Χανιά: Φωτογραφίες από το Santa Run

Το Santa Run Χανιά – 2016 που με κεντρικό σύνθημα «Γίνε παιδί για τα παιδιά» και με συμμάχους χιλιάδες Άγιους Βασίληδες έστειλε για μια ακόμη φορά το μήνυμα της αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στηρίζοντας Ιδρύματα που ασχολούνται με τα παιδιά.

Το ραντεβού έχει δοθεί για την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου στις 13:00 το μεσημέρι στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων, οι «Διαδρομές» επιχειρούν να σκιαγραφήσουν τη μεγάλη αυτή γιορτή, που μέσα σε λίγα χρόνια καθιερώθηκε ως θεσμός συμπαρασύροντας μικρούς και μεγάλους στους ρυθμούς ενός ξέφρενου υπαίθριου πάρτι αλλά και της απεριόριστης δύναμης που δίνει η αγάπη και η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο.

Όλα ξεκίνησαν το 2011 όταν μια παρέα 7-8 ατόμων σκέφτηκε να διοργανώσει μια παρωδία του γνωστού Santa Run που γίνεται σε διάφορες πόλεις του κόσμου κάθε Δεκέμβρη. Έτσι αντί για αγώνα, εμπνεύστηκαν ένα φιλανθρωπικό περίπατο Άγιων Βασίληδων που θα συμμετέχουν σε διάφορα δρώμενα και θα καταλήγουν σε ένα μεγάλο πάρτι, ενώ συγχρόνως μέσα από τη συμμετοχή τους θα ενισχύουν ιδρύματα που βοηθάνε παιδιά.

Το στοίχημα που έβαλε η παρέα ήταν να καταφέρει να κάνει όλη την πόλη να συνεργαστεί για ένα καλό σκοπό. Και πράγματι, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, το κατάφερε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 7-8 άτομα του αρχικού πυρήνα προστέθηκαν τα επόμενα χρόνια δεκάδες ακόμα εθελοντές που θέλησαν να βοηθήσουν στη διοργάνωση. Για το 2016 ο αριθμός των εθελοντών που «τρέχουν» τα οργανωτικά θέματα άγγιξε τους 250!

Το Santa Run Χανιά δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο υπαίθριο πάρτι που διοργανώνεται στην πόλη αλλά και μια γιορτή αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Εξ’ αρχής άλλωστε οι εμπνευστές του είχαν θέσει ως σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση τεσσάρων σωματείων που λειτουργούν στα Χανιά και φροντίζουν παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Πρόκειται για την ΕΛΕΠΑΠ, το Κ.Η.Φ.Α.ΑΜΕΑ, το ΚΗΦΑΠ «Μεγαλόχαρη» και τον «Ορίζοντα». Έτσι το 2011 το ποσό που μοιράστηκε στα συγκεκριμένα ιδρύματα έφτασε τις 9.424 ευρώ, το 2012 τις 27.147 ευρώ, το 2013 τις 38.733 ευρώ, το 2014 τις 79.000 ευρώ και το 2015 τις 92.000 ευρώ. Συνολικά τα 5 αυτά χρόνια προσφέρθηκαν πάνω από 240.000 ευρώ, ένα ποσό που αποτελεί «ανάσα ζωής» για τα τέσσερα σωματεία.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια των ανθρώπων των ιδρυμάτων που στηρίζονται από τη διοργάνωση: «Το Santa Run Χανιά είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αφενός μας προσφέρει ένα μεγάλο ποσό, με το οποίο μπορούμε για αρκετό διάστημα να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες, και αφετέρου μας δίνει τη δυνατότητα να γνωστοποιήσουμε το έργο μας».

Κι αν οι εθελοντές που βοηθούν στη διοργάνωση αποτελούν τους στυλοβάτες του Santa Run Χανιά, κι αν ακόμα τη φετινή γιορτή διοργανώνει το Santa Run Χανιά με συνδιοργανωτές την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, τον Δήμο Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ουσιαστική ψυχή της προσπάθειας είναι ο κόσμος που συμμετέχει. Οι απλοί άνθρωποι, παιδιά, ενήλικες, μικροί και μεγάλοι, που φορώντας την κόκκινη στολή του Άγιου Βασίλη δίνουν πνοή στη γιορτή και συγχρόνως στηρίζουν την προσπάθεια ενίσχυσης των Ιδρυμάτων. Μάλιστα φαίνεται πως το Santa Run είναι… μεταδοτικό.

Έτσι από τα 400 άτομα που φόρεσαν την κόκκινη στολή το 2011, έφτασαν το 2012 τα 1.500, για να γίνουν το 2013 3.000 και τα επόμενα δύο χρόνια (2014-2015) να… βάψουν τους δρόμους της πόλης στα κόκκινα αγγίζοντας τα 5.000 άτομα κάθε φορά!

Οι άνθρωποι του Santa Run Χανιά συνηθίζουν να συμπεριλαμβάνουν στους εθελοντές και τους χορηγούς, δηλαδή όλες τις επιχειρήσεις, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι τοπικές, και στηρίζουν τη διοργάνωση με κάθε δυνατό τρόπο: Από χρηματική ενίσχυση μέχρι παροχή υλικών, κερασμάτων και υπηρεσιών. Ενδεικτικό της καλής διάθεσης των επιχειρηματιών απέναντι στο Santa Run είναι ότι το 2014 το ύψος των χορηγιών έφτασε τις 27.000 ευρώ και το 2015 τις 52.000! Το 2016 ο αριθμός των χορηγών υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τους 300.

Με τον ίδιο ενθουσιασμό, χαρά, παιδικότητα και διάθεση προσφοράς, όπως πριν πέντε χρόνια, η ομάδα του Santa Run περιμένει και φέτος τους ανθρώπους της πόλης να γίνουν μια παρέα, να το γιορτάσουν και περπατήσουν μαζί στον δρόμο της αλληλεγγύης. Λίγο πριν τη μεγάλη γιορτή στέλνουν μέσα από τις «Διαδρομές» το δικό τους μήνυμα: «Ήδη, οι μέρες μετρούν αντίστροφα πια για τα Χριστούγεννα και τη μεγάλη γιορτή της αλληλεγγύης που για 6η χρονιά θα διεξαχθεί στα Χανιά, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η συμμετοχή μπορεί να είναι χαρά και η προσφορά να είναι ανταπόδοση. Όλοι μαζί μπορούμε και φέτος να βοηθήσουμε τα σωματεία και να κάνουμε τα Χανιά πιο χαρούμενα, πιο ζωντανά, πιο ανθρώπινα και πιο γιορτινά από ποτέ. Φέτος, ο Άγιος Βασίλης θα έρθει στα Χανιά την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου! Φέτος, γίνε κι εσύ παιδί για τα παιδιά!».

Όσοι ακόμα δεν έχουν προμηθευτεί τη στολή τους μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Σπίτι του Santa Run στην πλατεία Χορτατσών 9 στο πλάι της Δημοτικής Αγοράς. Η συμμετοχή-δωρεά (μετά τις 19 Δεκεμβρίου) ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά άτομο για τους μεγάλους, ενώ για παιδιά από 4 χρόνων η δωρεά ανά συμμετοχή είναι 10 ευρώ.

Παράλληλα, από το Σπίτι του Santa Run μπορεί κανείς να προμηθευτεί δώρα και ενθύμια από τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης!

Από τη μεγάλη γιορτή του Santa Run δεν θα μπορούσε να λείπουν οι μουσικές εκπλήξεις. Έτσι, πριν την εκκίνηση της μεγάλης πορείας του Santa Run Χανιά, στο χώρο του 1ου Γυμνασίου Χανίων, στη 1 το μεσημέρι, θα παίξει μουσική το συγκρότημα των Γιάννη Μαρτσάκη και Μανώλη Μπομπολάκη.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.