυνους αυτής της κοινωνίας.


Ο ρατσισμός εξακολουθεί να επιβιώνει

Αντίστοιχα και στην Ελλάδα, παρά τη μείωση του ποσοστού της Χρυσής Αυγής, έκανε την εμφάνισή του το εθνικιστικό κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου εκμεταλλευόμενο τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας που διογκώθηκαν τόσο με τα συλλαλητήρια για το μακεδονικό όσο και με την έκρυθμη κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό. Δεν είναι όμως μόνο τα εθνικιστικά κόμματα στην Ελλάδα που σπέρνουν τη μισαλλοδοξία και τον φασισμό. Το ελληνικό κράτος έχει προβεί σε βαθιά αντιπροσφυγικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές με την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, τη διατήρηση των κολαστηρίων της Μόριας και άλλων hotspots, ενώ συνεχίζονται οι πνιγμοί προσφύγων στο Αιγαίο και σε όλη τη Μεσόγειο.

Με τους μετανάστες ζούμε μαζί

Περιστατικά όπως ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου (Zackie Oh) στο κέντρο της πόλης και του Νιγηριανού Εμπουκά Μαμασουμπέκ στο ΑΤ Ομόνοιας, οι γυναικοκτονίες καθώς και ο θάνατος και οι αυτοκτονίες προσφύγων και μεταναστών δεν είναι τυχαία, όπως διαδίδουν τα περισσότερα ΜΜΕ. Είναι απόρροια του σεξισμού και του ρατσισμού (θεσμικού και κοινωνικού) και είναι χρέος μας να τους αναχαιτίσουμε για να μη συνηθίσουμε τον θάνατο.

Στις σκοτεινές μέρες που βιώνουμε το 22ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα δώσει ένα αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό μήνυμα τόσο απέναντι στην κρατική πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού όσο και στα εθνικιστικά και πατριαρχικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Μέσα από τα γλέντια και τα πολυεθνικά τραπέζια γίνεται βίωμα το γεγονός ότι με τους μετανάστες δεν βρισκόμαστε σε αντίπαλη όχθη αλλά έχουμε κοινά προβλήματα και είναι αναγκαίο να σπάσουμε τον αποκλεισμό τους και να διεκδικήσουμε μαζί χαρτιά για όλους, ίσα δικαιώματα στην εργασία και την εκπαίδευση και ασφαλή διαμονή στον αστικό ιστό. Σημαντική θέση στο φεστιβάλ κατέχουν οι εκδηλώσεις που ψηλαφίζουν μια πληθώρα κοινωνικών προβλημάτων, από την οικολογία και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων μέχρι τις γυναικοκτονίες και από το gentrification (εξευγενισμός) των πόλεων και το Αirbnb μέχρι τους όρους αναζωπύρωσης των κοινωνικών αντιστάσεων. Συγχρόνως είναι κρίσιμο να ενισχυθεί και η συνέλευση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά για την οργάνωση της αντιφασιστικής δράσης το επόμενο διάστημα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στον χώρο του φεστιβάλ.

Σας περιμένουμε λοιπόν στο Πάρκο Γουδή στις 28, 29 και 30 του Ιούνη για να ξαναζωντανέψουμε την πόλη μας, να διασκεδάσουμε, να συζητήσουμε και να οργανωθούμε. Απέναντι στη μιζέρια, την κατάθλιψη και στον ατομικό δρόμο να προτάξουμε την αυτοοργανωμένη διασκέδαση και τον συλλογικό τρόπο ζωής και αντίστασης από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Να αντιστρέψουμε το κλίμα φόβου και να συμμετάσχουμε στη γιορτή της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι η φλόγα της αντίστασης ντόπιων και μεταναστών σιγοκαίει».

INF0

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: www.facebook.com/antirafestivalathens/


Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter