Χανιά: Ανοίγει το Σάββατο 27 Ιουνίου το φαράγγι της Σαμαριάς

Χανιά: Ανοίγει το Σάββατο 27 Ιουνίου το φαράγγι της Σαμαριάς

Την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων-Σαμαριά το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 και ώρα 7:00 το πρωί σε όλο το μήκος της διαδρομής του κεντρικού μονοπατιού (Ξυλόσκαλο – Αγία Ρουμέλη), ανακοίνωσε σήμερα η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η λειτουργία του Εθνικού Δρυμού γίνεται με βάση το Υγειονομικό Πρωτόκολλο ως εξής:

* Ενημέρωση των επισκεπτών με πληροφοριακές πινακίδες στις εισόδους (Ξυλόσκαλο και Αγία Ρουμέλη) και στους χώρους στάσης και ανάπαυσης, εντός του Φαραγγιού, για την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων και των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των επισκεπτών. Συστήνεται η τήρηση των αποστάσεων σε όλο το μήκος του μονοπατιού.

* Αποφυγή συνωστισμού στις εισόδους και στα εκδοτήρια εισιτηρίων.

* Υποχρεωτική η μάσκα από το προσωπικό στους χώρους συγκέντρωσης επισκεπτών ενώ, συστήνεται σε όλους τους χώρους η χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό.

* Τοποθέτηση αντισηπτικών σκευασμάτων στα εκδοτήρια εισιτηρίων και τοποθέτηση προστατευτικού διαχωριστικού στα ταμεία των εκδοτηρίων.

* Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους οδηγούς των ημιόνων, σε κάθε περίπτωση μεταφοράς επισκεπτών.

* Χρήση από τους επισκέπτες ατομικών συσκευασιών αντισηπτικών διαλυμάτων και ασφαλής χρήση αυτών για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς.

* Συστήνεται η επιμελής υγιεινή καθαριότητας των χεριών, ενώ η χρήση προστατευτικών γαντιών από το προσωπικό είναι προαιρετικό.

Γενικές επισημάνσεις:

* Το κοινό μπορεί να περπατάει μόνο κατά μήκος του κύριου μονοπατιού και για κανένα λόγο να μην απομακρύνεται από το κεντρικό μονοπάτι.

* Πρέπει να συμμορφώνεται με τα διαλαμβανόμενα στον Κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού και το περιεχόμενο των ενημερωτικών πινακίδων, ιδιαίτερα αυτών που αναφέρονται σε πτώση λίθων.

* Πολύ μεγάλη προσοχή οφείλουν οι επισκέπτες να επιδεικνύουν σχετικά με θέματα αποφυγής του κινδύνου περιστατικών πυρκαγιάς. Όσοι καπνίζουν, πρέπει να περιορίζουν το κάπνισμα αυστηρά στους χώρους ανάπαυσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αν οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν σε βαθμό που να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή διέλευση των επισκεπτών, η Διεύθυνση Δασών Χανίων θα προτείνει τη ρύθμιση της διέλευσης ή και την απαγόρευση της εισόδου των επισκεπτών στον Εθνικό Δρυμό.

Το Φαράγγι Σαμαριάς 

Το Φαράγγι της Σαμαριάς όπως αναφέρει το cretanbeaches.com, είναι το διασημότερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης, αποτελώντας τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Χιλιάδες τουρίστες το κατεβαίνουν με τα πόδια το καλοκαίρι. Για πολλούς αυτός είναι και ο κύριος σκοπός της επίσκεψής τους στην Κρήτη. Το μήκος του αγγίζει τα 15 χλμ και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα το ρυθμό σας, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρουμέλη.

Βρίσκεται στη νότια πλευρά του Νομού Χανίων. Δημιουργήθηκε από το ποτάμι που ρέει ανάμεσα στον κύριο όγκο των Λευκών Ορέων και το όρος Βολακιάς. Υπάρχουν διάφορα άλλα φαράγγια στη Σαμαριά, κάθετα στο κυρίως φαράγγι, αλλά είναι κυρίως τεχνικά (απαιτούν σκοινιά για canyoning). Ένα από αυτά τα φαράγγια, η Πέρδικα, έχει ένα καταρράκτη ύψους 240 μέτρων που μαζί με τον καταρράκτη του Μάστορα, θεωρούνται οι ψηλότεροι στην Ελλάδα.

Η απόσταση των 14.5 χλμ αφορά την απόσταση μεταξύ του οικισμού του Ομαλού στο ομώνυμο οροπέδιο και το χωριό Αγία Ρουμέλη. Στην πραγματικότητα όμως, το φαράγγι είναι 13 χλμ., ξεκινώντας σε υψόμετρο 1.250μ. στην βόρεια είσοδο, και τελειώνει στις ακτές του Νοτιου Κρητικού Πελάγους στην Αγία Ρουμέλη. Η πορεία μέσα στον Εθνικό Δρυμό των Λευκών Ορέων, δηλαδή από το φυλάκιο στο Ξυλόσκαλο ως το φυλάκιο στο παλιό χωριό της Αγίας Ρουμέλης, είναι 13 χλμ. Από εκεί όμως θα πρέπει να περπατήσετε κι άλλο 1.5 χλμ ως την παραλία της Αγίας Ρουμέλης, κάνοντας τη συνολική διαδρομή 14,5 χλμ.

Το πιο γνωστό μέρος του φαραγγιού είναι το σημείο γνωστό ως Πόρτες ή Σιδερόπορτες, όπου οι πλευρές του έρχονται σε απόσταση μόλις 4μ., ενώ υψώνονται σε ύψος 500μ.! Το φαράγγι έγινε εθνικός δρυμός το 1962, κυρίως λειτουργώντας ως καταφύγιο για τον απειλούμενο Κρητικό αίγαγρο, ο οποίος περιορίζεται σήμερα στη Σαμαριά, στο νησί Θοδωρού αλλά και σε άλλες νησίδες σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Υπάρχουν πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας που ενδημούν στο φαράγγι και τη γύρω περιοχή.

Το έρημο σήμερα χωριό της Σαμαριάς βρίσκεται ακριβώς μέσα στο φαράγγι. Εγκαταλείφθηκε οριστικά από τα τελευταίους εναπομείναντες κατοίκους το 1962 για να γίνει ο Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων. Το χωριό και το φαράγγι λένε ότι παίρνουν το όνομά τους από την αρχαία εκκλησία του χωριού, την Οσία Μαρία, αν και μάλλον έχει την ίδια ρίζα με την Αμάρα (δηλαδή το μέρος που ενώνονται πολλά ρυάκια κλπ).

Σκοπός του ταξιδιού στην Κρήτη για πολλούς επισκέπτες της είναι η πεζοπορία μέσα στο φαράγγι για να βγουν στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Από την Αγία Ρουμέλη οι τουρίστες παίρνουν το καραβάκι που φεύγει για τη Χώρα Σφακίων και στη συνέχεια το λεωφορείο της επιστροφής για τα Χανιά. Η πορεία στο φαράγγι διαρκεί 5-7 ώρες και μπορεί να είναι λίγο κουραστική, ιδίως αν δεν ξεκινήσετε πρωί πρωί και σας πιάσει η ζέστη.

Πηγές: cretanbeaches.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter