Ξανθόπουλος για νομοσχέδιο για ΕΥΠ και άρση απορρήτου: Αποφάσεις που περιστέλλουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών

Ξανθόπουλος για νομοσχέδιο για ΕΥΠ και άρση απορρήτου: Αποφάσεις που περιστέλλουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών

«Αναιτιολόγητες αποφάσεις που περιστέλλουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών ανατρέχουν σε πολύ οδυνηρό και σκοτεινό παρελθόν», τόνισε ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΕΥΠ και την άρση του απορρήτου.

Αναφερόμενος κυρίως στα κρίσιμα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από το κυβερνητικό νομοθέτημα, ο κ. Ξανθόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων:

–    Το Σύνταγμα θέτει σε απόλυτη προστασία το δικαίωμα της επικοινωνίας και ορίζει την  ΑΔΑΕ υπεύθυνη για την διασφάλιση αυτού του σκοπού..

–     Παραμένει αναιτιολόγητη η απόφαση του εισαγγελέα για άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας και αρκείται το νομοσχέδιο στην αιτιολογημένη έκθεση της υπηρεσίας. Πρόκειται για πράξη που βάλλει κατά του πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων.

–       Θεσμικά δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει για τη γνωστοποίηση της παρακολούθησης στον παρακολουθούμενο, τριμελής επιτροπή στην οποία μετέχουν οι δύο εισαγγελείς που την αποφάσισαν.

–      Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική ΕΥΠ αλλά με ταυτόχρονη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, γιατί προσέρχεται στο δημόσιο διάλογο αφ’​ ενός προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες από το σκάνδαλο των υποκλοπών και αφ’ ετέρου γιατί έχει τη λογική ότι τα ατομικά δικαιώματα είναι πολλές φορές εμπόδιο στην εθνική ασφάλεια καταλήγοντας έτσι σε πρόχειρες και προβληματικές διατάξεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter