Χάνεται κι ο Ιούλιος για τον τουρισμό

Χάνεται κι ο Ιούλιος για τον τουρισμό

Από το κακό στο χειρότερο οδεύουν οι προσδοκίες για την επανεκκίνηση του τουρισμού καθώς η απόφαση-κλειδί του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για αναβολή της προγραμματισμένης για τις 21 Ιουνίου χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα του, για ένα ακόμη μήνα, δηλαδή ως τις 19 Ιουλίου, προοιωνίζει ότι η πολυαναμενόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα ίσως καθυστερήσει ως τα τέλη Ιουλίου.

Δύσκολο να χαλαρώσει η Βρετανία τους περιορισμούς στα ταξίδια

Προφανώς, η παράταση των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον αφορά το εσωτερικό της Βρετανίας που αν και έχει προχωρήσει τους εμβολιασμούς περισσότερο από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αντιμετωπίζει εκ νέου αύξηση κρουσμάτων, λόγω της μεγάλης εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης (Δ).
Καθώς όμως θα ήταν ανακόλουθο για μια χώρα που αυστηροποιεί την πολιτική της στο εσωτερικό, να την χαλαρώσει σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό, παράγοντες του τουριστικού κόσμου που έως προχτές πίστευαν ότι στην προσεχή αναθεώρηση της βρετανικής ταξιδιωτικής λίστας που θα γίνει στα τέλη Ιουνίου, η Ελλάδα θα μετακινούνταν από την «πορτοκαλί» στην «πράσινη» λίστα των βρετανικών αρχών – χάρη στην πολύ σημαντική βελτίωση των ελληνικών υγειονομικών δεδομένων – πλέον αμφιβάλλουν πάρα πολύ.

Ακυρώσεις πακέτων της TUI

Για το λόγο αυτό, λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού η ΤUI, κάνοντας λόγο για «ισχυρή αβεβαιότητα», ανακοίνωσε την ακύρωση των τουριστικών πακέτων για άλλους 9 ελληνικούς προορισμούς (Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Μύκονο, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θεσσαλονίκη), μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Πλέον οι έλληνες ξενοδόχοι περιμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις που θα κάνει η βρετανική κυβέρνηση για τις πιθανές αλλαγές στις λίστες των ταξιδιωτικών προορισμών σε λίγες μέρες, καθώς γνωρίζουν καλά ότι το ενδεχόμενο παραμονής της χώρα μας στην «πορτοκαλί» λίστα της Βρετανίας έως τις 19 Ιουλίου αποτελεί ένα απολύτως καταστροφικό σενάριο για πολλούς προορισμούς (Ιόνια, Ρόδος κλπ) που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη βρετανική τουριστική αγορά.

Φέτος θα έρθουν λιγότεροι Βρετανοί κι από πέρσι

Σύμφωνα με δηλώσεις ξενοδόχων της Ρόδου στην τοπική εφημερίδα «Ροδιακή», η περαιτέρω αναστολή του «ελευθέρας» των βρετανών στα ταξίδια από την κυβέρνηση Τζόνσον θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου της οποίας η εκκίνηση πρέπει να μετατεθεί ουσιαστικά για τον Αύγουστο αλλά και σε περιορισμό του αριθμού των βρετανών τουριστών που θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα το πολύ σε 850.000 έναντι 1 εκατομμυρίου πέρσι, δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη κι από τα πολύ προβληματικά περσινά. «Από αρχές Ιουλίου κάτι θ’ αρχίσει να γίνεται, μέχρι να φτάσουμε στις 20 Ιουλίου που θα ξεκινήσουν να μας έρχονται οι Άγγλοι για να πούμε ότι αρχίζουμε να μπαίνουμε σ’ έναν καλό δρόμο, στις αρχές Αυγούστου! Δηλαδή θα δουλέψουμε Αύγουστο, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη ενώ ο Νοέμβρης μπορεί να μας δώσει μία εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με πέρυσι και να δουλέψουμε μέχρι τις 15 του μήνα», τόνισε χαρακτηριστικά χτες ο ξενοδόχος Μάκης Ιντζάς στη «Ροδιακή», δίνοντας το κλίμα από τη Ρόδο.

Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου: Δε νοείται ελληνικός τουρισμός χωρίς τη Βρετανία

Σχολιάζοντας τις δυσάρεστες εξελίξεις η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη δήλωσε από την πλευρά της: «Πλέον ανατρέπονται πολλά δεδομένα. Πιστεύαμε ότι θα είχαμε μία σταθερότητα από τον Ιούλιο και μετά. Αυτό ανατρέπεται, γιατί στην πραγματικότητα έχει χαθεί και ο Ιούλιος από τη βρετανική αγορά. Χάνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του παιχνιδιού. Ενώ πιστεύαμε ότι θα είχαμε κάτι σταθερό από τον Ιούλιο και μετά, όλο αυτό το οικοδόμημα καταρρέει. Δεν νοείται ελληνικός τουρισμός χωρίς τη Βρετανία, καλώς ή κακώς. Είναι το νούμερο 2».

ΣΕΤΕ: Βασικές αγορές όπως η βρετανική, η ρωσική και οι σκανδιναβικές παραμένουν κλειστές

«Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ο τουρισμός τυπικά μόνο έχει επανεκκινήσει, αφού βασικές μας αγορές όπως η βρετανική, η ρωσική και οι σκανδιναβικές παραμένουν κλειστές»., υπογράμμισε και ο ΣΕΤΕ σε επιστολή που έστειλε προς το Υπουργείο Εργασίας, μετά την άφιξη των κακών νέων από την Αγγλία. Στόχος της επιστολής του ΣΕΤΕ ήταν να ζητήσει εκ νέου μέτρα στήριξης για τα ξενοδοχεία και συγκεκριμένα την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών και την παράταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, καθώς όπως τόνισε στην επιστολή του όχι μόνον «οι κρατήσεις παραμένουν περιορισμένες» αλλά και μετά τις τόσες ακυρώσεις πακέτων από την TUΙ «είναι άγνωστο αν ακόμη κι αυτές μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter